Let's talk about Rape Culture!

Begrebet “Rape Culture” (“voldtægts- kultur”) kom for alvor i fokus blandt feminister, da de første Slutwalks løb af stablen omkring 2011.

Slutwalks er demoer, hvor sensuelt udklædte deltagere går på gaden for at demonstrere med sloganet ”Et NEJ er et NEJ!”

_______________

Læs et interview med en Slutwalk-aktivist fra Berlin. 

 

’Rape Culture’ henviser til et samfund, hvor voldtægt og sexistiske overgreb er et udbredt og dagligt fænomen – og hvor medier, kultur, politik og samfundet generelt relativerer den sexistiske vold. Ofte anklages voldsofferet direkte eller indirekte for selv at være skyld i overgrebet og/eller voldtægten.  

Feministisk aktion, New York i 1970'erne
Feministisk aktion, New York i 1970'erne

Begrebet stammer oprindeligt fra USA i 1970' erne, da kvinder første gang i større omfang talte om voldtægt og gjorde det til et tema i den offentlige debat.

I 1974 udkom bogen ”Rape: the først Sourcebook for Women” af Noree Connel og Casandra Wilson. Heri skildrer kvinder personlige oplevelser af voldtægt og analyserer samfundsmæssige strukturer, som fremmer den sexistiske vold:

Kønsrollemønstre, juridiske bestemmelser og ikke mindst stereotyper i medier, litteratur og film ... 

_______________

Interview

med SlutWalk - aktivisten Lisa fra Berlin

SlutWalk - demo i Berlin
SlutWalk - demo i Berlin
  • Hvad er SlutWalk demonstrationens formål?

Lisa: Vi demonstrerer imod seksuel vold og imod harmløsgørelsen af den. Vi vil skabe en bevidsthed om, at de som bliver ofre for seksuel vold ikke selv kan gøres medskyldige.

- Vi demonstrerer for vores ret til selvbestemmelse hvad angår krop, køn, seksuel orientering, adfærd, udseende og påklædning. Alle der kan identificere sig med disse krav er velkommen til SlutWalk. Vi er del af en global SlutWalk bevægelse, der er blevet til et stort netværk.  

  • Hvordan er situationen i Tyskland idag, når det drejer sig om voldtægt og seksuel vold? 

Lisa: Hvert år anmeldes der omkring 12.000 tilfælde af voldtægt og seksuel vold. Man regner med, at det reelle tal er ti eller tyve gange højere. Den offentlige mening er styret efter devisen: ”Lad dig ikke voldtage” istedet for ”Voldtag ikke”.

- Alle piger og kvinder, uanset alder, udseende og påklædning kan rammes og blive ofre for voldtægt eller anden seksuel vold. Der findes ikke nogen adfærd, som legitimerer en voldtægt. Der findes heller ikke nogen adfærd, som kan udelukke en voldtægt.

  • Hvordan startede den internationale SlutWalk bevægelse?

Lisa: SlutWalk stammer oprindeligt fra Toronto i Canada, hvor den fandt sted for første gang 3. april 2011. Anledningen var, at en canadisk politi- mand havde udtalt til offentligheden, at kvinder ”ikke bør klæde sig som ludere” for således at kunne undgå at blive ofre for seksuel vold. En udtalelse, der hører til de mange myter, der omgiver fænomenet voldtægt.

- Der hersker den udbredte misforståelse, at man ved at følge bestemte regler kan beskytte sig selv mod overgreb. Politimandens udsagn vakte så megen vrede, at 3.000 mennesker gik på gaden med det samme. Siden hen har SlutWalk idéen bredt sig til mange andre lande over hele verden.  

Et udpluk af SlutWalks demonstrationer (Paris, Berlin,København (2014), Richmond (Virginia, USA):

(Klik for at forstørre):

”Jeg vil have sex, men ikke med dig!”

  • Medierne hævder, at demonstranterne i Berlin vil vise masser af bar hud. Hvad betyder det?

Lisa: På SlutWalks er der ingen dress- code. Enhver der deltager kan selv bestemme, hvordan hun eller han vil tilslutte sig denne protest. Det har vi slet ingen indflydelse på. Men der ingen tvivl om, at medierne helst vil offentliggøre billeder af halvnøgne kvinder.

- Selv om det i medierne er maximen ”sex sells” der gælder, så står SlutWalk i sin optræden egentlig i modsætning til dette billede: Det som er udsagnet på demonstrationens transparenter, flyers og skilte kan ikke adskilles fra kroppene. Ved sidste års SlutWalks i USA var de populære paroler: ”Min korte nederdel er ikke en invitation til at tage på mig!” og ”Jeg vil have sex, men ikke med dig!” 

  • Hvorfor bruger I begrebet ”slut”, som på engelsk altid er ment nedsættende?

Lisa: Det drejer sig om at vise sig solidarisk med de mennesker, der betegnes som ”slut” altså ’luder’ – netop for at tage den nedsættende betydning fra ordet. Fordi vi ser os som del af den verdensomspændende SlutWalk bevægelse, vil vi ikke ændre navn uden at have diskuteret det med de andre SlutWalks initiativer.

- For at undgå misforståelser, har vi i år besluttet os for en undertitel imod seksuel vold. Med denne undertitel vil vi påpege, at det drejer sig om et strukturelt samfunds-mæssigt problem – om en voldtægtskultur. Vi lever her og i hele verden i en patriark- alsk samfundsform, der undertrykker kvinder, trans-mennesker samt homo- og biseksuelle.

(Klik for at forstørre):

  • Et sidste spørgsmål: Er mænd, som gerne vil markere modstand mod seksuel vold også velkommen – eller er SlutWalk først og fremmest en aktion for og af kvinder?

Lisa: Det er på ingen måde en kvindeaktion. SlutWalk er selvfølgelig åben for alle køn. Drenge og mænd udsættes også for seksuel vold. Og mange mænd ønsker at ytre sig imod det.

- Vi lever i en voldtægtskultur, og at bekæmpe den vedrører os alle – også selv om mange lukker øjnene for det ud fra mottoet: ”Det kan da ikke være rigtigt, at det er så slemt”. Med vores demo vil vi bryde tavsheden omkring dette problem.

___________________________________    

(Interview er lavet af Wladek F. fra RIO –Berlin. Oversat af ikh / autonom infoservice) 

Links

SlutWalk-Berlin på facebook

Relateret

autonom infoservice: 25. november: Stop vold mod kvinder

Se teksten fra en gruppe feminister i Tyskland, der tager udgangspunkt i begivenhederne nytårsnat 2015/16 i Köln:

 

SlutWalk - Berlin
SlutWalk - Berlin

Kommentar schreiben

Kommentare: 0