Kina: Betinget dødsdom til ægtefællen af afsat politiker fra partiets venstrefløj

Gu Kailai, ægtefælle til den afsatte kinesiske top-politiker Bo Xilai, blev mandag d. 20. august 2012 dømt ”betinget” til døden. Det betyder, at dødsstraffen efter to års fængsel kan omgøres til livsvarigt fængsel, hvis hun udviser ”god opførsel”. Hun er blevet dømt for at have forgivet hendes engelske forretningspartner Neil Heywood.

Mens Gu Kaila, advokat og protagonist for Kinas nye velsituerede lille lag af superrige, blev dømt for mordet hun har ”tilstået”, så er hendes mand Bo Xilai sporløst forsvundet. Ingen aner, om han befinder sig i husarrest, i et kælderhul eller i en suite på et luksushotel... 

  • Læs baggrundshistorien i denne spegede affære, der mest af alt ligner en politisk thriller fra dagens Kina.
Gu Kailai før domsafsigelsen
Gu Kailai før domsafsigelsen

Med dommen i mandags cementerer den kinesiske domstol det, som mange politiske kommentatorer har vurderet. Dommen mod Gu Kailai blev afsagt ial sin hårdhed. Omstændighederne taget i betragtning anses de kinesiske myndigheders behandling af hende dog som forholdsvis mild. Det samme gælder for hendes assistent Zhang Xiaojun, som er blevet dømt for meddelagtighed i mordet og har fået ni års fængsel.

Hovedaktørerne i thrilleren om magt og penge: Bo Xilai, den myrdede britiske statsborger Neil Heywood og den dømte Gu Kailai
Hovedaktørerne i thrilleren om magt og penge: Bo Xilai, den myrdede britiske statsborger Neil Heywood og den dømte Gu Kailai

Kun partiets ledere véd hvor Bo Xilai befinder sig

Det er således normal praksis, at mandlige fanger får alt deres hår på hovedet barberet af og at de kvindelige fanger bliver klippet ultrakort.

Dette var ikke tilfældet for Gu Kailai og Zhang Xiaojun. De så ikke ud til at lide af sult og deres adfærd overfor domstolen var heller ikke karakteriseret af den totale underkastelse, som de fleste fanger udviser under retsprocesser i Kina. Politiske iagttagere konkluderer, at disse forhold må skyldes, at den forsvundne partifunktionær Bo Xilai åbenbart stadigvæk råder over nogle støtter indenfor den kinesiske parti – og statsledelse. 

Skønt forretningerne med den britiske statsborger Heywood (nogle skønner at det bla. handler om organhandel) har drejet sig om hele familiens kolossale formue, blev navnet Bo Xilai slet ikke nævnt under retssagen. Dermed bliver han formodenligt holdt udenfor sagen.  

 

Baggrundshistorien:

KINAs kommunistparti rystet af korruption

Først mistede partilederen Bo Xilai alle embeder, så flygtede politi- chefen Wang Lijun ind i USAs konsulat og til sidste anholdte myndighederne Bo’s hustru Gu Kailai og anklagede hende for mord.

Affæren om den faldne partileder i megabyen Chongquin med dens 30 millioner indbyggere i det centrale Kina, ligner mest af alt en politthriller og afdækker omfattende korruption i topledelsen af Kinas ’kommunistiske’ statsparti.

  • Med Bo Xilai har den venstrepopulistiske fløj indenfor Kinas kommunistiske parti mistet sin kendteste repræsentant. Hans fald har udløst den mest spektakulære krise i KKPs ledelse siden protesterne i 1989.  
Bo Xilai
Bo Xilai

Millionbyen Chongquin - et ”rødt” alternativ

Partifunktionær Bo Xilai’s fald vækker furore i Kina. Parti- ledelsen frygter en splittelse og farer rigorost frem for at knuse alle rygter om meningsforskelle indenfor egne rækker. Den kinesiske regering betoner, at der ikke på nogen måde er tale om en politisk magtkamp indenfor partiet. Men da man står umiddelbart overfor et generationsskifte i toppen af statsapparatet og af partiledelsen til november, reageres der voldsomt på de mindste rygter om splittelse.

Indtil for nyligt figurerede Bo Xilai som en sikker kandidat til en post i den øverste ledelse af politbureauret i Kinas Kommunistiske Parti (KKP), landets regering. Millionbyen Chongquin blev betragtet som ”rødt” alternativ til den økonomisk liberalistiske model, der praktiseres i landets sydlige regioner.

Megabyen Chongquin har 30 millioner indbyggere
Megabyen Chongquin har 30 millioner indbyggere

Politichefens flugt ind i USAs konsulat

Idag er Bo Xilai i husarrest. Indtil videre har partiavisen, Folkets avis, blot berettet, at Bo har ”brudt partidisciplinen” og at hans familie er involveret i en mordsag. I Kina taler man officielt om ”Wang-Lijun sagen”. Wang Lijun var politichef i byen Chongquin i den periode, Bo Xilai sad på magten. Som politichef stod han i spidsen for kampagner imod den lokale mafia. Da han imidlertid blev degraderet af partilederen i byen flygtede Wang i februar ind i USAs konsulat med materiale, der belaster Bo Xilai. Efter pres fra de kinesiske myndigheder forlod han konsulatet igen og blev udleveret. Nu er det Bo Xilai selv, der er under anklage for magtmisbrug og korruption.

Transaktioner på over 100 millioner US-dollars

En central rolle i den dubiose historie spiller den britiske forretningsmand Neil Heywood. Englænderen lærte familien Bo at kende, da han i 1990erne arbejdede i Dalian som engelsklærer. Bo Xilai var borgmester i denne østkinesiske havneby fra 1994-2000. Heywood blev forretningspartner til Bo’s hustru Gu Kailai (se billede tv.) 

