Indymedia-journalisten Brad Wills formodede morder anholdt

Næsten seks år efter mordet           på journalisten Brad Will i byen Oaxaca i Mexico, er hans formodede morder nu blevet anholdt.

Det erklærede guvernøren i Mexicos sydlige provins Oaxaca, Gabino Cué, fredag d. 25. maj 2012.

Med fængslingen af gerningsmanden Lenin O. Ortega er statsadvokatens undersøgelser nu afsluttet, meddelte guvernøren.  

Brad Will, der var journalist på Indymedia – New York, deltog i 2006 i demonstrationer organiseret af ”Folkeforsamlingen af Oaxacas beboere“ (APPO) i provinsen Oaxaca’s hovedstad Oaxaca-by. Forud for politistormen i oktober 2006 overtog folkemagtsorganer Oaxaca-by, der fungerede selvforvaltet i næsten 5 måneder.

  • Brad Will døde den 27. oktober 2006 ved en barrikade i bydelen Calicanto. Her blev han ramt af et skud i hoften og et skud i maven.  

 

Afslørende dokumenter

Ifølge statsadvokaten i byen Oaxaca, hovedstaden i Mexicos sydlige provins af samme navn, blev den formodede morder identificeret ud fra videos og fotografier. De dokumenterer, hvorledes politifolk og lokale tilhængere af det store konservative oppositionsparti PRI, der dengang sad på posten som provinsguvernør i Oaxaca, angriber demonstranter.


De dramatiske begivenheder

omkring Brad Wills død:

Folkemagt i Oaxaca  

Forud for politistormen i oktober 2006 overtog folkemagtsorganer Oaxaca-by, der fungerede selvforvaltet i næsten 5 måneder under ledelse af ”Folkeforsamlingen af Oaxacas beboere“ (APPO), der omfattede mere end 300 partier og græsrodsorganisationer.

Det hele startede med en strejke, organiseret af byens lærerfagforening i maj 2006. De efterfølgende konfrontationer med politiet udviklede sig siden hen til et veritabelt folkeoprør, der omfattede hele den mexicanske forbundsstat Oaxaca.

Guvernøren forskansede sig på kontorer i luksushoteller

Mere end 80 regeringsbygninger, de vigtigste TV- og radiostationer blev overtaget af oprørerne. Efter blodige sammenstød i maj og juni krævede APPO

øjeblikkelig afsætning af Oaxacas guvernør Ulises Ruiz fra det gamle konservative oppositionsparti PRI. Guvernøren forskansede sig i al den tid på kontorer i nogle luksushoteller og forsøgte derfra at udøve sin regeringsforretning. Da dette mislykkedes, organiserede hans partitilhængere, de såkaldte ”Priistas“, en række mord på venstrefløjsaktivister og angreb på APPOs tilholdssteder i sommerens løb.  

Politistormen på Oaxaca

Efter at mexicansk forbundspoliti og regionale paramilitære grupper i dagene 27. - 29. oktober 2006 havde invaderet hovedstaden Oaxaca, blev situationen yderst anspændt. Dagen efter den militære indtagelse af Oaxaca holdt Mexicos konservative præsident Vincente Fox en tale på en konference for børsfolk, den 30. oktober 2006. Heri påstod han, at politiet havde fået genoprettet kontrollen med byen. I virkeligheden var strejkerne på dette tidspunkt stadig væk igang, de fleste forretninger var lukket og talrige barrikader var på ny blevet genoprettet i byen.

Brad Will i Oaxaca, to dage før han blev myrdet
Brad Will i Oaxaca, to dage før han blev myrdet

Brad Will’s død

Zapatisterne fra den sydmexicanske Chiapas provins opfordrede til landsdækkende generalstrejke i protest mod politistyrkernes og militsernes brutale adfærd: Den 27. - 29. oktober 2006 dræbte disse omkring 5 mennesker. Deriblandt den 36-årige Brad Will, journalist fra Indymedia-New York. Brad Will var tilstede, da politiet og paramilitære ”Priistas” - tilhængere af det konservative parti PRI – stormede ind i Oaxaca den 27. oktober 2006. Han dokumenterede disse overgreb med sit videokamera. Han stod og filmede, da han blev skudt i hoften og i maven - og blev dødeligt såret. Aktivisternes anklager om, at Brad blev dræbt af paramilitære bøller fra det konservative parti PRI, ser nu ud til 6 år efter at blive fuldt ud bekræftet.

Ifølge en pressemedelelse fra ”Folkeforsamlingen af Oaxacas beboere” (APPO) blev der under politistormen udover drabene på 5 mennesker, dusinvis af folk alvorligt såret og omkring 60 aktivister fængslet, hvoraf de fleste blev udsat for tortur.

Brad Will's Last Moments:

 

Oaxaca efter politistormen

Ifølge uafhængige mexicanske medier kontrollerede de store politistyrker udelukkende Oaxacas bycentrum. I de omkringliggende gader og i andre områder af byen var der bygget barrikader med tusindvis af folk, der protesterede mod undtagelsestilstanden og krævede, at forbundsstatens guvernør Ulises Ruiz blev afsat.  

Folkesamlingen ”APPO“ gennemførte sammen med strejkende lærere en storstilet protestmanifestation i udkanten af byens centrum. Dette dementerede de statslige mediers påstand om, at lærerne efter politiets indtagelse af byen , havde besluttet at genoptage arbejdet efter 5 måneders strejke. De fleste forretninger holdt lukket for at vise deres sympati med de protesterende.

 Politiangrebet på provinshovedstaden Oaxaca-by var det mexicanske konservative parti PRIs forsøg på at afslutte byens selvforvaltning og genoprette „ro og orden“. Det konservative PRI, der sad på posten som guvernør i provinsen Oaxaca, var i opposition til den daværende regering under ledelse af præsidenten Vincente Fox fra det konkurrerende konservative PAN-parti.

STATE TERRORISM - MEXICO

- Brad Will's last video:

Både PAN-regeringen og den venstreliberale opposition krævede på baggrund af situationen i Oaxaca, at guvernøren Ulises Ruiz øjeblikkelig trådte tilbage. Præsidenten Vincente Fox, som blev gjort ansvarlig for den brutale nedkæmpelse af Oaxaca-byens fredelige opstand, udtalte dengang, at ”....situationen ville være løst inden den 1. december 2006” ved at afgive hans embede til partifællen Felipe Calderón.

Calderón fik præsidentposten den 1. december 2006. Hans præsidentskabsperiode afsluttes i løbet af 2012 med nyvalg.


Solidaritetskaravane fra Mexico City angrebet af militæret

Mandag den 30. oktober 2006 demonstrerede og blokerede titusinder Mexico City´s centrum i protest mod politistormen i Oaxaca. På samme tid startede en protestmarch med 25.000 deltagere fra Mexicos hovedstad med retning mod Oaxaca-by. Dagen efter blev solidaritetskaravanen angrebet og standset af militæret.

I mange byer verden over demonstrerede folk foran de mexicanske ambassader i protest mod mordene.

(autonom info-service)


Kommentare: 0 (Diskussion geschlossen)
    Es sind noch keine Einträge vorhanden.