EU-VALG 2014: Europas ekstreme højrefløj på fremmarch

Fascisterne fra Gyldent Daggry i Grækenland
Fascisterne fra Gyldent Daggry i Grækenland

Europas nationalistiske højrefløj har formået at samle op på den ulmende utilfredshed og vrede over EU's kapitalvenlige nedskæringspolitik og bureaukratiske formynderi.

Den yderste europæiske højrefløj hetzer mod indvandrere, mod homoseksuelle, mod islam, mod venstrefløjen og fagbevægelsen. Deres fremtoning er gennemgående populistisk og bevæger sig i nationalkonservative baner. Nogle af dem har decideret fascistiske træk.

 • En gennemgang af den ekstreme og populistiske højrefløj, der opstiller til EU-valget den 25. maj 2014.  + UPDATE: Endeligt stemmeresultat
Det fascistiske parti 'Jobbik' på gaden i Ungarns hovedstad Budapest
Det fascistiske parti 'Jobbik' på gaden i Ungarns hovedstad Budapest

 

__________

DANMARK

Dansk Folkeparti (DF): Da højrepopulisme blev ’stueren’

> Update: EU-valg 2014: 26,6 procent / 4 mandater.

I ti år, fra 2001 til 2011, fungerede Dansk Folkeparti (DF) som støtteparti for den neoliberale mindretals- regering under ledelse af partiet Venstre.

DF sørgede med omkring 20 lovændringer for en markant stramning af indvandrerpolitiken. Danmark, der før i tiden gjaldt som et indvandrervenligt land, blev på denne måde skridt for skridt til landet med EUropas mest inhumane asyl – og indvandrerpolitik. I høj grad pga. DFs politiske indflydelse på regeringens politik.

Nogle af DFs ledende medlemmer sørgede for at oppiske stemningen ved at anslå stadigt mere radikale indvandrerfjendske toner. Med hjælp fra villige og /eller sympatiserende journalister udbredte de i dele af befolkningen angsten for ”østeuropæiske bander”, samtidigt med at de skar islam over en kam og betegnede den som ”fascistisk ideologi”. Ved hjælp af politiske strateger i partiet Venstre - der for enhver pris ville forblive på regeringsmagten – opnåede højrepopulisterne at blive en velkommen samarbejdspartner i enkelt- spørgsmål for samtlige partier i Folketinget.

Selv afsløringen af at nogle DF-medlemmer deltog i dannelsen af en Ku-Klux-Klan-lignende, højreekstrem loge med forkortelsen ”ORG.” rokkede ikke ved partiets anseelse som et ”demokratisk sindet” parti.

I 2012 overlod partiets leder Pia Kjærsgaard ledelsen til Kristian Thulesen Dahl. Han videreførte partiets 'socialdemokratiserede' socialpolitik, kombineret med en nationalistisk og indvandrerfjendsk politik. Ved sidste EU-valg fik partiet 15,3 procent af stemmerne, svarende til to mandater

 • Ifølge en aktuel meningsmåling foretaget af ’A&B Analyse’ for Altinget.dk., står Dansk Folkeparti til at få 23,3 procent af stemmerne og dermed blive det største parti ved EU-valget den 25. maj.
 • Holdning til EU: Ingen udtræden på nuværende tidspunkt. Dansk Folkeparti og det britiske UKIP (se længere nede i artiklen) har dannet en alliance i EU-parlamentet ved navn ”Europe of Freedom and Democracy” med i alt 31 repræsentanter fra 12 lande, deriblandt EU-parlamentsmedlemmer fra Lega Nord, ”De sande finner”og postfascisterne fra den italienske ”Fratelli d'Italia - Alleanza Nazionale”. 

_________

FINLAND

’Perussuomalaiset’ / ”De Sande Finner” (EFD): Et mix af protest og højrepopulisme

> Update: EU-valg 2014: 12,9 procent / 2 mandater.

Formanden Timo Soini (51) og hans parti arbejder flittigt sammen med andre højrepopulistiske partier, deriblandt Dansk Folkparti. De er overordnet set enige om at kræve ”national selv- bestemmelse” overfor EU's bureaukrati og er imod enhver fom for finansiel støtte til EU's kriseramte medlemslande. Partiet hetser imod homoseksuelle, går imod homoægteskabet og advarer imod ”en snigende islamisering”. De går ind for ”mere finskhed” og ”færre udlændinge”. Kun på den måde kan en dominans af fremmede kulturer og et forfald af den finske hjemstavn afværges.

