USA's private fængselsindustri bestikker politikere med millioner af dollars

Private fængsler i USA har brugt 45 millioner US-dollars for at påvirke medier og politikere. Samtidig med at fængselsindustrien har tjent 5,1 milliarder dollars, hvis hovedpart bygger på internering af mere end 23.000 indvandrere.

Næsten halvdelen af de kriminali- serede immigranter myndighederne fængsler spærres således inde i fængselsinstitutioner ejet af private koncerner. Den gennemsnitlige pris for en indsat ligger ifølge officielle statistikker på 165 US-dollars pr. nat.

Massivt lobbyarbejde påvirker politikere og medier 

Den private fængselsindustris megastore gevinster på omkring 5,1 milliarder dollars er bl.a. resultat af massive lobbyist-kampagner. I de seneste ti år har USAs tre største private fængselskoncerner investeret 45 millioner US-dollars i kampagner for fortrinsvis republikanske politikere og i lobbyister. Formålet var at påvirke lovgivningen på såvel delstats niveau som på landsplan.

The GEO Group, Inc. (GEO)
The GEO Group, Inc. (GEO)

Dette førte til store profitforøgelser for "Corrections Corporations of America“ (CCA). Den særlig profitør var ”The GEO Group, Inc.”  , en af verdens største leverandører af private fængselsinstitutioner. (1) For omtrent et årti siden blev mere end 3300 kriminaliserede indvandrere sendt i private fængsler. Dette var udslag af en 10-årskontrakt med forbundsregeringen under Barak Obamas republikanske forgænger George W. Bush.

Denne statsligt sanktionerede kontrakt mellem fængselsvæsenets centralinstitution og "Corrections Corporations of America“ baserede på 670 millioner skattefinansierede US dollars. Imidlertid betaler myndighederne mere end 5,1 milliarder US-dollars for at fastholde 23.000 kriminaliserede indvandrere i disse private fængsler. Indvandrermyndighedernes største enkelt-partner indenfor de private fængselsinstitutioner er ”The GEO Group, Inc.”. Denne virksomhed øgede sin profit fra 16,9 millioner US-dollars i året 2002 til hele 78,6 millioner US-dollars i dag.

30 af 36 ledende politikere modtog bestikkelsespenge

Disse ekstremt høje profitter er ikke mindst et resultat af massive lobbyist-kampagner, der førte til store stramninger og groteske udskejelser i lovgivningen.

Af en amerikansk rapport fra 2011 fremgik det, at den private fængselsindustri bruger millioner af US-dollars for at få forhøjet straffeudmålingen og antallet af fængslinger, for således at maximere gevinsterne.

Undersøgelsesrapporten slår i denne forbindelse fast, at 30 af ialt 36 ledende


politikere, der støttede den (næsten) afviste indvandringslov i forbundsstaten Arizona (2) – som ville have betydet endnu flere mennesker i fængsel – har modtaget økonomisk støtte fra kampagne- fonden etableret af private fængsels lobbyister og koncerner. Deriblandt "Corrections Corporations of America“ (CCA) og ”The GEO Group”.

Ifølge en beretning fra sidste år investerede "Corrections Corporations of America“ (CCA) i de første tre måneder af 2011 mellem 120.000 og 199.992 US-dollars alene i forbundsstaten Florida. 450.000 US-dollars gik til Republikanernes nationale kongres komité, mens Demokraterne fik omtrent det halve af dette beløb til deres støttefond.

Nogle af de mest indflydelsesrige politikere, der arbejder som den private fængselsindustris forlængede arm, er talsmanden for Republikanerne i kongressen John Boehner (Ohio) og den republikanske senator John McCain.

( kilde: thinkprogress.org/justice ).

Bølge af klager og retsprocesser mod privatfængslerne

Privatfængslerne er blevet dømt for forskellige forseelser og direkte ulovligheder. Det handler bla. om manglende personale i fængslerne og om bestikkelse af dommere for at få børn og unge, der har begået små ulovligheder, dømt til uforholds- mæssige lange fængselsstraffe i de private fængselsinstitutioner. (kilde:

thingprogress.org/cash-for-kids  ).

 

En aktuel rapport  dokumenterer, at fængslerne i "Corrections Corporations of America“ – regi i forbundsstaten Georgia kræver 5 US-dollars af fangerne for 1-minuts telefoneren, mens fangerne samtidigt kun modtager 1 US dollar pr. dag (!) for at arbejde i fængslet. Det er de ekstremt lavtlønnede fanger, der holder fængselsvirksomheden igang (kilde: truth-out.org. (3)

(autonom info-service)

Noter 

1) The GEO Group, Inc. (GEO) er verdens ledende leverandør af private fængselskomplekser og behandlingscentre. Ejer og/eller administrerer 109 institutioner med omkring 75.000 sengepladser og 20.000 ansatte rundt omkring i verden, først og fremmest i USA, Storbritannien, Australien og Sydafrika 

2) Det handler om den racistiske lovparagraf ”Bill 1070”  

3) De ekstremt høje telefongebyrer er del af isolationen af de hundredetusinder af langtidsfanger i USA. Derfor er det logisk nok, at de fleste sultestrejkeaktioner og organiserede arbejdsnedlæggelser blandt indsatte også indeholder krav om en drastisk prisreduktion på telefonsamtalerne. Fangerevolter mod de uholdbare fængselstilstande er konstant på dagsordenen i USAs fængsler. Opsigtsvækkende var fangeopstanden i forbundsstaten Georgia sidste år (oktober 2011), der var den længste i USAs historie: Georgia prison strike the largest in US history: A multiracial revolt against slave labor practices 

 

Relateret 

Kommentar schreiben

Kommentare: 0