Grækenland: Ingen fælles valgalliance på venstrefløjen

Ved det kommende parlamentsvalg i Grækenland den 6. maj 2012 vil regerings- partierne det konservative Nea Dimokratia og det højresocialdemokratiske parti PASOK, profitere af venstrefløjspartiernes opsplittethed.

Ifølge det græske meningsmålingsinstitut ”Marc” vil det konservative parti Nea Dimokratia opnå 22,3 procent af stemmerne og dermed blive det stærkeste parti i parlamentet. De konservative er p.t. i koalition med det svagere social-demokratiske parti PASOK, som vil gå fra 44 procent af stemmerne ved sidste valg i 2009 til nu 17,8 procent, svarende til 48 mandater.

Vrede protester foran det græske parlament
Vrede protester foran det græske parlament

Som stærkeste parti i parlamentet vil de konservative på grund af en absurd ”bonusregel” få ekstra 50 parlamentspladser. I tilfælde af at meningsmålingen holder, vil de konservative indtage 110 af de ialt 300 pladser i parlamentet. Dette vil antageligt betyde en fortsættelse af den konservative-socialdemokratiske regeringskoalition. Noget som PASOK-lederen Evangelos Venizelos - imod en parti-intern opposition – tilstræber, mens de konservatives leder Antonis Samaras

af valgtaktiske grunde er afvisende overfor videreførelse af koalitionen.

Stærk - men splittet venstrefløj

Heroverfor står en stærk men meget splittet venstrefløj, som på grund af stærk divergerende holdninger ikke er istand til at danne en valgalliance partierne imellem.

SYRIZA demonstration i Athen
SYRIZA demonstration i Athen

Ifølge meningsmålingerne bliver den venstreradikale alliance SYRIZA det stærkeste parti på venstrefløjen med 9,8 procent af stemmerne, svarende til 26 parlamentsmandater (2009: 4,6 procent). Tæt fulgt af det stalinistiske kommunistparti KKE, der vil opnå 9,7 procent af stemmerne, svarende til samme antal parlamentsmandater som SYRIZA. En venstresocialdemokratisk (pro-keynesiansk) udbryderfløj fra SYRIZA, der kalder sig DIMAR (Demokratisk Venstre) vil opnå 8,3 procent af stemmerne, svarende til 23 parlamentsmandater.

KKE - demonstration
KKE - demonstration

SYRIZA opfordrer til dannelse af en ”Venstrefløjsregering”

Mens SYRIZA på trods af centrale uenigheder går ind for et valgforbund mellem de opstillede venstrefløjspartier, hvilket ville give ekstra 50 ”bonusmandater” og dermed skabe mulighed for dannelse af en ”venstefløjsregering”, så afviser både KKE og DIMAR et sådant fælles projekt. KKE opretholder sin traditionelle attitude som ”arbejdernes eneste sande repræsentation” og DIMAR distancerer sig både til KKEs stalinistiske adfærd og til SYRIZAs venstreradikale positioneringer. I kommunistpartiets partiavis ”Rizospastis“ af 6. april 2012, begrunder KKEs ledelse deres afvisning af en fælles valgalliance med, at de to andre partier, i modsætning til KKE ” ikke har en strategi for en konfrontationskurs med EU og monopolernes magtudøvelse”.

De store anarkistiske miljøer i Grækenland afviser principielt de borgerlige-parlamentariske strukturer og propaganderer et grundlæggende opgør fra neden –fra de folkelige bevægelser og basismodstanden.

Medlemmer af fascistpartiet "Chrysi Avgi“
Medlemmer af fascistpartiet "Chrysi Avgi“

Fascisterne

Ultrahøjrefløjen omkring LAOS-partiet går i forhold til valget i 2009 tilbage fra 5,6 til nu 3,9 procent. Dette skyldes ifølge politiske kommentatorer, at LAOS i starten deltog i den nuværende overgangsregering under Loukas Papadimos, der afløste den socialdemokratiske PASOK-regering den 10. november 2011 under pres fra EU.

Det decideret fascistiske parti "Chrysi Avgi“ (Gylden morgendæmring) vil derimod gå frem - fra 0,3 procent af stemmerne i 2009 til nu hele 5,7 procent af stemmerne. Denne fremgang for fascisterne afspejler også deres øgede tilstedeværelse på gaden og de stadigt mere hyppige overfald på immigranter og på venstrefløjsdemonstrationer. Som regel i tæt samarbejde med politiet.

(al./autonom info-service)

Relateret