En antikapitalistisk ø i Frankrig

I den nordvestlige franske region Bretagne kæmper mere end 200 aktivister og lokale beboere imod planerne om at ødelægge området med byggeriet af en lufthavn og dertil hørende motorveje.

Bønder, autonome aktivister og økofolk har i over fire år levet sammen på det område, der er udpeget til den fremtidige lufthavn. For to uger siden indledte politi og militær rydningen af det største besatte område i Europa. 

 • Siden rydningerne begyndte for to uger siden, er der kommet flere bz-aktivister til området: ”Lufthavnen er kun et symbol, for os drejer det sig om meget mere” , lyder det i en erklæring fra aktivisterne.

 

Besætterne har oprettet 30 støttepunkter spredt i området

Demonstranter foran tåregaspatronhylster der blev affyret imod dem
Demonstranter foran tåregaspatronhylster der blev affyret imod dem

Det besatte område på omkring 1600 hektar er organiseret decentralt i celler med egne regler og hver sin praksis.

I fællesskab organiseres bla. demoer, stormøder og koncerter. Besætterne har oprettet 30 støttepunkter spredt i området – i skur- vogne, i trætoppe og på forladte bondegårde. Sidste uge blev de bombarderet med tåregasgranater fire timer i træk.   

 • ”Lufthavnen er kun et symbol, for os drejer det sig om meget mere” lyder det i en erklæring fra aktivisterne ”kapitalisme, det er konstant vækst, konsum, præstationsræs, stress,...kort sagt et vanvid for mennesker og natur. Her vil man ikke bare betonere landskabet til, man vil også anlægge motorveje, gader og indkøbscentre – altsammen for at holde systemet igang”.

Besætternes modsvar til denne kapitalistiske økonomi er selvbestemmelse, autonomi og fællesskab.

Socialdemokratisk regering vil bryde 40 år gammel modstand

I over 40 år har mennesker nord for byen Nantes protesteret imod planerne om at bygge landingsbaner og terminaler i det maleriske landskab af skove, marker og enge.

To milliarder Euro kommer lufthavnsprojektet ”Aeroport du Grand Ouest” i kommunen Notre-Dames-des-landes til at koste. Mindst. De første aktivister og besættere kom 2007. Projektet blev udskudt mange gange – pga. protesterne og pga. finansieringsproblemer. Men den nye franske regering under ledelse af socialdemokraten Hollande er fast besluttet på, at nu skal det realiseres. Snart rykker de første bulldozere og asfalttromler ind.

 • 17. oktober 2012: Demoer og blokader mod politiets rydningsforsøg af området Notre Dame , Bretagne:

Besætterne har indstillet sig på kamp. Der er blevet bygget barrikader på tværs af veje og stier. ”Stop lufthavnen!” står der på vejskilte, huse og gader. Næppe har politiet ryddet et hus eller brændt en skurvogn af, så bliver det næste sted besat.

Siden rydningerne begyndte for to uger siden, er der kommet flere bz-aktivister til området. Hvorlænge besætterne kan holde stand, er der ingen, som ved. Sikkert er det, at vinteren bliver hård.

(julie/autonom infoservice) 

 

LINKS

 

Relateret

Video om modstanden

Kommentar schreiben

Kommentare: 3
 • #1

  Ole Fjord Larsen (Dienstag, 30 Oktober 2012 14:37)

  B R A V O !!!

 • #2

  alerta (Sonntag, 06 Januar 2013 23:16)

  fuck you france, how do i get there?

 • #3

  autonominfo-service (Montag, 07 Januar 2013 16:47)

  Hello :)

  If you’d like to visit, check out the travel tips below:
  http://zad.nadir.org/spip.php?article77

  /julie