Den anden side af medaljen

Vinter-OL 2014 i Sochi er præsident Vladimir Putins kuriøse prestige-projekt, der overfor resten af verden skal bevise: Rusland kan alt. Putin kan alt.

Ved Sortehavet er der ikke tradition for vintersport. Sochi er den varmeste by i hele Rusland. Selv i februar når termometeret af og til de 20 grader - og det er ikke et særsyn at se folk nyde strandlivet kun iklædt T-shirts og shorts.

  • ” Sochi er blevet berøvet sit ansigt pga. det hæmningsløse byggeri” siger arkitekten Olga Kosinskaja - ”byen har mistet sin charme. Alléer med eukalyptustræer har måttet vige for indkøbscentre. Strandpromenaden er plastret til med hoteller ingen ved, hvem skal bo i, når OL er forbi...”

1400 km syd for Moskva, ved Sortehavets kyst, ligger kurbyen Sochi. På samme breddegrad som Den franske Rivera. Længe har Sochi været kendt for sol, palmer og sommerliv. Den russiske variant af Nice, Cannes, St. Tropez.

Nu er Sochi så også blevet kendt for noget ganske andet: Vinter-OL 2014. De 22. olympiske vinterlege finder sted her fra den 7. til 23. februar 2014. Der bliver konkurreret i 15 idrætsgrene i 98 forskellige discipliner.

Det dyreste OL nogensinde

Det har kostet byen og dens indbyggere dyrt. 51 milliarder dollars er der blevet investeret i Vinter-OL i Sochi. Det dyreste OL nogensinde. Kæmpemæssige Olympia-haller, gigantiske isarenaer, nyanlagte motorveje og banegårde for højtrangerende OL-gæster, luksus hoteller i glas og beton, indkøbs- og underholdningscentre af enormt omfang har smadret dele af byen.

Talrige boligejendomme er blevet revet ned og de lokale beboere henvist til blik- containere. Uden erstatning. 6000 mennesker er blevet tvangsforflyttet pga. OL byggeriet.

Magtens klike beriger sig selv

I Rusland er Vinter-OL i Sochi blevet symbol på korruption og magtmisbrug i staten. En lille kreds af Putins betroede kontrollerer den russiske økonomi og mega-projektet i Sochi har først og fremmest et formål: At berige denne lille klike.

Man har f.eks. bygget en ny vej og jernbane, der forbinder sportsstadionerne ved kysten med sportanlæggene oppe i bjergene. Vejen er 48 km lang. Den har kostet 6 milliarder dollars – alene planlægningsdelen kostede 2 milliarder dollars.

Vejen blev bygget af firmaet ”De russiske jernbaner”, hvis chef er Wladimir Jakunin, en tidl. KGB-agent og en af Putins gamle venner. Et af mange eksempler. ”Op til 60 % af statens byggeomkostninger ifm. OL i Sochi er flydt direkte ned i private lommer”, skriver systemkritikeren Boris Nemzow i et åbent brev til verdens medier.

Flygtet til udlandet

De store stadioner ved kysten til Sortehavet er bygget på et sumpområde, som hidtil har været erklæret uegnet for store byggeprojekter. ”Naturens love ignorerer man fuldstændigt ved byggearbejderne ifm. OL i Sochi” skrev videnskabsmanden Sergej Wolkow i et åbent brev i 2009. Geo-økologen skulle have været involveret i OL-byggeriet. Men han sagde sit job op i vrede og flygtede til udlandet af angst for at få en proces på halsen. 

Migranter som slavearbejdere

”Tusindvis af migranter har i årevis arbejdet som slaver på de store OL byggeprojekter” siger Julija Gorbunowa, medarbejder ved menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch  ”De fleste arbejdede 12 timer om dagen. Blev indlogeret i kældre eller containere. Fik sjældent mere en 500 dollars pr. måned. 25 mennesker omkom ved ulykker under arbejdet.”

Utallige arbejdere fra Usbekistan, Ukraine, Tajikistan og Armenien arbejdede i flere måneder uden nogensinde at få deres løn udbetalt. ”De arbejder i døgndrift og når de erfarer, at de ikke får deres løn udbetalt, rejser de bort. Hvorefter der kommer nye busser med arbejdere langvejs fra. Det hele begynder forfra” skrev Human Rights Watch.

