En stemme fra Kobanê – interview med en kurdisk fighter

I et telefon-interview fortæller Asia Abdullah om den dramatiske situation i den hårdt omkæmpede kurdiske enklave Kobanê.

Hun er ledende medlem af  ’Det Demokratiske Unionsparti' (PYD, den syriske del af PKK), som er det største kurdiske parti i Syrien. I skrivende stund kontrollerer IS-jihadister 2/3 af byen.

Asia Abdullah
Asia Abdullah

________________

Interviewet er ført af journalister tilknyttet det tyske dagblad 'Frankfurter Allgemeine' (autonom infoservice har oversat et uddrag heraf).


  • Asia Abdullah, hvordan er den aktuelle situation i byen, tirsdag, d. 7. oktober, kl. 14:15 ?

Asia Abdullah: I nogle dele af Kobanê er kampene mellem IS-terroristerne og folkeforsvarsenhederne – YPG igang. I den vestlige del af byen er bydelen ’Botan’ under beskydning. I den østlige del af byen bliver bydelen ’Kaniya Kurdan’ angrebet. - Denne bydel ligger overfor ’Mishtanu-bakken’, der tidligere var mål for et meget heftigt angreb, hvor der blev anvendt den mest moderne våbenteknologi og tunge våben.  Det er fra denne bakke IS-terroristerne med deres tunge våben har formået at trænge ind i bydelen.


  • Hvem forsvarer byen og hvor mange civilister er stadig væk tilbage? Er der fare for en massakre?

Asia Abdullah: Kobanê bliver forsvaret af ’folkeforsvarsenheder’ (YPG) og ’kvindernes forsvarsenheder’ (YPJ). Jeg kan ikke angive det nøjagtige antal forsvarere. Men det drejer sig om en stor styrke, der gør modstand mod IS-morderbandens angreb.

- I bydelen ’Kaniya’ måtte vi evakuere civilisterne, fordi kampene er trukket ind i boligkvartererne. Civilisterne flygtede til andre sikre dele af byen. En del flygtede over den tyrkiske grænse til Nordkurdistan (det sydlige Anatolien).

- På grund af de heftige angreb med meget tunge våben er der fortsat fare for en massakre. Dette har vi sagt næsten dagligt siden starten på IS-angrebet den 15. september. Ved hjælp af tanks og tunge våben har IS mulighed for at forårsage en stor massakre.

                   __________________________

”Forud for evakueringen af civile har YPG-fightere forsvaret disse landsbyer indtil de ikke havde mere ammunition”


Afsked med familien der forlader Kobanê
Afsked med familien der forlader Kobanê
  • Hvor mange mennesker er i de forgangne uger flygtet til Tyrkiet?

Asia Abdullah: Siden starten på angrebene er den civile del af befolkningen blevet evakueret fra indtil videre over 300 landsbyer. Forud for evakueringen har YPG-fightere forsvaret disse landsbyer, indtil de ikke havde mere ammunition.

- De mennesker, hvis landsbyer er blevet plyndret og ødelagt, og som måtte forlade alt hvad de ejede, er flygtet ind i Tyrkiet. De udgør den største del af flygtningene. (Ifølge de tyske nyhedsmedier er omkring 180.000 mennesker på flugt fra de kurdiske enklaver, som er under angreb fra IS. aut.info).

Folk flygter ud af Kobanê
Folk flygter ud af Kobanê
  • Hvad skulle Vestens statsfællesskab gøre for at redde Kobanê i sidste øjeblik?

Asia Abdullah: I ugevis har YPG-enheder ydet en utrættelig modstand, som nu fortsættes i byen. For at støtte modstanden, behøves der virksomme og målrettede bombninger fra luften.

- YPG har førhen erklæret, at vi til hver en tid er parat til at videregive de nødvendige koordinater til anti-IS-koalitionens mulige angreb fra luften. Derudover har YPG henvist til, at leveringen af anti-tankskyts til os, ville være et vigtigt bidrag til modstanden og til kampen imod ’Islamisk Stat’.

         _______________

”I øjeblikket tænker ingen på, at Kobanê falder”

  • Hvilke følgevirkninger vil det have, hvis Kobanê falder ?

Asia Abdullah: Der er fare for en massakre. Den tilbageblevne del af befolkningen er fast besluttet på at gøre modstand indtil det sidste. I øjeblikket tænker ingen på, at Kobanê falder.

  • Hvorfor er de amerikanske bombardementer mod IS-stillingerne ikke succesrige?

Asia Abdullah: Vi ved, at der også bliver bombet andre IS-stillinger i Syrien - blandt andet i byerne Raqqa, Tel Abyad og Deir al-Zor. Disse angreb svækker IS ekstremt. Derfor er det uforståeligt for os, hvorfor IS, som angriber med tanks og tungt artilleri, ikke også her i Kobane bliver effektivt angrebet af koalitionsstyrkerne. For som sagt leverer YPG de nødvendige informationer.

- De nuværende flyangreb er utilstrækkelige. Skønt der bliver angrebet nogle IS-stillinger, men de er af sekundær betydning. Der burde blive sat effektivt ind mod IS-tanks - disse mordmaskiner.

  • Hvorfor griber Tyrkiet ikke ind? Hvornår kunne tyrkisk militær finde på at angribe?

Asia Abdullah: Tyrkiet har indtil nu ikke ydet nogen somhelst praktisk hjælp. Ministerpræsident Davutoglu har er-klæret, at regeringen ikke vil tillade, at Kobanê falder.

Men dette er bare en verbal ytring. Det drejer sig ikke længere kun om Kobanê, men om hele den kurdiske modstand. Dette har betydning for situationen fremover i Tyrkiet.


  • Hvad vil der i de kommende uger ske i ’Efrin’ og ’Cizire’, de to andre kurdiske kantoner?

Asia Abdullah: De tre kantoner Efrin, Cizire og Kobanê (dele af den autonome region Rojava, aut.info), er siden efteråret 2012 blevet udsat for konstante militære angreb. Derudover er Rojava ramt af en embargo fra alle sider.

- Langt tid før IS gik til angreb på Singara (Sinjar, overvejende kurdisk by og region i det nordvestlige Irak, aut.info) er Kobane blevet attackeret. Således blev et heftigt angreb dengang afværget med succes. IS angriber med et strategisk fokus den autonome region Rojava.

- Selv når Kobanê lige nu står i centrum for angrebene, så vil de to andre kurdiske kantoner, især Cizire også blive angrebet. Dette er allerede i fuld gang. Således gennemførte IS-terrorister et selvmordsattentat i byen Hassakeh. Det kostede 15 frihedskæmpere fra YPG livet. Seks andre fightere blev såret. Rojavas befolkning bliver ved med at gøre modstand mod IS.

- Denne modstand må nå ud til det internationale verdenssamfund. Da IS-angrebene på Rojava udføres af mordere og terrorister fra 55 lande, så må den internationale modstand imod dem forstærkes tilsvarende.

_______________________________________

Uddrag af et interview fra det tyske dagblad 'Frankfurter Allgemeine' d. 8. oktober 2014


Asia Abdullah Osman, stedfortrædende forkvinde for det syrisk-kurdiske ’Det Demokratiske Unionsparti'- PYD.


  • Kampene mod IS i byen Hassakeh, i slutningen af august 2014: