USA: Frikendt for at skyde en sort, ubevæbnet 17-årig dreng

I USAs forbundsstat Florida har en jury bestående af fem hvide og en sort den 13. juli 2013 frikendt den 29-årige George Zimmerman, der skød den 17-årige Trayvon Martin.

Dommeren Deborah Nelson løslod ham derefter øjeblikkeligt. Hvorefter han straks fik udleveret sin beslag- lagte 9mm-pistol...

Efter at frikendelsen blev kendt, demonstrerede tusinder af vrede mennesker i New York og i tal- rige andre byer i USA.

”Mistænkt på grund af hættejakke og mobiltelefon”

Trayvon Martin med hans far
Trayvon Martin med hans far

George Zimmerman var medlem af et ”frivilligt beboerværn” i Sandford – et boligområde nær Miami. Om aftenen den 26. februar 2012 kørte han i sin bil ”patruljekørsel” i kvarteret.

Her så han den unge sorte Trayvon Martin, der forekom han ”mistænkelig”, fordi han havde ”en hættejakke på og talte i en mobiltelefon”. Zimmerman antog, at Trayvon Martin var på indbrudsvisit i kvarteret.

Da Zimmerman  standsede Trayvon Martins bil, kom det til en ordveksling mellem de to. Zimmerman følte sig truet og skød på nært hold den ubevæbnede 17-årige dreng. Ifølge Trayvon Martin’s familie var han på vej hjem fra et indkøb på en nærliggende tankstation. 


George Zimmerman ved domsafsigelsen d.13. juli 2013
George Zimmerman ved domsafsigelsen d.13. juli 2013

Fik hans pistol tilbage

På trods af disse dokumenterede fakta, frikendte de seks kvinder fra juryen – fem hvide og en sort – Georg Zimmerman efter 16-timers rådslagning i lørdags. Begrundelse: De havde ”en begrundet tvivl” om, at han skød uden, der var der tale om reel nødværgesituation. På denne måde tilsluttede juryen sig Zimmer- mans påstand. Dommeren Deborah Nelson løslod ham derefter øje- blikkeligt. Hvorefter han straks fik udleveret sin beslaglagte 9mm-pistol.

Protestdemonstrationer over hele USA 

Efter at frikendelsen blev kendt, samlede der sig tusinder af mennesker i byen New York og i talrige andre byer over hele USA, for at protestere mod denne doms- afsigelse. ”Ingen retfærdighed – ingen fred!” råbte demonstranterne, der mødte op på Union Square i Manhattan og derefter marcherede til Times Square.

  • Billederne fra weekendens demonstrationer og blokader:

"Hvis jeg siger, at det ikke havde noget med racisme at gøre, er det jo ren løgn!”

På et af skiltene stod: ”Racistiske mordere bag tremmer – ikke sorte teenagers!”. Side om side demonstrerede sorte, spansk- talende indvandrere (hispanics) og hvide imod frikendelsen af Zimmerman.
”Jeg er forfærdet over denne dom”, siger den 21-årige Carli Van Voorhis, og fortsætter ”manden var bevæbnet – den unge fyr ikke – og han bliver frikendt. Hvis jeg siger, at det ikke havde noget med racisme at gøre, er det jo ren løgn!” (Citatet er fra dagbladet Die Tageszeitung - taz, d. 15. juli 2013).

(shaggie/autonom infoservice)

Kommentar schreiben

Kommentare: 0