Tusinder af kurdiske fanger i sultestrejke

Istanbul, d. 4. november 2012: Politiet angriber fangesolidaritetsdemonstration med tåregas og vandkanoner
Istanbul, d. 4. november 2012: Politiet angriber fangesolidaritetsdemonstration med tåregas og vandkanoner

”Fra mandag den 5. nov.  vil samtlige kurdiske fanger i Tyrkiet og Nord- kurdistan tilslutte sig sultestrejken ”, udtalte fangernes pressetals- mand, Deniz Kaya. Dermed stiger antallet af sultestrejkende fanger til 10.000.

”Med vores kroppe vil vi kæmpe til døden for en fredelig og demokratisk løsning på det kurdiske spørgsmål og for en værdig sameksistens blandt de forskellige folkeslag”, sagde Kaya.

Flere af de omkring 700 fanger, som har sultestrejket i 62 dage befinder sig nu i akut livsfare. Blandt de sultestrejkende befinder der sig også to fængslede parlaments-medlemmer og en borgmester fra ’Partiet for Fred og Demokrati’ (BDP) samt ni journalister.

4. november 2012: Solidaritetsdemonstration med de sultestrejkende i den kurdiske by Adana
4. november 2012: Solidaritetsdemonstration med de sultestrejkende i den kurdiske by Adana

De sultestrejkendes krav

 • Et af de sultestrejkende fangers krav er stop for den tyrkiske stats assimilationspolitik overfor den kurdiske befolkning og afskaffelse af de juridiske barrierer for at bruge det kurdiske sprog i offentligheden – f.eks. i undervisning og ved domstolene.
 • Et andet af de sultestrejkendes krav er ophævelse af isolationsfængslingen af Abdullah Öcalan, leder af ’Kurdistans Arbejderparti’ (PKK). Siden juli sidste år har Öcalans advokater haft forbud mod at besøge ham på fængselsøen Imrali.  

Politiet angriber kurdiske solidaritetsdemonstrationer

I Diyarbakir, Adana og 18 andre kurdiske byer samt i Istanbul har der de seneste dage været større demonstrationer i solidaritet med de sultestrejkende fanger. Politiet angreb mange af demonstrationerne med vandkanoner og tåregasgranater.

Massiv solidaritet med de kurdiske fangers sultestrejke 

 • Mange repræsentanter fra NGOer (Non Governmental Organizations) samt folk fra ’Partiet for Fred og Demokrati’ (BDP) tilsluttede sig solidaritetsaktionen foran Midyat fængslet i provinsen Mardin. Demonstranterne krævede anerkendelse af fangernes fundamentale rettigheder.  
 • Hundredvis af kvinder i Mardins distrikt Nusaybin deltog i en sit-down aktion i solidaritet med de sultestrejkende fanger.
 • 44 NGOer offentliggjorde en fælles erklæring i distriktet Kiziltepe og opfordrede heri regeringen til at bidrage til en afslutning på sultestrejken ved at gøre det lovligt at forsvare sig selv i retten på ens eget modersmål.  
 • Initiativet ’Fredens Mødre’ arrangerede en march i den vestlige provins Izmir. Mødrene lavede en sit-down aktion på Basmane pladsen med krav om, at regeringen imødekommer fangernes krav.  
 • Organisationen ’Arbejde og demokrati’ mobiliserede til demonstration i den sydlige provins Antalya og opfordrede regeringen til at anerkende retten til uddannelse og retten til at forsvare sig i retten på ens eget modersmål. 
 • Kurdiske og tyrkiske studenter på Adnan Menderes Universitetet i den vestlige provins Aydin arrangerede en march i solidaritet med de sultestrejkende fanger. På deres bannere stod bla.: ” Vi ønsker en løsning, ikke død”.  
 • Tusindvis af mennesker tilsluttede sig solidaritetsmarchen i den kurdiske by Van før sit-down aktionen foran rådhuset. Demonstranterne fordømte regeringens afvisende holdning til protesterne.  
 • Hundredevis af studenter på Hakkari Universitetet startede en to dages sultestrejke på to forskellige steder på campus området. De studerende betegner regeringens holdning som facistisk og opfordrede offentligheden til at sætte fokus på fangernes protester.  
 • Initiativet ’Fredens Mødre’ i Bismil distriktet i Diyarbakir organiserede en sit-down aktion nær byens rådhus. Mødrene vil gentage deres aktion hver eneste dag, indtil fangerne afslutter deres sultestrejke .

( Kilde: Firat News Agency ).

Ministerpræsident Erdogans trusler

Ministerpræsident Erdogan afviste under sit besøg i Tyskland sidste uge, at der overhovedet foregår en sultestrejke i tyrkiske fængsler. Efter sin hjemvenden til Tyrkiet udtalte han på et offentligt møde i sidste weekend, at sultestrejken var ”afpresning” og hævdede, at et flertal af den tyrkiske befolkning er for en genind- førelse af dødsstraffen.

Den tyrkiske dagsavis Todays Zaman, der står regeringen nær, går imidlertid ikke ud fra, at Erdogan vil genindføre dødsstraffen, der blev afskaffet i forbindelse med den EU-tiltrædelsesproces, der indledtes i 2004.  

46 advokater anklages for terrorisme

I Silivri ved Istanbul begyndte i denne uge en retsproces mod 46 advokater, der anklages for terrorisme, fordi de har virket som forsvarsadvokater for PKKs leder Öcalan.

(autonom infoservice)

Kommentar schreiben

Kommentare: 0