Tyrkisk statsterror mod kurderne

Med tåregas og vandkanoner opløste tyrkiske politistyrker mandag d. 17. september 2012 demonstrationer i flere kurdiske byer.

Arrangør bag de fredelige demonstrationer for retten til undervisning i det kurdiske sprog var Partiet for fred og demokrati - BDP. Et socialistisk kurdisk parti som p.t. har 36 repræsentanter i det tyrkiske parlament.

Særlig hårdt gik det til i den kurdiske by Sirnak, hvor politiet brutalt angreb en demonstration, der blev anført af skoleelever.

Demonstrerende skoleelever i Sirnak den 17. september 2012
Demonstrerende skoleelever i Sirnak den 17. september 2012

Statsligt forbud imod bogstaver som X, Q og W ...

I en beretning fra en lille gruppe menneskerettighedsaktivister fra Tyskland (1), skildres en brutal politiindsats mod fredelige demon- strationer i den kurdiske by Sirnak. Politistyrker affyrede tåregas og anvendte vandkanoner mod en demonstration, der blev anført af grupper af folkeskoleelever. Børnene bar plakater med bogstaverne X, Q og W, som myndighederne har forbudt og råbte

paroler for retten til kurdisksproglig skoleundervisning.

Såret af tåregas

Talrige demonstrationsdeltagere, deriblandt ældre kvinder og mænd samt børn, blev såret af den store mængde tåregas, som politiet skød mod de protesterende. En del af demonstranterne blev også ramt af de hårde stråler fra vandkanonerne. Ifølge iagttagere var et af politiets foretrukne mål hovedkvarteret for det kurdiske Parti for fred og demokrati - BDP i Sirnaks centrum (2). Politiet skød målrettet tåregasgranater ind i bygningen, hvor mange af demonstranterne havde søgt tilflugt. Deriblandt var byens borgmester, der selv også er medlem af det kurdiske BDP.

Sirnak, den 17.september 2012
Sirnak, den 17.september 2012

”Børnene blev betalt for at kaste med sten...”

Politiet anholdt under den voldsomme opløsning af demonstrationen også to tyske journalister, deriblandt en med tilknytning til venstrefløjspartiet Die Linke. De to anholdte journalister var i Tyrkiet for at undersøge de statslige myndigheders politiske praksis overfor den kurdiske befolkning. Under deres anholdelse slettede sikkerhedsfolk journalisternes filmoptagelser af politiindsatsen mod skoleeleverne. Senere retfærdiggjorde politiledelsen overfor medierne deres brutale fremfærd ved at påstå, at børnene blev betalt for at kaste sten mod politiet.

Erdogans sprogreform et ”fupnummer af rang”

Baggrunden for protesterne var ind- førelsen af kurdiskundervisning som et valgfag for ældre elever i det netop startede nye skoleår. De nye retnings- linjer blev af den tyrkiske minister- præsident Recep Tayyip Erdogan betegnet som et ”historisk skridt”, mens de kurdiske repræsentanter taler om et ”rent fupnummer”.

Den kurdiske forening for det kurdiske sprog Kurdi-Der opfatter denne reform som en frækhed, idet kurdernes eget sprog bliver tilbudt som et valgfag. Kurderne kræver istedet for ”en generel undervisning i moders- målet” for den kurdiske befolkning i Tyrkiet.

 

Ingen politik på kurdisk

Der henvises også til, at Erdogan-regeringen på den ene side tilbyder kurdisk valgfagsundervisning samt en kurdisksproglig TV-kanal, samtidig med at det kurdiske sprog i embedsføre og politisk kontekst fortsat er forbudt. Kurdiske fanger har for eksempel ikke tilladelse til at forsvare sig på deres eget sprog.

I den kurdiske by Diyarbakir gennemtvang en domstol fornyligt at forandre navne på flere byparker, der var opkaldt efter kurdiske personligheder. Slettelsen af den kurdiske digter Cegerxwins navn fra et af byens kulturcentre, resulterede i protester fra adskillige internationale kulturpersonligheder.

Dommernes begrundelse var, at navnene stammer fra et andet sprog end det tyrkiske, idet de indholdt bogstaverne X, Q og W, der ikke findes i det tyrkiske alfabet og dermed befordrer seperatistiske bestræbelser.

Tyrkiets demokratiske deficit

Ifølge den tyske delegation af menneskerettigheds- aktivister er brugen af vandkanoner og tåregas mod en fredelig demonstration, der hovedsagligt bestod af børn, et tydeligt bevis på at der ikke har forandret sig noget i statens undertrykkelse af den kurdiske befolkning. På trods af de adskillige modsatte erklæringer fra den tyrkiske regerings side.

Delegationen betoner i sit referat til medierne, at kravet om undervisning i den kurdiske befolknings modersmål, samt statens omgåen med dets mindretals


Sirnak, 17. september 2012
Sirnak, 17. september 2012

 ytringsfrihed må anses for at være elementære kriterier i en vurdering af de tyrkiske myndigheders forhold til de endnu ikke indfriede demokratiske reformer.

(al./autonom info-service)

_____

Kilder: indymedia.de , kurdistan.blogsport.de 

______

Noter

1)    Brigitte Kiechle, advokat (Karlsruhe), Nick Brauns, journalist og medarbejder for venstrefløjspartiet Die Linke, Güz Güzel, journalist og tolk (Stuttgart)

2)    Barış ve Demokrasi Partisi (Partiet for fred og demokrati – BDP) er et socialistisk parlamentarisk parti, der repræsenterer det undertrykte kurdiske mindretals interesser i Tyrkiet. BDP er efterfølger til det forbudte prokurdiske Demokratik Toplum Partisi (DTP), der blev kriminaliseret i december 2009 af den tyrkiske forfatningsdomstol, der er domineret af højrenationalistiske dommere. 

________

     Relateret

     Modkraft: Otte anholdt for indsamling til kurdisk oprørsgruppe