Skønt at ”De Sande Finner’s” program ikke udviser en åben racisme, så gør nogle medlemmer sig bemærket ved at betegne de indvandrere som ”niggers”. Partiet kræver, at den forfatningsgaranterede tosproglighed finsk/svensk bliver afskaffet. Derudover ønsker de at deportere bøsser, lesbiske, trans-og interseksuelle til den svensksprogede ø Åland. Ved det sidste parlamentsvalg fik ”De Sande Finner” 19 procent af stemmerne.

 • En aktuel meningsmåling giver partiet omkring 20 procent, svarende til 3 EU- parlamentsmandater (før et mandat). Er del af EU-alliancen Europe of Freedom and Democracy 
 • Holdning til EU: Ingen udtræden på nuværende tidspunkt.
Ifølge en opmærksom læsers oplysning, er demoen på billedet rettet mod organisationen ’Suomen Sisu’, som er en ekstremistisk højrefløjsgruppe. Mange af dens medlemmer er også organiseret i ”De Sande Finner”.
Ifølge en opmærksom læsers oplysning, er demoen på billedet rettet mod organisationen ’Suomen Sisu’, som er en ekstremistisk højrefløjsgruppe. Mange af dens medlemmer er også organiseret i ”De Sande Finner”.
Sverigesdemokraternas formand Jimmie Åkesson
Sverigesdemokraternas formand Jimmie Åkesson

____________

SVERIGE

Sverigedemokraterna: I 2010 kom partiet første gang i det svenske parlament      >Update: EU-valg 2014: 9,7 procent / 2 mandater.

22 år efter dannelsen holdt Sverigedemokraterna i 2010 deres indtog i den svenske Rigsdag, idet de formåede at komme over spærregrænsen på fire procent. Partiet fik 5,7 procent af stemmerne, svarende til 20 parlamentsmedlemmer. Efter valget samledes tusinder af demonstranter i Stockholm under sloganet ”Ingen rascister i vores parlament”. Sverigedemokraternas egen selvforståelse er, at de bygger på et ”traditionelt værdikonservativt idégrundlag”.

Sverigedemokraterna  kræver, at antallet af indvandrere reduceres med 90 procent. ”Al magt til det svenske folk” lyder deres parole på basis af en etnisk formuleret patriotisme. Islam og det multikulturelle samfund betegner de som ”den største udenlandske trussel siden Anden Verdenskrig”.

Deres stemningsbetonede afsky overfor det politiske establishment gør partiet populært blandt vælgere, der ofte betegner sig selv som ”upolitiske”.  Meningsmålinger giver partiet op til 10 procent ved parlamentsvalget i Sverige i september 2014.

 • En aktuel meningsmåling giver Sverigedemokraterna 4,6 procent, svarende til et mandat (før 0)
 • Holdning til EU: Kravet om udtræden af EU har de droppet, men de går ind for en nyforhandling og en efterfølgende folkeafstemning. . Er del af den EU-kritiske, højrekonservative 'European Alliance for Freedom' (EAF) der blev dannet i 2010 og anerkendt af EU et år senere. Dens ungdomsorganisation er 'Young European Alliance for Hope' (YEAH).

Til EU-valg 2014 har de højrepopulistiske og fremmedfjendtlige partier FPÖ fra Østrig, belgiske Vlaams Belang, Sverigesdemokraterna og franske Front National indgået en alliance med italienske Lega Nord, med slovakiske SNS og hollandske PVV ledet af Geert Wilders.

________

ITALIEN

Lega Nord: Højrepopulisterne på tilbagegang 

> Update: EU-valg 2014: 6,15 procent / 5 mandater.

Det går dårligt for højrepopulisterne i Lega Nord under ledelse af Umberto Bossi (ærespræsident) og Roberto Maroni (partisekretær). I flere omgange har partiet været del af regeringen, men styrtdykkede fra 12,2 procent ved parlamentsvalget i 2010 til 4,1 procent i 2013. Mange af partiets tilhængere er gået over til Beppe Grillo’s snarere venstrepopulistiske ”Fem stjerne” – bevægelse, der med 25 procent af stemmerne i februar i år blev den anden stærkeste kraft i det italienske parlament.

Lega Nord opstod i 1990’erne i Norditalien som en regional seperatistbevægelse, der ønsker en adskillelse fra Italiens fattige sydlige regioner. Partiet afgrænser sig ligeledes imod såvel indvandrere, som de kalder ”unyttige migranter”, som mod den politiske elite ”tyven i Rom” og mod den ”europæiske superstat” af bureaukraterne i Bruxelles.

 • En aktuel meningsmåling giver partiet omkring fem procent, svarende til 4 EU-parlamentsmandater (før 10,2 procent / ni mandater)
 • Holdning til EU: Vil forblive i EU. Deltager i den højrekonservative ”Europe of Freedom and Democracy”. 

____________

BELGIEN

’Vlaams Belang’: Det højreekstreme partis vigtigste punkt er hetsen imod islam

> Update: EU-valg 2014: 4,16 procent / 1 mandat.

Partiet under ledelse af Bruno Valkeniers går ind for en adskillelse af den flamske del fra den wallonske, fransktalende del af Belgien. Under sloganet "Eigen volk eerst" – ”Eget folk først” og ”Frihed eller islam” går ’Vlaams Belang’ imod indvandrere, islam og enhver multikulturel ansats. Økonomisk er ’Vlaams Belang’ stramt neoliberalistisk orienteret. Ved det sidste parlamentsvalg fik partiet 7,8 procent (12 parlamentspladser).

’Vlaams Belang’ afviser at give Tyrkiet EU-medlemskab – og dermed er de helt på linje med det franske højrekstreme ’Front National’, det østrigske FPÖ  (Freiheitliche Partei Österreichs) og det italienske Lega Nord. Vlaams Belang – funktionærer appellerede forleden til ’Storbritanniens Uafhængighedsparti’ UKIP (der afviser et samarbejde med erklærede racister), at ”vi nationalister må samarbejde om at ’Europas forenede stater’ aldrig bliver til virkelighed”.

 • En aktuel meningsmåling giver partiet en til to EU-parlamentsmandater (før to mandater). Er del af den EU-kritiske, højrekonservative ”European Alliance for Freedom“ (EAF)
 • Holdning til EU: Vil forblive i EU. 

___________

TYSKLAND

’Alternative für Deutschland’ (AfD): Kamp mod EU's bureaukrati-terror

> Update: EU-valg 2014: 7 procent / 7 mandater.

”Tyskland kan ikke reduceres til den Europæiske Union og EU må ikke præge alt i Tyskland”, udtalte formanden for ’Alternative für Deutschland” – Bernd Lucke forleden til den tyske TV-kanal ARD under sloganet ”Mod til Tyskland”. Udtalelsen er et forsøg på at samle konservative-patriotiske protestvælgere til højre for midten, idet AfD vil profitere på den udbredte skepsis overfor de etablerede partier.

Ved partiets dannelse i forår 2013 handlede det udelukkende sig om kritikken af Euro’en, milliardhjælpen og EU's bankredningspakker. Imidlertid tordner økonomen Bernd Lucke nu også imod EU's bureaukrati-terror, imod afdankede politikere og den ukontrollerede indvandring til ulempe for de tyske socialsystemer.

Ved at bekende sig til den traditionelle kernefamilie, vil AfD præsentere sig som de klassiske kristne konservative. Skønt at Afd afgrænser sig til det tyske naziparti Nationaldemokratische Partei Deutschlands – NPD (som selv håber på et mandat), kan tidligere medlemmer af højrenationalistiske organisationer som for eksempel ’Republikaner’ og ”Der Freiheit” optages efter en optagelsesprocedure.

> Update: EU-valg 2014: Nazipartiet NPD 1 procent / 1 mandat.

 • En aktuel meningsmåling giver AfD omkring 7,5 procent
 • Holdning til EU: Vil arbejde indenfor EU for at begrænse indvandringen til fordel for ”en mere åben asylpolitik” og for at opløse euroen og genindføre de nationale valutaer. Afviser samarbejde med andre højrepopulistiske partier, inkl. Dansk Folkeparti.

______________

FRANKRIG

’Front National’ samler skuffede vælgere fra højre- og venstrefløjen

> Update: EU-valg 2014: 24,96 procent / 24 mandater.

