Spaniens ’Indignados’ på gaden igen

’Indignados’ demonstrerer i Santiago de Compostela, hovedstaden i Galicien
’Indignados’ demonstrerer i Santiago de Compostela, hovedstaden i Galicien

Under sloganet ”Fra forargelse til oprør” gik titusinder af ’Indignados’  ('De oprørte') på gaden sidste weekend for at manifestere, at det nu er to år siden Movimiento 15-M markerede sig som politisk bevæg- else for første gang.

Bevægelsen er rettet mod politisk umyndiggørelse, korruption og casinokapitalismens hærgen. Den er organiseret i sociale netværk, hvis vigtigste kraft er ”Democracia Real Ya!” ( Ægte demokrati NU!) 

'Movimiento 15-M' - demonstration i Valencia, d. 12. maj 2013
'Movimiento 15-M' - demonstration i Valencia, d. 12. maj 2013

”Fra forargelse til oprør”

Under sloganet ”Fra forargelse til oprør” demonstrerede titusinder den 12. maj 2013 i talrige spanske byer for at markere to-årsdagen for starten på Movimiento 15-M (”15. maj bevægelsen”). De største folkeforsamlinger fandt sted i Madrid, Barcelona og Valencia.

Initiativer fra neden  

Ved demonstrationen i den spanske hovedstad gik bla. enken til den fornyligt døde antifascistiske forfatter José Luis Sampedro* på talerstolen. Hun fremlæste resultaterne af den meningsmåling, som Movimiento 15-M har iværksat for at sætte fokus på befolkningens holdning til privatiseringen af sundhedsvæsenet, som det konservative regeringsparti Partido Popular (PP) har sat igang.  

______________

*På dansk: Octubre, octubre (1981) , La vieja sirena, (1990, på dansk: Den gamle havfrue), El amante lesbiano (2000, Den lesbiske elsker).

Madrid: Én million underskrifter indenfor en uge

I løbet af fem dage havde hver 6. indbygger i Madrid udtalt sig imod regeringens udsalg af den offentlige sundhedssektor. Af byens 5,6 millioner indbyggere underskrev en million støtteerklæringer til de alternative forslag, som er fremsat af borgerinitiativer og sundhedscentre.  

Happening imod nedskæringer
Happening imod nedskæringer

I modsætning til de fleste andre initiativer fra neden blev til- slutningen ikke kun indhentet via internettet, men også ved hjælp af 1.400 infopoints i Madrids bydele og forstæder. Selv i kvarterer der ellers gælder som højborge for de konservative.

Som næste skridt vil initiativ- tagerne til denne ’kampagne fra neden’ - deriblandt fagforen- inger, beboerinitiativer, fag- grupper, etc. - fremsætte forslag i regionernes kommunalbestyrelser for at gøre borgernes indsigelser for- pligtende for myndighederne.

Demonstranter i Barcelona bz’er et kommunalt ejet tomt hus 

Også den dramatiske bolignød var et vigtigt tema for demonstranterne. I Barcelona, hvor omkring 50.000 deltog i Movimiento 15-M-demonstrationen, besatte nogle af demonstranterne et kommunalt ejet tomt hus i den gamle bydel.                                                                Huset har stået tomt i nogle år og var afsikret med brædder foran vinduer og døre. På trods af de kommunale myndig- heders påstand om, at de gør alt for at skabe plads til sociale boliger.

'Movimiento 15-M' - demonstration i Barcelona. d. 12. maj 2013


”... I realiteten har vi endnu ikke rigtig forandret noget” 

Allerede i fredags, den 10. maj 2013, var Spaniens ’Indignados’ vendt tilbage til den centrale Plaça de Catalunya, hvor de for to år siden oprettede deres protestcamp.

Her blev der igen oprettet en camp, som varede indtil søndag den 12. maj. Det blev dage med en masse debatter og mange nye initiativer. En af deltagerne advarede i en beretning til det progressive dagblad El Pais (13. maj) mod, at bevægelsen ikke bør svælge i nostalgisk begejstring over tidligere mobiliseringer, og heller ikke må blive til et modestunt med ”smarte t-shirts og in-slogans”:

”Hvad vi har gjort, er gået ind i historien, men vi må blive ved med at gå fremad. I realiteten har vi endnu ikke rigtig forandret noget.”

(shaggie/autonom infoservice)

Anti-bank aktion i Malaga
Anti-bank aktion i Malaga

Kommentar schreiben

Kommentare: 0