Nu hedder det sig, at Heywood hjalp hende med transaktioner på over 100 millioner US-dollars, som blev overflyttet til konti i udlandet. I følge den officielle version af sagen, kom det til strid mellem Heywood og Gu Kailai. Den britiske statsborger blev fundet død i sit hotelværelse i november 2011. Dengang udtalte politiet i Chongquin, at dødsårsagen var ”alkoholmisbrug”. Liget blev brændt med det samme. Nu rulles sagen op igen, da Gu Kailai anklages for at stå bag Heywoods død.

Chongquin - Kinas hurtigst voksende by

Det statslige nyhedsagentur ’Nyt Kina’ forkyndte den 18. april 2012, at Bo Xilai’s fald er en advarsel til alle funktionærer, der misbruger deres magt. Indtil da havde partiledelsen ikke ytret nogen åben kritik af Bo’s ”Chongquin” model. Som iværksætter af populistiske kampagner mod byens mafia og initiativtager til en sangbevægelse baseret på ’røde sange’ var Bo blevet en kendt figur med et positivt image.

2 millioner kommunalt subventionerede sociale boliger

Målsætningen om at ville bygge to millioner kommunalt subventionerede sociale boliger og give tre millioner bønder adgang til byens sociale goder, var hans svar på den voksende sociale ulighed. At Bo Xilai nu selv anklages for magtmisbrug ødelægger ”det røde Chongquin’s” image. Byen er på mange måder attraktiv for internationale koncerner og var sidste år med over 16 procent i vækstrate den hurtigst voksende by i Kina.

Brud på retsstatslige principper under kampagnen imod mafiaen

Premierminister Wen Jiabao ytrede på en international pressekonference den 14. marts 2012 en inddirekte kritik: Korruption og uretfærdig fordeling kan kun overvindes, hvis det politiske system reformeres. Dermed mener han en styrkelse af retsstatslighed og retsinstitutioner. Liberale kritikere beskyldte Bo for brud på retsstatslige principper under hans kampagne imod mafiaen.

Wen Jiabao advarede om, at tragedien fra Kultur- revolutionen (1966-1976) kunne gentage sig, hvis ikke Kinas presserende problemer løses. I de sidste 30 år har reformkræfter indenfor kommunistpartiet ofte instrumentaliseret mindet om Kulturrevolutionen med det formål at bringe kritikerne af Kina’s kapitalisering til tavshed.

Også den officielle engelsksproglig avis ’Global Times’ betonede den 19. april 2012, at Bo’s fald ikke betyder noget for resten af samfundet. KKP giver ofte forskellige fraktioner i partiet spillerum til at kunne omsætte deres idéer i lokale medier, for at forhindre en splittelse af partiet.

Bo Xilai syntes at være gået for langt i hans reklame for sig selv og for Chongquin. På baggrund af politichef Wang Lijuns flugt ind i USAs konsulat og det angivelige mord på en britisk statsborger, fik sagen internationale dimensioner. Partiledelsen kunne ikke længere ordne affæren med Bo bag lukkede døre, men måtte i al offentlighed erklære, at et medlem af politbureauet og dennes hustru er involveret i en sag om korruption og mord.

Anholdelser og internet-censur

Stemningen i partiledelsen er i øjeblikket enormt anspændt. Politiet har anholdt flere mennesker, som mistænkes for via nettet at udbrede rygter om militærkup i Beijing. I de første uger af april måned i år blev over 42 websites spærret og 210.000 opslag blev slettet af internetpolitiet.

Også venstrefløjssider som ”Mao flag” eller ”Red China” blev spærret. Folkene bag den vigtigste venstrepopulistiske hjemmeside ”Utopia”, der har 500.000 besøg hver dag, anklages for at bryde forfatningen og udbrede ondsindede angreb på statens ledere. Straffen for dette er i Kina op til 10 år.

Der var dans og glæde, inden militæret rykkede ind med kampvognene, d 4. juni 1989
Der var dans og glæde, inden militæret rykkede ind med kampvognene, d 4. juni 1989

Anspændt stemning i partiledelsen

Bo Xilai’s fald har udløst den mest spektakulære krise i KKPs ledelse siden protesterne i 1989. At titusindvis af borgerne dengang kunne besætte Den Himmelske Fredsplads i 6 uger, var kun muligt pga. splittelse i den inderste ledelse. Hele det politiske system blev paralyseret, indtil fortalerne for militær indsats satte sig igennem.

Derfor er der ikke noget partiledelsen frygter mere end en splittelse. Med Bo har den venstrepopulistiske fløj mistet sin vigtige gallionsfigur. Partiets ledelse håber, at gemytterne lægger sig igen inden november, så den nye ledelse på den 18. partidag kan overtage magten uden konfrontationer og uden, at de omkring 80 millioner medlemmer af kommunistpartiet bliver inddraget i en destabiliserende fraktionskamp..

”Vi må fremme de økonomiske og strukturelle reformer, først og fremmest i parti – og ledelsessystemet.... korruption og uretfærdig fordeling af ressourcerne kan kun blive overvundet, når det politiske system fortsat reformeres”, sagde premierminister Wen Jiabao på den international pressekonference den 14. marts 2012. Dagen før Bo Xilais afsættelse.

(al./ autonom info-service)

kilder: Der Stern nr. 18, 26.4. 2012, Der Spiegel nr. 16/2012, Jungle World nr 17, 26. april 2012, Global Times, 19. april 2012, TAZ, d. 20.august 2012. + div. video-news.

Relateret

Autonom Infoservice: Kinas nye brogede venstrefløj og sociale bevægelser