Let's talk about Rape Culture!

Et Interview med en Slutwalk-aktivist fra Berlin. 

Begrebet “Rape Culture” (“vold-tægtskultur”) kom for alvor i fokus blandt feminister, da de første Slutwalks løb af stablen omkring 2011.                    Slutwalks er demoer, hvor sensuelt udklædte deltagere går på gaden for at demonstrere med sloganet ”Et NEJ er et NEJ!”

 • SlutWalk Copenhagen 2018, d 23. juni, kl. 12 - 15 på Gammel Torv 
Feministisk aktion, New York i 1970'erne
Feministisk aktion, New York i 1970'erne

’Rape Culture’ henviser til et samfund, hvor voldtægt og sexistiske overgreb er et udbredt og dagligt fænomen – og hvor medier, kultur, politik og samfundet generelt relativerer den sexistiske vold. Ofte anklages voldsofferet direkte eller indirekte for selv at være skyld i overgrebet og/eller voldtægten.                                                Begrebet stammer oprindeligt fra USA i 1970' erne, da kvinder første gang i større omfang talte om voldtægt og gjorde det til et tema i den offentlige debat.                                                       I 1974 udkom bogen ”Rape: the først Source-book for Women” af Noree Connel og Casandra Wilson. Heri skildrer kvinder personlige oplevel-ser af voldtægt og analyserer samfundsmæss-ige strukturer, som fremmer den sexistiske vold: Kønsrollemønstre, juridiske bestemmelser og stereotyper i medier, litteratur og film ... 

_______________

Interview

med SlutWalk - aktivisten Lisa fra Berlin

SlutWalk - demo i Berlin
SlutWalk - demo i Berlin
 • Hvad er SlutWalk demonstrationens formål?

Lisa: Vi demonstrerer imod seksuel vold og imod harmløs-gørelsen af den. Vi vil skabe en bevidsthed om, at de som bliver ofre for seksuel vold ikke selv kan gøres medskyldige.

- Vi demonstrerer for vores ret til selvbestemmelse hvad angår krop, køn, seksuel orientering, adfærd, udseende og påklædning. Alle der kan identificere sig med disse krav er velkommen til SlutWalk. Vi er del af en global SlutWalk bevægelse, der er blevet til et stort netværk.  

 • Hvordan er situationen i Tyskland idag, når det drejer sig om voldtægt og seksuel vold? 

Lisa: Hvert år anmeldes der omkring 12.000 tilfælde af voldtægt og seksuel vold. Man regner med, at det reelle tal er ti eller tyve gange højere. Den offentlige mening er styret efter devisen: ”Lad dig ikke voldtage” istedet for ”Voldtag ikke”.

  - Alle piger og kvinder, uanset alder, udseende og påklædning kan rammes og blive ofre for voldtægt eller anden seksuel vold. Der findes ikke nogen adfærd, som legitimerer en voldtægt. Der findes heller ikke nogen adfærd, som kan udelukke en voldtægt.

 • Slutwalk i Berlin (Forstør ved at klikke på billedet):
 • Hvordan startede den internationale SlutWalk bevægelse?

Lisa: SlutWalk stammer oprindeligt fra Toronto i Canada, hvor den fandt sted for første gang 3. april 2011.                      - Anledningen var, at en canadisk politimand havde udtalt til offentlig- heden, at kvinder ”ikke bør klæde sig som ludere” for således at kunne undgå at blive ofre for seksuel vold. En udtalelse, der hører til de mange myter, der omgiver fænomenet voldtægt.

   - Der hersker den udbredte misforståelse, at man ved at følge bestemte regler kan beskytte sig selv mod overgreb. Politimandens udsagn vakte så megen vrede, at 3.000 mennesker gik på gaden med det samme. Siden hen har SlutWalk idéen bredt sig til mange andre lande over hele verden.  

 • Et udpluk af  internationale SlutWalks demonstrationer :   (Forstør ved at klikke på billedet):

”Jeg vil have sex, men ikke med dig!”

 • Medierne hævder, at demonstranterne i Berlin vil vise masser af bar hud. Hvad betyder det?

Lisa: På SlutWalks er der ingen dress- code. Enhver der deltager kan selv bestemme, hvordan hun eller han vil tilslutte sig denne protest. Det har vi slet ingen indflydelse på. Men der ingen tvivl om, at medierne helst vil offentliggøre billeder af halvnøgne kvinder.                       - Selv om det i medierne er maximen ”sex sells” der gælder, så står SlutWalk i sin optræden egentlig i modsætning til dette billede: Det som er udsagnet på demonstrationens transparenter, flyers og skilte kan ikke adskilles fra kroppene. Ved sidste års SlutWalks i USA var de populære paroler: ”Min korte nederdel er ikke en invitation til at tage på mig!” og ”Jeg vil have sex, men ikke med dig!” 

 • Hvorfor bruger I begrebet ”slut”, som på engelsk altid er ment nedsættende?

Lisa: Det drejer sig om at vise sig solidarisk med de mennesker, der betegnes som ”slut” altså ’luder’ – netop for at tage den nedsættende betydning fra ordet. Fordi vi ser os som del af den verdensomspændende SlutWalk bevægelse, vil vi ikke ændre navn uden at have diskuteret det med de andre SlutWalks initiativer.

   - For at undgå misforståelser, har vi i år besluttet os for en undertitel imod seksuel vold. Med denne undertitel vil vi påpege, at det drejer sig om et strukturelt samfunds-mæssigt problem – om en voldtægtskultur.                                                                      - Vi lever her og i hele verden i en patriarkalsk samfundsform, der undertrykker kvinder, trans-mennesker samt homo- og biseksuelle.

 • Et sidste spørgsmål: Er mænd, som gerne vil markere modstand mod seksuel vold også velkommen – eller er SlutWalk først og fremmest en aktion for og af kvinder?

Lisa: Det er på ingen måde en kvindeaktion. SlutWalk er selvfølgelig åben for alle køn. Drenge og mænd udsættes også for seksuel vold. Og mange mænd ønsker at ytre sig imod det.

   - Vi lever i en voldtægtskultur, og at bekæmpe den vedrører os alle – også selv om mange lukker øjnene for det ud fra mottoet: ”Det kan da ikke være rigtigt, at det er så slemt”. Med vores demo vil vi bryde tavsheden omkring dette problem.

___________________________________    

(Interview er lavet af Wladek F. fra 'RIO –Berlin'. Oversat af ikh / autonom infoservice) 

 

 • SlutWalk Copenhagen 2018

23. juni, kl. 12 - 15, Gammel Torv på Strøget i København

For tredje år i træk, går SlutWalk Copenhagen gennem Københavns gader i en protest mod voldtægtskultur, offerudskamning og sexistiske dobbeltmoraler. Vi fejrer retten til kropslig autonomi, og til at være præcis så slutty, eller ikke slutty, som man har lyst til. (...)              Vi glæder os til at se dig til SlutWalk 2018 

foto: Ole Kramer
foto: Ole Kramer

 

 

Udpluk af billeder fra SlutWalk København

(Forstør ved at klikke på billedet):

 • Flere billeder fra slutwalk 2017 i København kan ses her 

Links

Relateret

autonom infoservice: