”Siden vores aktion i februar er situationen i Rusland blevet forværret”

Pussy Riot aktivist Jekaterina Samuzewitsch (30)
Pussy Riot aktivist Jekaterina Samuzewitsch (30)

INTERVIEW med den netop løsladte Pussy Riot aktivist Jekaterina Samuzewitsch.  

________________________

" Vi har vist, at piger som os   kan gennemføre modige aktio- ner. På den måde bryder vi med det herskende kvindesyn i Rusland. Vi er ikke det svage køn. Vi sidder ikke altid der- hjemme, laver mad og passer børn.”  

  • Jekaterina Samuzewitsch blev løsladt onsdag d. 10. oktober 2012. Mens domstolen fastholdt den 2 årige fængselsstraf for Marija Aljochina og Nadescha Tolokonnikowa.
  • Hvordan var forholdene i fængslet? 

Jekaterina Samuzewitsch: Maden, for det meste suppe og grød, smagte udemærket. En gang om ugen kunne vi tage brusebad. Jeg var sammen med fire andre kvinder i en celle, desværre ikke med mine Pussy Riot veninder Marija Aljochina og Nadescha Tolokonnikowa. Jeg savnede samtalerne med dem og den konstante overvågning gik mig på nerverne. På et tidspunkt kom der en præst forbi og velsignede os alle med vievand, selvom jeg slet ikke ville have det.

Jekaterina (i midten) og Marija (tv) og Nadeshda (th)
Jekaterina (i midten) og Marija (tv) og Nadeshda (th)
  • Var dommerne uafhængige?

Jekaterina Samuzewitsch: Slet ikke. Det var en bestilt politisk proces. Den tætte forbindelse til Wladimir Putins magtapparat er åbenlys. Først for nyligt har han betegnet de to år, som Marija og Nadeschda er blevet idømt, som en passende straf. Dommeren har hævdet, at han ikke vidste noget om det. Det tror jeg ikke på. Naturligvis er han blevet informeret af kolleger eller andre om, hvad det var Putin ville.

  • I blev dømt, fordi I har protesteret i en kirke. Var det en fejl?

Jekaterina Samuzewitsch: Vi valgte bevidst Kristi-Frelser-kirken, der er den vigtigste kirke i landet, for at kritisere den tætte forbindelse mellem kirken og Putin.

Kristi-Frelser-kirken i Moskva
Kristi-Frelser-kirken i Moskva
  •      Premierminister Dmitrij Medwedew udtalte sig i september måned til fordel for din løsladelse. Er du taknemmelig for det?

Jekaterina Samuzewitsch: Jeg tror, at han og Putin har opført aftalt spil. Den ene spiller den gode politimand, den anden den onde.

  • I kunne tjene mange penge på koncerter i Berlin, London eller New York...

Jekaterina Samuzewitsch: Det er jeg fuldstændig ligeglad med. Pussy Riot er imod forbrugerræs og mod kommercialisering af kunsten. Vores performances har altid været åbne for alle og vores videoclips kan enhver se på nettet gratis.

  • Der er visse kredse i Rusland, som opfordrer til vold mod Pussy Riot. Er du bange for det?

Jekaterina Samuzewitsch: Nej, jeg kører med metro ligesom jeg altid har gjort.

  •  Hvorfor blev du Pussy Riot aktivist?

Jekaterina Samuzewitsch: Jeg             er feminist og går ind for kvinders selvbestemmelsesret. Jeg ønsker et samfund, hvor kvinder kan ytre deres politiske synspunkter. Vi har vist, at piger som os kan gennemføre modige aktioner. På den måde bryder vi med det herskende kvindesyn i Rusland. Vi er ikke det svage køn. Vi sidder ikke altid derhjemme, laver mad og passer børn.

(Interviewet er oprindeligt offentliggjort i ugemagasinet Der Spiegel, nr. 42/2012. Et uddrag er oversat og let redigeret af ikh/autonom infoservice)


Kommentar schreiben

Kommentare: 0