Ved kommunalvalget i 2014 fik Front National (FN) opsigtsvækkende 4,7 procent, svarende til et dusin borgmestre og flere end tusind kommunale repræsentanter. I omkring 1500 kommuner tog de indvandrer fjendtlige højrepopulister stemmer fra såvel socialdemokratiet, kommunistpartiet og i mindre grad også fra lister til venstre for disse partier , fra sociale og antiracistiske borgerlister.

Ved Europavalget 2009 fik FN 6,3 procent og står ifølge aktuelle valgprognoser til at blive det største franske parti med omkring 23 procent af stemmerne. Front National blev dannet i 1972 af højreekstremisten Jean-Marie Le Pen. Først da hans datter Marine Le Pen overtog partiet, lykkedes det at åbne Front National for nye vælgere. Siden 2011 leder hun partiet, der har neddæmpet den agressive antisemitiske og fremmedfjendtlige propaganda, dog uden at forlade partiets dybt racistiske grundorientering. De tidligere traditionelle forbindelser til højreekstreme, nazistiske bøllegrupper blev skjult og deres optræden ved offentlige møder er siden et tabu.

Front National kombinerer ud fra en højrepopulistisk kurs en socialdemokratiseret socialpolitik med en stram nationalistisk, indvandrer-og islamfjendtlig politik: FN vil genindføre toldgrænserne, nationalisere bankerne, udtræde af Euro’en og danne en ”ny Résistance” mod de ”indtrængende fremmede” – indvandrere og islamtroende.

 • En aktuel meningsmåling giver FN 23 procent af stemmerne, svarende til 16-18 mandater.
 • Holdning til EU: Vil forblive i EU. FN er med i ”European Alliance for Freedom“ (EAF)

___________________

GRÆKENLAND

”Gyldent Daggry” (Chrysi Avgi): Med bølletropper imod udlændinge

> Update: EU-valg 2014: 9,38 procent / 3 mandater.

Fascisterne fra partiet ”Gyldent Daggry” (Chrysi Avgi) har i Grækenlands økonomiske kollaps oplevet en markant fremgang. Ved parlamentsvalget gennem de sidste 20 år har partiet ikke spillet nogen rolle. Først i 2012 forandrede dette sig på dramatisk vis: Neonazierne chokerede med deres valgsucces på næsten 7 procent af stemmerne, svarende til 18 parlamentsmandater.

Blandt de 426.000 der stemte på dem var der især mange unge mænd. En del havde førhen valgt traditionelle partier som socialdemokratiet PASOK og konservative.

Chrysi Avgi er som bekendt racistisk, antisemitisk og fremmedfjendtlig. Den europæiske finanshjælp (der primært returneres til kreditorene fra tyske/europæiske banker og finansinstituter…) opfatter ”Gyldent Daggry” som fremstød for en ”tysk besættelse” af landet.

Talrige medlemmer er organiseret i paramilitære grupper, der terroriserer udlændinge og venstreorienterede. Dele af partiet er involveret i forskellige former for kriminalitet.

Mordet på en kendt antifascistisk rapmusiker i september 2013 har mobiliseret mange grækere og presset myndighederne til handling. Således blev ledende parlamentsmedlemmer anholdt.  ’Gyldent Daggry’s partichef Nikos Michaloliakos er stadig i varetægtsfængsel samtidig med at al statslig partistøtte er standset.

Alligevel forbliver det fascistiske parti det tredjestærkste parti i græsk politik efter venstrefløjspartiet Syriza og det konservative Nea Dimokratia.

 • En aktuel meningsmåling giver ”Gyldent Daggry” 9,2 procent af stemmerne, svarende til to mandater.
 • Holdning til EU: Uklar, tvetydig.
FPÖ valgplakat i Wien
FPÖ valgplakat i Wien

__________

ØSTRIG

Om FPÖ-chef Heinz-Christian Strache: “Denne mand er en nazi” (citat af EU-parlamentspræsident Martin Schulz)

> Update: EU-valg 2014: 19,5  / 4 mandater.

