I Nordirland blev lederen af det irske venstrefløjsparti Sinn Féin, Gerry Adams, anholdt onsdag aften d. 30. april 2014. Han forhøres nu i en mordsag , der fandt sted i begyndelsen af 1970erne.
Iflg. loven kan det nordirske politi tilbageholde personer i op til 48 timer uden anklage.
Den 4. maj var Gerry Adams stadig fængslet, idet politiet har fået ekstraordinær tilladelse til at opretholde fængslingen yderligere 48 timer.
Drabet på Jean McConville
Politiet har indledt en efterforskning af baggrunden for mordet på den 37-årige Jean McConville i 1972. Den dræbte kvinde, der var mor til 10 børn, blev dengang bortført af medlemmer af IRA (Irish Republican Army) og dræbt kort tid efter. Hendes lig blev først fundet i 2003 i den sydlige del af republikken Irland (Eire).
IRA dræbte Jean McConville fordi de mente hun var informant for de engelske efter- retningstjenester. I den periode hvor de væbnede konfrontationer mellem IRA og de engelske besættelsestropper var på sit højeste, blev en lang række mennesker truet, såret eller dræbt, fordi de blev anset for at
være i militærets eller politiets tjeneste. Jean McConville er en af ialt 16 mennesker, der ”forsvandt” under borgerkrigen i Nordirland.
I kølvandet af fredsprocessen og forsoningen mellem de tidligere konfliktparter har IRA indrømmet, at de har dræbt 9 mennesker og begravet dem på skjulte steder – der i blandt også Jean McConville.
_________________
Anholdt kort tid før valget i Irland
Anholdelsen af Gerry Adams er sket få uger før det irske kommunalvalg, der finder sted samtidigt med EU parlamentsvalget den 25. maj. Valgprognoserne havde spået fremgang til Sinn Féin. På denne baggrund betegnede førende irsk-republikanske politikere anholdelsen som politisk motiveret. Martin McGuiness, tidligere IRA-kommandant, der idag er viceministerpræsident i Nordirland udtalte til avisen Irish Times, at Adams er offer for en politisk kampagne, der forsøger at påvirke valgresultaterne den 25. maj.
Politiets ensidige fremgangsmåde
McGuiness, der er en af Gerry Adams nærmeste medarbejdere, har kontaktet den britiske premierminister David Cameron i et forsøg på at få løsladt Adams.
Samtidigt krævede han på ny en opklaring af baggrunden for Bloody Sunday - betegnelsen for den dag i 1972, hvor 13 mennesker i en borgerrettighedsdemonstration blev dræbt af britiske soldater. Derudover krævede McGuiness en opklaring af ”Ballymurphy massakren” samme år, hvor britiske falm- skærmsjægere dræbte 11 mennesker.
Anholdelsen af Gerry Adams er det foreløbige højdepunkt i efterforskningen af mordet på Jean McConville. I årevis har de efterladte pårørende arbejdet hårdt på en fuldstændig opklaring af hændelserne. Indtil videre er der ikke blevet rejst tiltale mod nogen for at have iværksat eller udført drabet. Gerry Adams bedyrer sin uskyld og understreger, at han betragter drabet som en alvorlig forbrydelse.
(autonom infoservice)
- Update:
Gerry Adams blev løsladt igen søndag d. 4. maj. Politiet meddelte, at der ikke vil blive rejst tiltale mod Gerry Adams. Dog vil man videresende sagens akter til statsadvokaten for at undersøge dem nærmere.
___________________________
Hvem er Gerry Adams?
Gerry Adams er født i 1948 i Belfast (Nordirland). Siden 1983 har han været formand for det progressive anti-imperialistiske parti Sinn Féin. Adams har været medlem af det britiske parlament i perioden 1983-92 for Vest-Belfast kredsen og igen fra 1997, samt medlem af den nordirske parlamentariske for- samling, Assembly siden 1998.
Under de voldelige protestantiske / loyalistiske angreb på dele af det vestlige Belfast i august 1969 blev han involveret i forsvaret af de katolske områder.
I 1971 blev han interneret uden dom - mistænkt for at være leder af IRA i Ballymurphy-området i det vestlige Belfast. Han blev løsladt i juli 1972 for at deltage i forhandlinger med den britiske regering repræsenteret ved Nordirlandsminister William Whitelaw, hvilket førte til en kort IRA-våbenhvile. Han menes siden at være blevet medlem af IRA's ledelse. Som følge heraf blev han atter arresteret i 1973. Efter flugt fra Long Kesh fængslet (senere Maze) blev han idømt 18 måneders fængsel. Han blev løsladt i 1976.
Gerry Adams var hovedkraften i opgøret med Sinn Féin's traditionelle politik, hvor man lagde op til, at partiet skulle spille en langt mere betydningsfuld rolle i parlament- arisk politik. Dette medførte en splittelse i Sinn Féin anført af partiets gamle ledelse, der i stedet stiftede partiet Republican Sinn Féin.
I starten af 1990'erne var der mange følere såvel fra hans som fra den britiske regerings side, der tydede på, at en forhandlingsproces var rykket betydeligt nærmere. Det afsløredes i 1993, at der i perioden 1990-93 havde været hemmelige forhandlinger mellem Sinn Féin og den britiske regering.
I 1993 havde Adams og John Hume en lang forhandlingsperiode, der afsluttedes i efteråret 1993 med det første fredsudspil - kaldet «Hume/Adams Initiativet» - i 90'ernes fredsproces.
Dette fredsudspil var indledningen til hele den lange fredsproces, som varede resten af årtiet og nu langt ind i det nye årtusind, hvor Gerry Adams har spillet en afgørende rolle. Han har både været en af fredsprocessens hovedfigurer, og sideløbende med dette en stadig drivende kraft i den politiske udvikling og de skift, som har fundet sted i den republikanske bevægelse, hvor man har valgt at satse på at nå de politiske mål med politiske midler.
Efter at der var opnået enighed om en fredsaftale i 1998, der blev støttet af flertallet af de unionistiske og irsk-nationalistiske partier, blev Gerry Adams valgt til det nye nordirske Assembly. Men han har ikke haft ledende opgaver i den nordirske lokal- regering.
Fredsprocessen har ført til betydelig frem- gang for Sinn Féin som politisk parti. Dette har været med til at styrke Gerry Adams' politiske linje i den republikanske bevægelse. Igennem hele den langsommelige og vanske- lige proces, hvor Belfast/fredsaftalen skulle føres ud i livet, fik Gerry Adams en nøglerolle som den, der lagde et afgørende pres på IRA for at få afsluttet den væbnede kamp. (kilde: leksikon.org ).
En del tidligere aktivister kritiserer Sinn Féins politik for at være socialdemokratiseret og derudover en kapitulation overfor den britiske imperialisme.
(autonom infoservice)
Kommentar schreiben