Kurdisk enklave i Syrien under angreb

Efter deres storoffensiv i Irak retter fundamentalister fra den såkaldte ”Islamiske stat” (IS, tidligere: ISIS) nu sin hovedstyrke mod Syrien. Deres mål er at knuse de kurdiske enklaver i det nordlige Syrien.

Således startede store formationer af IS-fundamentalister den 6. juli 2014 en massiv militær offensiv mod det kurdiske område omkring byen Kobani (arabisk: ”Ayn al-Arab”).

De kurdiske militser og beboer- komitéer står alene overfor en tekno- logisk veludstyret jihadist-hær. Byen Kobani er nu omringet af IS-enheder.

  • Kurderne har brug for en kontant international solidaritet
Kurdisk kvindemilits
Kurdisk kvindemilits

Syrien – Irak tur/retur

"Islamisk stat" (IS) - militser
"Islamisk stat" (IS) - militser

Med hjælp fra irakiske sunnitiske militærgrupper, ledet af tidl. officerer fra Saddam Husseins hær, er det lykkedes for ”IS”-militserne at få kontrol over store områder i Irak.

Nu vender hovedparten af disse jihadist-styrker sig atter mod Syrien. ”IS”-enhederne er udstyret med højteknologiske våben, som de har overtaget fra den irakiske hær, der efterlod dem på deres flugt fra den irakiske by Mosul den 10. juni i år. ”IS”-militsernes mål er den kurdisk kontrollerede region i det nordlige Syrien.

De røde felter på kortet viser de autonome kurdiske enklaver
De røde felter på kortet viser de autonome kurdiske enklaver

I aftentimerne den 6. juli 2014 angreb IS-jihadisterne over en bred front forsvarlinjerne til den kurdiske milits YPG (Committees for the Protection of the Kurdish People).

Den fundamentalistiske hær er udstyret med tunge våben – så som moderne tanks, tungt artilleri, pansrede Humvees og mindre radaranlæg. Altsammen militærudstyr fra det flygtende irakiske militær.

Committees for the Protection of the Kurdish People (YPG)
Committees for the Protection of the Kurdish People (YPG)

IS-angrebene slået tilbage - indtil videre

De kurdiske militser har indtil nu under voksende tab, slået angrebene tilbage. Ifølge kurdiske kilder omkom alene i de første dage af konfrontationerne over 60 kurdiske militsfolk. Et tab som indtil nu har været utænkeligt for de kamperfarne kurdere. Siden 6. juli er kampene eskaleret og det lykkedes for ”IS”-jihadistene at erobre nogle kurdiske landsbyer.

Alt tyder på, at kurdernes bevægelsesmuligheder bliver mere og mere indsnævret, idet ”IS”-militserne har slået en ring omkring det kudiske område. Kun den ene side – grænsen til Tyrkiet er stadig væk under kurdernes kontrol.

  • Billeder af de kamperfarne kurdiske militsenheder

        ____________________

       "Over 2000 IS-militsfolk deltager i angrebet"

Veludstyrede IS-militser
Veludstyrede IS-militser

Idris Nassan, en af de udenrigspolitiske talsmænd fra det kurdiske selvstyre i Kobani udtaler ifølge netavisen ”Watching Washington and the World”   af den 18. juli 2014, at ”Islamisk stat” angriber med over 2000 væbnede folk den kurdiske by Kobani, dertil kommer nogle hundrede IS-militsfolk i den sydlige og den vestlige del af det autonome kurdiske område.

YPG’s talsmand Redur Khalil
YPG’s talsmand Redur Khalil

_______________________

 

“Hvis det ikke var for jihadisterne, ville Assad-regimet være blevet væltet for lang tid siden” (Citatet er fra den kurdiske milits YPG’s talsmand Redur Khalil. Se artikel-linket nedenfor)

Katastrofal humanitær situation

Men kurderne lider ikke kun under militære tab. Situationen for de mange civile kurdere er katastrofal. I byen Kobani, der oprindeligt har 200.000 indbyggere, er der kommet yderligere 200.000 arabiske, kristlige og kurdiske flygtninge til fra andre dele af det krigshærgede Syrien.

Byens centrale hospital kan ikke længere overkomme de mange overvejende civile folk, der er såret af granatbeskydning. Dertil kommer, at fødevareforsyningen bliver et stadig større problem, da grænsen til Tyrkiet kun bliver åbnet i korte perioder.

Ingen hjælp fra FNs humanitære organisationer

FNs sikkerhedsråd har den 14. juli 2014 besluttet at forsyne flygtningestrømmen indenfor Syriens grænser med fødevarer og medicinalhjælp. Dette uafhængigt af Assad-regimes dispositioner. Dog er de kurdiske områder indtil videre blevet undtaget. Således står grænseovergangen til Kobani ikke på FNs liste over forsyningsdestinationer...                   

Kurdisk beboermilits i Kobani
Kurdisk beboermilits i Kobani

Kurdisk hjælp fra de tyrkiske grænseområder

Kurdiske landsbybeboere fra det tyrkiske grænseområde er i de forgangne nætter begyndt på at rive grænsehegnet mellem Tyrkiet og Syrien ned og forsyne deres kurdiske fæller med fødevarer og medicin. Hundredevis af unge kvinder og mænd er brudt op fra det kurdiske område i Tyrkiet for at slutte sig til YPG-militsen. Indtil videre er det tyrkiske politi og militær ikke skredet ind.

De allernærmeste dage vil vise, hvordan situationen udvikler sig og om kurderne kan afværge ”IS”-jihadisterne uden massiv international hjælp. Ifølge forskellige sociale medier samler islamisterne sig til et massivt angreb på byen Serekanye (arabisk: Ras al-Ayn). Ifølge militærpolitiske iagttagere sker det for at sprede de kurdiske kræfter i et større område.

Kurdernes styrke er foruden deres mangeårige kamperfaring deres fællesskab. De ved af tidligere erfaringer med fundamentalister, hvad der venter dem, hvis "Islamisk stat" - militserne vinder overhånd: En massiv fordrivelse fra deres hjemegn og og henrettelse af dem, der har samarbejdet med YPG - samt brutale afstraffelser for at have “forkastet islam“.  Kurderne har brug for international hjælp!

(al./autonom infoservice)

 

Relateret

Links

 

Kommentar schreiben

Kommentare: 1
  • #1

    Helle (Montag, 21 Juli 2014 15:08)

    Tak for en god artikel! Vi må ikke lade kurderne alene i deres kamp for at bevare deres selvstændighed i Syriens krigshelvede!