Heinz-Christian Strache’s parti “Freiheitliche Partei Österreichs” (FPÖ) blev dannet i 1955 og har lige fra starten haft en stor andel af forhenværende aktive nazier fra eliteenheden SS og nazipartiet NSDAP. Disse ex-nazier har præget FPÖs politikudvikling og har frembragt mange unge højrenationalistiske politikere. Især partiets stormtrop - studenterorganisationen ”Ring Freiheitlicher Studenten” (RFS), som er kendt for dens ekstremt højrenationalistiske orientering.(I 1968 var RFS således ofte fysisk i slagsmål med aktivister fra 1968-bevægelsen og siden hen med progressive studenterorganisationer).

I 2009 var 15 af FPÖs parlamentsmedlemmer aktive blandt højrenationalistiske korpsstudenter med hang til neonazisme.

Partiet blev særligt kendt udenfor Østrigs grænser, da Jörg Haider var dets formand fra 1986 til april 2005 og gradvist gjorde partiet mere højrepopulistisk. Siden har partiet været ledet af hans personlige protegé og senere konkurrent Heinz-Christian Strache.

FPÖ-chef Heinz-Christian Strache     FPÖ-plakat med oversigt over valgmøder

           ________________________________________________________

FPÖs mærkesager er såvel en socialdemokratiseret socialpolitik som en massiv propaganda mod det de betegner som ”masseindvandringen fra den islamiske verden” og ”importen af islamistiske fundamentalister og terrorister”.

Ved det sidste parlamentsvalg i 2013 fik FPÖ næsten 21 procent af stemmerne, svarende til 40 parlamentsmandater. Mange af stemmerne kommer fra tidligere socialdemokratiske arbejdere.

 • En aktuel meningsmåling giver partiet omkring 20 procent, svarende til 4 EU-parlamentsmandater (før to mandater). Er del af ”European Alliance for Freedom“ (EAF) 
 • Holdning til EU: Ingen udtræden på nuværende tidspunkt, men vil melde sig ud hvis Tyrkiet bliver EU-medlem.  

___________

UNGARN

Jobbik-chef Gábor Vona: EUropas største neonaziparti med op til 21 procent af stemmerne...

> Update: EU-valg 2014: 14,68 / 3 mandater.

Jobbik – ”Bevægelsen for et bedre Ungarn” (ordspil: ”De bedre”) har eksisteret siden 2003. Partiets selvforståelse er ”kristlig, patriotisk og værdikonservativ”. I realiteten agerer Jobbik antisemitisk, er imod homoseksuelle, imod ”fremmed” kapital og kapitalister – og først og fremmest imod Roma-folket. En domsafsigelse har bekræftet, at partiet må betegnes som ”neonazistisk”.

Siden 2010 har Jobbik været det tredjestærkeste parti i det ungarske parlament. Ved parlamentsvalget i 2014 fik Jobbik 20,5 procent af stemmerne. Jobbik har stor indflydelse på det regerende Fidesz-parti ( Det Ungarske Borgerforbund) under premierminister Viktor Orbán, idet neonaziernes popularitet har formået at presse regeringen stadig mere til højre.

 • En aktuel meningsmåling giver partiet omkring 20 procent, svarende til 5 EU-parlamentsmandater. Er del af den ekstreme højrefløjs Alliance of European National Movements” med bl.a. British National Party, svenske Nationaldemokraterna under ledelse af Marc Abramsson.
 • Holdning til EU: Vil ud af EU. Men vil afholde en folkeafstemning herom.
Alliancen af europæiske fascistiske og højrenationalistiske partier
Alliancen af europæiske fascistiske og højrenationalistiske partier

_______________________

STORBRITANNIEN

UK Independence Party vil udløse et ’politisk jordskred’ til EU-valget

> Update: EU-valg 2014: 27,49 procent / 24 mandater

Børsspekulant og ‘UK Independence Party‘s (Ukip) partileder Nigel Farage er overbevidst om, at partiets massive kampagne imod indvandringen af rumænere og bulgarere til UK vil garantere et stor tilløb til partiet ved det kommende EU-valg.

UKip blev dannet i 1993 af britiske konservative i protest imod EUs Maastricht-aftale.  Partiets erklærede mål er at få Storbritannien meldt ud af EU.

I nogle år har UKip tilført deres nationalistiske kamp mod EU en massiv kampagne mod indvandring. På den måde lykkedes det dem at blive samlingssted for utilfredse af enhver art imod det politiske establishment. UKip har over 30.000 medlemmer.

I 1999 fik UKip tre parlaments- mandater i EU-parlamentet, svarende til 7 procent af stemmerne. Fem år senere firedoblede partiet dets repræsentation i Strassbourg.

