Grækenland: Fængslede anarkister i sultestrejke

Den sultestrejkende anarkist Nikos Romanos
Den sultestrejkende anarkist Nikos Romanos

Over 15.000 demonstranter gik den 2. december 2014 på gaden i Athen i solidaritet med den 21-årige fængslede anarkist Nikos Romanos, der har været i sulte-strejke siden den 10. november 2014.

I flere andre græske byer, bla. i Thessaloniki, Patras og Chania samt i en del europæiske byer, har der ligeledes været solidaritets-demonstrationer. I København fandt en lille solidaritetsmanifestation sted foran den græske ambassade, den 3. december 2014.

  • Nikos Romanos’ situation betegnes som ’kritisk’. Han er gået i sultestrejke for at få opfyldt sit krav om at kunne studere ved universitetet, mens han afsoner sin dom på 15 års fængsel for en 'omfordelingsaktion' (bankrøveri).

Update: Nikos Romanos afslutter den 10. december 2014 sin sultestrejke efter 31 dage. Se under “Korte INFOS” længere nede på siden.

Politiets brutale anholdelsesaktion

Nikos Romanos’ navn er tæt forbundet med den lige så kendte Alexandros Grigoropoulos – den 15-årige teenager, der blev skudt og dræbt af politimanden Epaminondas Korkoneas i Athen den 6. december 2008. (1)

Nikos Romanos, der dengang også var 15 år, blev vidne til, at hans bedste ven blev dræbt for øjnene af ham. Mordet på Alexandros udløste riots i hele Grækenland i flere uger. 

Mange år senere blev Nikos Romanos anholdt sammen med fire kammerater, da de var på flugt efter et bankrøveri i Velvento. Efter anholdelsen fik de voldsomme tæsk af politiet. Så voldsomme, at politiet så sig nødsaget til at photoshoppe de offentlig-gjorte billeder af de fængslede, for at skjule den tortur de anholdte unge aktivister var blevet udsat for (se billederne og video nedenfor).

De fire fængslede, Nikos Romanos, Andreas-Dimitris Bourzoukos, Giannis Mihailidis og Dimitris Politis, erklærede åbent, at de er anarkister og revolutionære. De blev anklaget for væbnet røveri, da anklagerens forsøg på at få dem dømt for terrorisme ikke holdt i retten.

Under retssagen udtalte advokaten Grigoris Peponis blandt andet: ”Det er første gang, jeg hører om et væbnet røveri, hvor gerningsmændene frigiver gidslerne og slet ikke bruger deres tunge våben. Da politiet jagtede dem, skød de ikke tilbage og de forsøgte ikke at bruge et gidsel som skjold for at kunne komme væk”. De fire anarkistiske kammerater blev idømt mellem 11 og 16 års fængsel. Nikos Romanos fik 15 år.

Fængselsledelsens hævn

Sidste forår lykkedes det Nikos Romanos at bestå adgangsprøven til universitetet og blev optaget på et fakultet i Athen.

Fra september 2014 fik han bevilget udgang for at kunne deltage regelmæssigt i under-visningen. Justitsministeriet og den græske præsident, Karolos Papoulias, ønskede at belønne Nikos Romanos og andre fanger for deres akademiske succes. Men Nikos Romanos nægtede som anarkist at deltage i optagelsesceremonien, fordi det er i strid med hans principper.

Da Nikos afviste denne invitation fra statens overhoved og sagde nej tak til en pengegave fra staten på 500 Euro, resulterede det i, at fængselsledelsen nægtede at give Nikos udgang for at kunne deltage i under-visning på universitetet.

C-type fængsler

Mange aktivister og menneskerettighedsforkæmpere ser dette som del af en generel hævn taktik overfor de fanger, der gør modstand mod det nye fængsels-system. De nye C-type fængsler i Grækenland*, der på mange måder ligner F-type fængslerne i Tyrkiet, er beregnet for ”farlige kriminelle” og ”ideologiske fjender af staten” – hvilket inkluderer revolutionære politiske fanger samt de, der protesterer mod uretfærdigheder i fængslet.

____________

*Se Interview: ”Horrible forhold i græske fængsler” , hos autonom infoservice.

 

" ... at kunne indånde små pust af frihed i denne tilintetgørende indespærring ” (Nikos Romanos)

Da Nikos Romanos begyndte sin sultestrejke den 10. november 2014, skrev han blandet andet:

” Udover at fungere som kontrol- og repressions-instrumenter er lovene til for at sikre visse balancer i samfundet. De afspejler socio-politiske relationer og bidrager delvis til at skabe udgangspunkter for håndtering af den sociale krig.

Derfor vil jeg gøre mit valg så klart som muligt: Jeg forsvarer ikke lovenes legitimitet – tværtimod. Jeg bruger dem som politisk afpresning for at kunne indånde små pust af frihed i denne tilintetgørende indespærring. ”

Den 24. november blev Nikos overført til Gennimatas hospitalet i Athen. Der ligger han nu under streng politiovervågning. I den forbindelse understregede fængselsledelsen, at lægerne bærer det fulde ansvar for, hvad der sker med Nikos og opfordrer dermed indirekte hospitalet til at underkaste Nikos tvangsernæring. Hvilket også er en form for tortur.

______________________

* Nikos Romanos brev fra hospitalet: "Victory or Death" , hos TimesOfChanche.


Yderst kritisk situation

Nikos Romanos’s læge, Pantelia (Lina) Vergopoulou, meddelte den 28. november, at Nikos befinder sig i en yderst kritisk situation. Hun sagde blandt andet, at ” det er ikke længere hans helbred der er i fare, det er hans liv, som er i fare. Han kan når som helst blive ramt af nyresvigt eller hjertestop”.

Fangesolidaritet med Nikos Romanos

Flere fanger har tilsluttet sig kampen og er gået i sultestrejke: Den 17. november gik den anarkistiske fange Yannis Michailidis i sultestrejke i solidaritet med Nikos.

Han har siden den 28. november været indlagt på hospitalet Tzaneio i Piræus. Den 30. november gik de fængslede anarkister Andreas-Dimitris Bourzoukos og Dimitris Politis ligeledes i sultestrejke for at støtte Nikos.

De seneste dage har der i flere lande været solidaritets manifest-ationer for at støtte Nikos Romanos og de andre sultestrejkende anarkister i de græske fængsler.

(ikh.,al./ autonom infoservice)

  • Solidaritetsdemonstration i Athen, d. 2. december 2014:

____________________

I København, den 3. december 2014 deltog 15-20 mennesker foran den græske ambassade i en solidaritetsmanifestation med de sultestrejkende anarkister. Arrangør var Crisis Mirror :

"For a Breath of Freedom"


Relateret

autonom infoservice:

modkraft:

Kommentar schreiben

Kommentare: 0