En bølge af tag-selv-aktioner løb som en steppebrand gennem Argentina omkring juletid.
Flere end 300 super- markeder i 40 byer blev tømt for fødevarer.
Ved politiets indgriben blev to mennesker skudt, 500 demonstranter blev anholdt og utallige såret.
Oprøret ligner på mange måder anti-regeringsdemonstrationerne og de talrige tag-selv-aktioner i 2001 i kølvandet af finanskrisen og bankkrakkene. Det folkelige pres væltede dengang Argentinas daværende neoliberale præsident Fernando de la Rúa fra magten. Han flygtede fra hovedstaden i en helikopter...
Den 20. - 21. december 2012 deltog titusinder i tag-selv-aktioner i over 300 supermarkeder i 40 argentinske storbyer. Der blev taget varer for omkring 30 millioner kroner .
Begivenhederne ligner de landsdækkende sulterevolter og vredesdemonstrationer, som rettedes imod præsident Fernando de la Rúa’s regering i slutningen af 2001. (1) Hans neoliberale regeringspolitik var politisk hovedansvarlig for finans – og bank- krisen, der styrtede landet ud i en social-økonomisk katastrofe.
”Glædelig jul. Alt er gratis – værsågod at tage!”
Tag-selv-aktionerne startede i den patagoniske turistby Bariloche, der ligger 1630 km sydvest for hoved- staden Buenos Aires. Som det er tradition før jul, ventede tusinder af beboere i byens fattige kvarterer på den årlige uddeling af gratis føde- varer fra de store supermarkedskæder.
Istedet for de ventede 4000 gratis levnedsmiddelkort, blev der i år kun uddelt nogle få hundrede. Da dette blev kendt, samledes vrede beboere i kvartererne. Det blev startskuddet på en række tag-selv-aktioner i supermarkeder rundt omkring i byen. På husmurene blev der sprayet: ”Glædelig jul. Alt er gratis – værsågod at tage!”
”Kollektiv omfordeling” på landsplan
Da disse hændelser blev omtalt i radio- og tv-kanalernes nyhedsudsendelser, bredte tag-selv-aktionerne sig i rasende tempo over hele Argentina. Supermarkeder, computerbutikker, sportsforretninger m.v. fik besøg og varerne blev omfordelt i stor stil.
De fleste tag-selv-aktioner blev gennemført i byen Rosario og i de nordlige forstæder til Buenos Aires. Herfra viste medierne billeder af, hvordan folk i alle aldre slæbte afsted med indkøbsvogne fulde af livsfornødenheder, men også computere og andet hightech-udstyr.
Heftige konfrontationer med anti-riotstyrker
De steder, hvor antiriot- styrker nåede frem til tag-selv-aktionerne, kom det til heftige konfrontationer med befolkningen.
Mest massive var gade- kampene i Bariloche, tag-selv-aktionernes udgangs- punkt. Her angreb 400 medlemmer af militærpolitiet en større gruppe vrede borgere og sårede mange demonstranter med knipler og kaskader af tåregas. Ifølge argentinske medier blev to mennesker skudt og dræbt af politiet. Hospitalerne meldte et utal af sårede demonstranter og over 500 blev anholdt.
(ikh/autonom infoservice)
_________
Note
En kort reportage fra Associated Press om folkeopstanden mod Fernando de la Rúa-regeringen i december 2001:
”Kom ud! Kom ud!” råbte den vrede folkemængde hen over hjelmene på riotpolitiet, som forsvarede Casa Rosada i hovedstaden Buenos Aires samt præsident paladset, hvor præsidenten angiveligt holdt krisemøder.
Undtagelsestilstanden, som præsident Fernando de la Rúa havde erklæret for at få styr på oprøret, blev trodset og demonstranterne holdt ud i timevis.
Trods gummikugler, vandkanoner og gentagne angreb fra politiets side, holdt demonstranterne stand. Hvide skyer af tåregas svævede over den elegante europæisk inspirerede hovedstad, hvis centrale boulevarder vågnede op dagen derpå - snavsede og grå, overstrøet med sten og rygende bål af skrald.
Den grønne Plaza de Mayo, den centrale plads ved Casa Rosada, har længe været samlingspunkt for nationale protester imod de drastiske nedskæringer, som Rua-regeringen har gennemført.
Oprøret spredtes herfra til landets 37 millioner indbyggere. I storbyerne blev utallige supermarkeder plyndret og varerne fordelt. Det kom til konfrontationer og flere demonstranter døde af skudsår.”
For spanskkyndige: CRONOLOGIA de la CRISIS ARGENTINA
Links
Relateret
ARGENTINA: NÅR ARBEJDERNE OVERTAGER PRODUKTIONEN – et interview med en fabriksbesætter
Mindedemonstration i Buenos Aires den 20. december 2012 for folkeoprøret i december 2001
Kommentar schreiben