Madrid: Politirazzia mod aktivister fra sociale bevægelser

Den 21. november gennemførte politienheder en stort anlagt razzia mod boliger tilhørende en række kendte aktivister fra Madrids sociale bevægelser.

Ifølge dagbladet El Pais begrundede politiets pressetalskvinde razziaen og de efterfølgende anholdelser af 30 aktivister med, at de anholdte angive- ligt havde deltaget i forstyrrelsen af et mindemøde for den afdøde fascistiske diktator Francisco Franco.

Dagen efter razziaen, fremlagde den konservative regering under Mariano Rajoy skærpede love, der skal inddæmme de mange sociale protester i landet...

Torsdag morgen, den 21. november 2013, stormede politienheder en række boliger, bz’ atte huse og sociale centre i Madrid og anholdt 19 aktivister fra forskellige sociale bevægelser. Yderligere 11 aktivister blev lidt senere anholdt på deres arbejdsplads.

Aktivisterne bliver ifølge det spanske dagblad El Pais anklaget for at have forstyrret et mindemøde for den fascistiske diktator, general Franco, der fandt sted på Madrids universitet ’Complutense’ den 20. november 2013. Ifølge det spanske Indenrigs- ministerium er undersøgelserne af hændelserne endnu ikke afsluttet og politiet vil ifølge dagbladet El Pais ikke udelukke flere anholdelser.

Franco-fascisterne møder modstand

Den umiddelbare årsag til anholdelserne var en konfrontation mellem antifascister og tilhængere af den pro-frankistiske studenterorganisation ”Foro Universitario Francisco de Vitoria”.

          Billede: Fascister minder deres idol Francisco Franco i Madrid         

Flere hundrede antifascister demonstrerede på universitetspladsen i protest mod et møde organiseret af den højreekstremistiske katolske studenterorganisation. Ifølge internetportalen ’Publico.es’ kom det til slagsmål ved det juridiske fakultet. Fem fascister blev lettere såret.

Blandt de anholdte er flere kendte aktivister fra Madrids sociale bevægelser. Deriblandt en af de fremtrædende aktivister fra den venstreradikale fodbold-fanklub ”Bukaneros”. Foreningen er især kendt for sin kritik af kommercialiseringen af fodbold- sporten og for sin tætte forbindelse til antifascistiske grupper.

Blandt de anholdte er desuden en kendt feministisk aktivist. Hendes pårørende afviser imidlertid, at hun var til stede på universitetet den dag konfrontation- erne fandt sted. Anholdt er også flere anarko-syndikalister fra fagforeningen CNT - Confederación Nacional del Trabajo og dens ungdomsorganisation.

”Regeringens legitimitetstab i befolkningen”

Nogle anholdte er medlemmer af den venstresocialistiske organisation ”Izquierda Castellana”, der efter razzianerne offentlig- gjorde en erklæring, hvori de fastslår, at repressionen er udtryk for regeringens ”legitimitetstab i befolkningen”.

En del af de spanske medier karakteriserer denne razzia som en regeringsmanøvre, hvis formål er at aflede offentlighedens bevågenhed fra de kommende lovmæssige stramninger af forsamlings – og demon- strationsretten.  Ironisk nok kaldet ”Lov for borgernes sikkerhed”... (Se artiklen under ”Korte INFOS” på forsiden).

Video fra en af de mange antifa-demonstrationer i Madrid:


Solidaritetsdemonstration foran politi- stationen i Madrid-forstaden Moratalaz
Solidaritetsdemonstration foran politi- stationen i Madrid-forstaden Moratalaz

Solidaritetsmanifestation angrebet af anti-riotstyrker

Samme aften anholdelserne fandt sted samledes venner og kammerater til de anholdte ved politi- stationen i Madrid-forstaden Moratalaz, hvor nogle af de anholdte er blevet overført til.

Politiet trak kniplerne og angreb demonstranterne, der højtlydt krævede løsladelse af de fængslede aktivister. Ifølge de spanske mediers beretninger blev endnu 11 aktivister anholdt i denne sammen- hæng. De sociale bevægelser har annonceret solidaritetsaktioner for de anholdte aktivister.

(autonom infoservice)

Kommentar schreiben

Kommentare: 0