Nazihøjborg Sachsen

Nazidemo i Freiberg i delstaten Sachsen
Nazidemo i Freiberg i delstaten Sachsen

I den idylliske sydøsttyske region Lausitz i delstaten Sachsen har nazikredse siden DDRs undergang skabt en social forankret infra- struktur af netværk i lokale skoler, fodboldklubber, kanoklubber etc. og har ved lokalvalg fået en række byrådsrepræsentanter i de små provinskommuner.

Udlændinge, antifascister og kritiske borgere bliver permanent chikaneret og forulempet - grænsen til fysisk overfald er flydende. Nazierne offentlig- gør billeder, navne og adresser på deres kritikere i internettet.

I en skrivelse fra ”anti.antifa” til fremtrædende antifascister i den lille sachsiske by Geithain hedder det, at de må regne med ”opdragende initiativer som for eksempel husbesøg”.

  • Mens politiet og politikere alt for ofte forholder sig opgivende og passive eller sympatiserer mere eller mindre direkte med nazierne, så organiserer modige borgere sig og går til modværge.

Naziernes infrastruktur i Sachsen

Nazikredse har siden 1990`erne, efter indlempelsen af DDR i Forbundsrepublikken, stort set uforstyrret kunnet etableret sig i de småbyer og landlige områder i strukturelt svagt udviklede regioner i delstaterne Sachsen, Thüringen, Sachsen-Anhalt og Mecklenburg-Vorpommern.

Ungdomsklubber, feriecamps, sociale indretninger ”for tyskere”, små ”idylliske” værtshuse, diskoteker og hemmelige mødesteder udgør idag infrastrukturen for et sammensurium af nazikredse. Som f.eks. nazi-netværket Freie Kammeradschaften, nazipartiet NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) og dets kommunale parlamentariske repræsentanter som i Sachsen (1) samt lokale ungdomskliker med racistisk adfærd.

Fremtrædende eksempler på naziernes infiltrering af den sachsiske provins

NPDs lokale pressefest, "Niederschlesisches Feriendorf i Görlitz-regionen, august 2010
NPDs lokale pressefest, "Niederschlesisches Feriendorf i Görlitz-regionen, august 2010

”Niederschlesisches Feriendorf”

Naziernes fritidstilbud ”Nieder- schlesisches Feriendorf” ved Quitzdorf- søen har siden 1990’erne fungeret som populær campingplads, koncert område og paramilitær opmarchsted for regionale ”Kammeradschaften” som for eksempel ”Schlesische Jungs”.

Feriebyen er ejet af det bayriske naziægtepar Redeker. Her arrangerede nazipartiet NPDs avis ”Deutsche Stimme” i august 2010 deres regionale presse- indsamlingsfest med omtrent 2000 deltagere. I medierne omtales stedet som almindelig ”campingplads der skaber turismeindtægt” for området...

”Deutsche Eiche” – ét af talrige naziværtshuse

I 2009 genåbnede NPD-medlemmet Steffen Hentschel det gamle værtshus ”Zur deutschen Eiche” i en forstad til den sachsiske småby Rothenburg i Oberlausitz. Siden da gennemførtes omkring 40 koncerter og fester af og for nazierne. En del koncerter mobiliserede så mange besøgende, at det langt oversteg landsbyens 200 beboere.

Således deltog for eksempel over 1400 nazier fra Sachsen og Polen i november 2011 i en koncert med nazibandet ”Lunikoff-Verschwörung”. Ved den lejlighed erklærede de landsbyen for ”national befriet zone”. De lokale myndigheder har nu lukket naziværtshuset – ikke på grund af de mange beboerprotester men af ”bygningstekniske mangler”. 

 

”Det er roligt i regionen. Men kun fordi nazierne efterhånden kontrollerer alt her”

 

Politisk samarbejde mellem konservative og aktive nazier

I småbyen Colditz i Lausitz-regionen er nazipartiet NPD repræsenteret i bystyret. De er kendt for deres engagement i skolens støtteforening, i den lokale fodboldklub og i kanoklubben. I byens ungdomsklub deler borgmesterens søn formandsskabet i klubbens bestyrelse med en kendt nazi. Til en børnehavefest troppede en del forældre op med t-shirts med påskriften ”Jernbaneromatik Ausschwitz”.

En lokal antiracist og rådgiver mod højreradikal infiltration kommenterer disse forhold således: ”Det er roligt i regionen. Men kun fordi nazierne efterhånden kontrollerer alt her”.

Geithains centrum
Geithains centrum

Geithain - en lille by i Sachsen

Geithain, der ligger syd fra storbyen Leipzig, har omkring 6000 indbyggere. Markedspladsen er saneret og husene er intakte. Pladser og gader er bemærkelsesværdigt tomme. De fleste unge er på grund af manglende jobmuligheder flyttet til Leipzig eller til Vestttyskland. De etablerede partier har trukket sig tilbage. Vakuummet er blevet udfyldt af nazierne, som bl.a. er repræsenteret i byrådet af et NPD-medlem.

De lokale nazier opererer på to planer. De engagerer sig i organiseringen fodboldkonkurrencer for unge, gør sig bemærket i lokalavisen for et bedre lokalt sundhedsvæsen, for en dyrepark for børn, for efterårsvandringer i militæruniform (!) gennem Sachsens naturområder, m.v. Samtidig med at de udøver direkte og vedvarende terror mod anderledes tænkende og udlændinge af enhver art.

Den konservative borgmesters leflen for byens nazimiljø

I juni sidste år fejrede Geithain sit 825-års jubilæum. I den forbindelse tillod byens konservative borgmester Romy Bauer, at nazierne opstillede en bod, hvorfra de fordelte kager og solgte deres nazistiske propagandamateriale... På en antiracistisk demonstration, arrangeret af ”byinitiativet for et åbent Geithain” deltog selvsamme borgmester ikke. Ligesom politiet holder de overvejende konservative byrådspolitikere sig tilbage, når det drejer sig om aktiviteter mod højreradikale.

Nazisammenslutningen ”Freies Netz”

Geithains nazier er del af ”Freies Netz” – en sammenslutning af militante nazier omkring ”Kammeradschaften”. (1) NPDs byrådsmedlem Manuel Tripp tilhører dens ledelsesstruktur. Ifølge ugemagasinet ”Der Spiegel” (11. juni 2012) skriver Manuel Tripp på sin blog: ”Den nationale socialisme kan hverken blive til via valg eller ved at tigge. Den kan kun tilkæmpes ad revolutionens vej”.

Nazi-netværket ”Freies Netz” har sin oprindelse i ”Thüringer Heimatschutz”. (2) En gruppering, som naziterrorcellen NSU - Nationalsozialistischer Undergrund, var del af. ( Se Tysk nazibandes blodige spor). I delstaten Sachsen er ”Freies Netz” ledet af Maik Scheffler, der samtidig er næstformand for nazipartiet NPD i regionen. Han har en dom for voldelig overfald og våbenbesiddelse.

Det er lykkedes for Geithains nazigruppe i samarbejde med ”Freies Netz” at udvikle og stabilisere nazistrukturene i regionen mellem storbyerne Chemnitz og Leipzig. Flere iagttagere af nazimiljøet bekræfter, at ledende folk fra ”Freies Netz” står bag en lang række terrorhandlinger i Sachsen.  

 

Beretninger om naziterroren i byen Geithain

Kerstin Krumbholz, byens ukuelige antiracistiske initiativtager
Kerstin Krumbholz, byens ukuelige antiracistiske initiativtager
  • Tankstationen som mødested

I maj 2012 afholder en lille gruppe borgere i Geithain et debatmøde om de højreradikales voldsudøvelser. Initiativtageren til mødet er Kerstin Krumbholz, hvis 15-årige søn i maj 2010 blev livsfarligt såret (kraniebrud) af nazier, som overfaldt ham ved en af byens tankstationer, alene fordi han er punker. Siden da har hun taget initiativ til at bekæmpe naziernes terror i den lille by.

  • Pizzaria ”Bollywood”

Blandt deltagerne i borgermødet var Mohammad Sayal, som ejer byens Pizzaria ”Bollywood”. Ugen før mødet blev forretningen angrebet og smadret af nazierne. Siden forretningens åbning for 5 måneder siden er han permanent blevet terroriseret. Allerede natten efter åbningen blev samtlige vinduer knust. En dag i maj stod omkring 10 maskerede folk, bevæbnet med knive foran pizza-foretningen. De sparkede mod døren. Kastede sten igennem vinduerne og brølede bl.a.: ”Lorte udlænding, vi skal nok få has på dig! Hvis du ikke forsvinder ud af byen indenfor en uge, slår vi dig ihjel.” Nøjagtig en uge senere eksploderede en sprængsats foran pizzeriaets indgang.

På samme tid som borgermødet mod nazivold afholdes, samler en større gruppe unge sig ved tankstationen i udkanten af byen. Det gør de hver aften. De hører nazirockmusik, drikker øl og gasser deres bilmotorer op. I løbet af aftenen kommer kadrene fra ”Kameradschaften” til. De heiler med Hitler-hilsen. Når kunder på tankstationen kigger for længe på dem, brøler de til dem: ”Lorte jødeso, jeg skyder dig!”

  • Skolen

På gymnasiet i Geithain gælder nazierne som ”de coole rebeller”. Elever der viser deres opposition til nazierne bliver passet op i skolegården, heilet af og opfordret til at skruppe ud af skolen. På klasse-ekskursioner maler en del piger hagekors med solcreme på ansigtet og kroppen.

Nazierne som ”de coole rebeller” i skolegården. Her en pige med Kammeratskabstrøjen fra Mehla
Nazierne som ”de coole rebeller” i skolegården. Her en pige med Kammeratskabstrøjen fra Mehla
  • Truslerne

De som går synligt i distance til nazi-ideologien udsættes for trusler . Under et foredrag af den kendte investigative journalist og forfatter Günter Wallraff i april 2012 sprayede lokale nazier paroler som ” Wallraffe til Afrika” på forsamlingshuset og truede de få tilstedeværende bypolitikere, deriblandt en parlamentariker fra venstrefløjspartiet ”Die Linke” med tæsk.

Dagen derpå tog byens præst i et åbent brev stærk afstand fra nazierne. Den efterfølgende dag var kirkens mure oversprayet med nationalistiske paroler. (Beretningerne stammer fra ugemagasinet ”Der Spiegel” 11. juni 2012 og Leipziger Internetzeitung, 15.maj 2012 )

”Facebook for nazier”?

Samtidig forsøger delstatens ledende konservative politikere at negligere problemet: Sachsens indenrigsminister Markus Ulbig fra det konservative regeringsparti CDU (Christlich Demokratische Union) siger til pressen, at ”Freies Netz” bare handler om en ”internetportal” , en slags ”facebook for nazier”. Han bliver suppleret af Sachsens ligeledes konservative ministerpræsident Stanislaw Tillich, der mener at ”Sachsen ikke har noget særligt problem med højreradikalisme”...  

Nazistisk symbolik i Sachsens delstatsparlament

Nazipartiet NPDs parlamentariske repræsentation gør alt for at vedligeholde dets ideologiske grundholdning. Sidst den 3. juni 2012. Da optrådte NPDs samlede parlamentsgruppe , bestående af 8 medlemmer, i Sachsens delstatsparlament i  forbudte trøjer fra mærket ’Thor Steinar’, hvis logo er et kendetegn for neonazi-kredse.