  ”I Sotji har man lavet deciderede razziaer mod migrantarbejdere” fortæller menneskerettighedsforkæmperen Semjon Simonow ”store grupper af arbejdere fra Usbekistan og Tajikistan blev simpelt hen spærret inde og derefter udvist. Så havde man løst problemet med de ikke-udbetalt lønninger” siger Simonow.

Repression mod miljøaktivister

”Sochi er blevet berøvet sit ansigt pga. det hæmningsløse byggeri” siger arkitekten Olga Kosinskaja - ”byen har mistet sin charme. Alléer med eukalyptustræer har måttet vige for indkøbscentre. Strandpromenaden er plastret til med hoteller ingen ved, hvem skal bo i, når OL er forbi. Et rygte siger, at man her vil grundlægge et russisk Las Vegas med casinoer og underholdningsparker”.

Beboerne i Sochi er trætte og rasende. Mens byggeaktiviteterne stod på skete det dagligt, at strømmen svigtede og der ikke var vand i hanerne. Kloaksystemet er ødelagt, fordi det er blevet overbelastet. Kloakvand flyder direkte ud i Sortehavet.

”Et grønt OL” lovede Putin og hyrede sågar Greenpeace og WWF samt lokale miljøfolk til at deltage i organiseringen. Men dette samarbejde varede ikke ret længe. En særlig lov, vedtaget af  det russiske parlament (Dumaen) i 2007, tillod at man opførte OL byggeprojekter i det tidligere fuglebeskyttelsesområde i det sumpede Imereti-lavland og at man byggede en motorvej midt gennem nationalparken i bjergene. Floden Mzymta, hvorfra Sochi henter 40% af sit drikkevand, har siden OL byggeriet været så forurenet, at der mange steder dannes skum på vandoverfladen.

Anklages for ”ekstremistisk virksomhed”

Miljøaktivister, som kritiserer disse tilstande udsættes i vidt omfang for repression og chikane. Deres boliger ransages af statens sikkerhedspoliti og flere er sat på anklagebænken for ”ekstremistisk virksomhed”. Hårdest ramte det øko-aktivisten Jewgenij Witeschko. Han blev idømt 3 års fængsel, fordi han havde skrevet ”Tyv” på hegnet udenfor guvernørens sommerhus. 

Moskva, januar 2014: Pro LGBT-demo imod Vinter Ol i Sochi
Moskva, januar 2014: Pro LGBT-demo imod Vinter Ol i Sochi

En by i undtagelsestilstand

50.000 politifolk befinder sig i Sochi under vinter OL. Ikke kun pga. terrortrusler. ”Årsagen til det store politiopbud er også, at byens egen befolkning skal overvåges”, udtaler sikkerheds- ekspert Andrej Soldatow.

Under OL er demonstrationer kun tilladt i en park 15 km væk fra nærmeste sportshal. Hvis man vil benytte sig af ”protestzonen”, skal man indhente tilladelse fra efterretningstjenesten FSB. Alt under kontrol – og på TV ser det hele perfekt ud...

(ikh./autonom infoservice)


Relateret

Kommentar schreiben

Kommentare: 1
  • #1

    Lars (Freitag, 14 Februar 2014 20:34)

    I disse OL-tider er der meget fokus på homoseksuel undertrykkelse i det ortodokse Rusland. Men også den vestlige romersk-katolske kirke kan være med når det gælder fordømmelse af homoseksualitet. Ja selv en vestlig stat, som er medlem af FN, Vatikanstaten, forsvarer overfor et FN-udvalg, iflg. Information 7.2., homofobi som en religiøs frihedsrettighed, som omskæring betragtes af jøder. En doktrin som FN aldrig kan blande sig i.
    En uskyldig tilbøjelighed som homoseksualitet, der ellers opfattes som en menneskeret og som sådan beskyttes af racismeparagraffen i DK, synes at forstås som en modsætningsfyldt blanding af en frit valgt synd og en pr. definition påtvungen sygdom, som man kan befries/helbredes for gennem troen på en almægtig Gud, der skabte mennesket med pligt til forplantning gennem heteroseksualitet. Homosexualitet er dermed vold mod "skaberværket". Heraf kommer så Putins og den ortodokse kirkes konspirationsteori om at vestens plan er at affolke Rusland gennem homoseksuel propaganda, som er det der lovgives imod. Det vil sige enhver homosexuel manifestation eller omtale heraf, udenfor hjemmet.
    På denne baggrund må troende som ikke-troende trods alt være glade for at leve i et protestantisk land, hvor kirken i høj grad støtter sækularismen, og i det store hele er human og tilbyder homoseksuelle vielse....