Ved EU-valget i 2009 blev UKip større end det neoliberale ’socialdemokratiske’ Labour-party med 16,5 procent af stemmerne.

Udkip har også absorberet stemmerne fra det fascistiske British National Party, der ifølge meningsmålinger mister de to parlamentsmandater, de fik ved EU-valget i 2009. (Ikke mindst pga. heftige interne magtkampe i fascistpartiet).

 • En aktuel meningsmåling giver partiet omkring 32 procent, svarende til 23 EU-parlamentsmandater (før 13 mandater). Er del af ’Europe of Freedom and Democracy’ (EFD)
 • Holdning til EU: Ingen udtræden på nuværende tidspunkt, men vil melde sig ud, hvis Tyrkiet bliver EU-medlem.
Geert Wilders
Geert Wilders

_____________

HOLLAND

Geert Wilders Partij voor de Vrijheid -PVV (Frihedspartiet) er EU-landenes ideologiske spydspids i dæmoniseringen af islam

> Update: EU-valg 2014: 13,2 / 4 mandater.

Gert Wilders er foruden Marine Le Pen vel nok den kendeste og mest rabiate højrefløjspopulist i EUropa. Den aktuelle EU-valgkamp har primært drejet sig om at opbygge en anti-EU-alliance som  ”værn mod en truende ’islamiserings-tsunami”. Hans ofte ytrede betegnelse af Koranen som ”en fascistisk bog” og hans partis udprægede islamofobi har polariseret den traditionelt så tolerante hollandske befolkning.

Wilders islamfjendtlige holdning er vidt udbredt i Holland. Ifølge en en repræsentativ meningsmåling mener 57 procent af hollænderne, at det var ”historiens største fejl at lade så mange muslimer komme til Holland”, 56 procent ser islam som en ”trussel mod deres kulturelle identitet”.

Udtalelsen om islam som fascistisk ideologi indbragte ham den 20. januar 2010 en anklage for diskriminering. Den 23. Juni 2011 endte den langvarige retsproces dog med en frikendelse af  Wilders. Dommerne mente, at Geert Wilders ytringer må ses i sammenhæng med den offentlige debat om indvandring og integration... Et studie iværksat af Anne-Frank-fonden kom til det modsatte resultat end dommerpanelet, idet  ”Frihedspartiets” ideologi her krystalklart betegnes som højreekstrem og islamofobisk.

Demo mod Geert Wilders i Amsterdam
Demo mod Geert Wilders i Amsterdam

Baggrunden for den store opbakning til Geert Wilders højrenationalistiske anti-EU holdninger ser hollandske kommentatorer især i de spareplaner EU har pålagt landet i perioden 2010 – 2017. Stort set samtlige samfundsmæssige sektorer er ramt af besparelser, idet regeringen villigt følger EUs finanspolitiske forlæg.

Det foreløbige højdepunkt opnåede PVV ved parlamentsvalget i 2010, hvor partiet fik 15,5 procent af stemmerne og  blev det tredjestærkeste parti i det hollandske parlament. I EU-parlamentet er Geert Wilders parti repræsenteret med fire ud af ialt 25 hollandske parlamentsmandater.

 • En aktuel meningsmåling giver partiet omkring 16 procent, svarende til 5 EU-parlamentsmandater (før 13 mandater). Er fornyligt blevet del af den EU-kritiske, højrekonservative/højrepopulistiske ”European Alliance for Freedom“ (EAF)
 • Holdning til EU: Ingen udtræden på nuværende tidspunkt, men vil melde sig ud, hvis EU ikke demonterer sine centralistiske direktiver overfor medlemslandene.
Ataka's chef Wolen Siderow
Ataka's chef Wolen Siderow

____________

BULGARIEN

”Ataka”(”Angreb”), højreekstrem, nationalistisk parti under ledelse af Wolen Siderow. Fik ved parlamentsvalget i forår 2013 7,3 procent og er med 23 parlamentsmedlemmer landets fjerdestærkeste parti.

> Update: EU-valg 2014: 2,97 procent / 0 mandater.

'Ataka' er stærkt antisemitisk og hetzer imod romaer, muslimer og flygtninge, samt imod ”udenlandske virksomhedsejere”. På et EU-kritisk, nationalistisk grundlag fik ”Ataka” ved EU-valget i 2009 14,2 procent og tre mandater. Ataka er udenfor de politiske sammenslutninger i EU-parlamentet.