NPDs parlamentsgruppe i Sachsens delstatsparlament i forbudte trøjer fra mærket ’Thor Steinar’
NPDs parlamentsgruppe i Sachsens delstatsparlament i forbudte trøjer fra mærket ’Thor Steinar’

Logoet, der til forveksling ligner hagekorset, handler om såkaldte Tiwaz-runer, der i den nordiske mytologi står for kamp og aktion. Noget som Hitlers nazi-elite (f.eks. Hitlerpartiet NSDAPs chefideolog Alfred Rosenberg) dyrkede. Samtlige 8 naziparlamentarikere blev udvist af salen og fik derpå forbud mod at deltage i de næste tre parlamentsdebatter.

(autonom infoservice) 

(Kilder: antifa.de , blog fra Kerstin Köditz fra venstrefløjspartiet Die Linke i Sachsen, forsk. udgaver af Lausitzer Rundschau, Der Spiegel, printudgave nr. 24/2012). 

Antifa-Lausitz
Antifa-Lausitz

     Noter

(1)  NPDs sociale forankring i delstaten Sachsen: Ved delstatsvalget den 19.september 2004 gik NPD fra tidl. 1,4 procent til 9,2 procent, svarende til 12 parlamentarikere. Dermed blev NPD den tredje stærkeste fraktion - lige efter Socialdemokratiet (9,8 procent). I det efterfølgende delstatsvalg i 2009 faldt opbakningen til 5,6 procent, svarende til 8 nazi-parlamentarikere. Fra dette tidspunkt af forstærker NPD deres aktiviteter på det udenomsparlamentariske plan og søger samarbejdsflader med de militante partiuafhængige kredse omkring ”Kammeradschaften”.

(2)  ”Freies Netz” er grundlagt i 2006 og er en overregional netværksstruktur bestående af partiuafhængige nazisammenhænge og nogle NPD-parti kadrer. P.t. er der tilknyttet ni lokale nazistrukturer med udgangspunkt i de østlige delstater Sachsen, Sachsen-Anhalt og Thüringen. ”Freies Netz” fungerer som en mobiliseringsplatform for løbende naziaktioner og som forum for ideologisk skoling. ”Freies Netz” er istand til relativt hurtigt at mobilisere op til 300 fortrinsvis militante nazier til diverse marcher og aktioner (kilde:antifa.de). Januar 2009 kom ”Freies Netz Süd” til med ståsted i regionerne Franken, Oberpfalz og Oberbayern.

(3)  ”Thüringer Heimatschutz” (THS) var i slutningen af 1990´erne det største og mest militante nazi-netværk i hele den østtyske delstat Thüringen. THS, var indtil dets opløsning (omstrukturering) tæt knyttet til de landsdækkende ”Frie kammeratskaber”. Et decentralt organiseret nazimiljø, som opretholdt en aktionspræget distance til det parlamentarisk arbejdende naziparti NPD. Under ledelse af Tino B. , der senere blev afsløret som politimeddeler, blev gruppen hurtigt større og talte ifølge efterretningskilder i regionen på sit højdepunkt omtrent 170 aktive medlemmer.

Relateret

 


_________________________________________

OBS

Fyn: Ingen platform for nynazistisk rekruttering!

Nynazisterne fra Danskernes Parti har indkaldt til offentlig fest på Fyn, for at hverve nye medlemmer og aktivister. Det får nu Fynske Antifascister (FAF) til at indkalde til blokader

Samlingssteder, 30. juni 14.00:
Nyborg: P-pladsen foran stationen
Odense: Østre Stationsvej, pladsen foran stationen
Middelfart: P-pladsen foran stationen

Ingen platform for nynazistisk rekruttering!

/Fynske Antifascister

Tag med på bustur til Fyn!

Der går busser fra både København og Århus til lørdagens blokader på Fyn. Fra Svendborg er der arrangeret fælles togafgang.

Infos: ProjektAntifa

____________________________________________