_____________

PORTUGAL

Nationalt Fornyelsesparti (Partido Nacional Renovador - PNR)

> Update: EU-valg 2014: marginalt / 0 mandater.

Partiet forsøger under ledelse af  José Pinto Coelho at profilere sig på den ekstreme højrefløj som varetager af de nationale interesser. Det påberåber sig den tidligere fascistiske diktator Salazar. I forbindelse med de folkelige sociale bevægelsers afvisning af regeringens neoliberale spareprogrammer (”reformer“) forsøgte de forgæves at implementere ultranationalistiske elementer i protesten.

Heller ikke deres fjendebilleder af indvandrere, muslimer og homoseksuelle vandt noget som helst fodfæste i de sociale bevægelsers protester. Ved præsidentvalget i 2011 fik partiet kun 0,3 procent og aktuelle meningsopinons giver dem heller ingen chancer ved det forestående EU-valg. Højreekstremisternes problem er, at der allerede findes et højrekonservativt parti (Centro Democrático e Social) i Portugals regeringskoalition, dog uden racistiske undertoner.

National Aktion's chef Normal Lowell
National Aktion's chef Normal Lowell

_________

MALTA

“Nationale Aktion“ (Azzjoni Nazzjonali). Da der i 2007 ankom mange bådflygtninge til Malta fra Nordafrikas kyster, krævede lederen af den højrepopulistiske ”Nationale Aktion”, at Malta skulle renses for ”affald, korruption og immigranter”.

> Update: EU-valg 2014: marginalt / 0 mandater.

Partiets formand Normal Lowell henvendte sig til bådflygtningene via medierne ved at sige: ”Vi slår jer ihjel, når I kommer til os!” ... Det overvejende flertal af Maltas beboere distancerede sig prompte fra ”Nationale Aktion”. Ved sidste EU-valg fik højreekstremisterne kun 1,4 procent af stemmerne. Nul chance ved EU-valget den 25. maj.

__________

RUMÆNIEN

Partidul Romania Mare (Storrumænsk parti)

> Update: EU-valg 2014: 2, 71 procent / 0 mandater.

I Rumænien taber højrepopulistiske og nationalistiske partier opbakningen i befolkningen. Således led ’Det Storrumænske parti’ under ledelse af Corneliu Vadim Tudor et stort valgnederlag i 2008, da de kom under spærregrænsen på fem procent. Fire år tidligere havde partiet opnået 13 procent af stemmerne.

1930'ernes / 1940'ernes fascistiske ”jerngarde”
1930'ernes / 1940'ernes fascistiske ”jerngarde”

I  ombrudsfasen fra Nicolae Ceaușescu’s diktatur var ’Det Storrumænske parti’ det største højreorienterede parti i Rumænien. Corneliu Vadim Tudor var kendt for under Ceaușescu at levere svulstige hyldestdigte til diktatoren og hans hustru. Partiets aktuelle politik er rettet imod romaer, ungarere og homoseksuelle.

Sammen med et relativt nyt parti, ”Noua Generatie” (”Ny Generation”) med referencer til 1930'ernes og 1940'ernes fascistiske ”jerngarde” i Rumænien, opstiller ’Det Storrumænske parti’ til EU-valget. Ved valget i 2009 fik de i fælles alliance 8,7 procent af stemmerne, svarende til tre parlamentsmandater.

_______________

(ikh., shaggie, frida, a.l. / autonom infoservice)

 

Kommentar schreiben

Kommentare: 2
 • #1

  En usand finne (Mittwoch, 28 Mai 2014 11:28)

  Hej!

  Og tak for artiklen! Jeg vil bare bemærke, at billedet fra Finland er faktisk ikke fra en demo mod De Sande Finner, men mod organisationen Suomen Sisu, som er en radikal højrefløjsgruppe. Mange af dens medlemmer er dog også medlemmer af De Sande Finner - bl.a. de nyvalgte Europa-parlamentarikere Jussi Halla-aho og Sampo Terho.

 • #2

  autonominfo-service (Donnerstag, 29 Mai 2014 13:11)

  Tak for korrektionen! Vi har nu rettet det.
  No pasaran!