Tyrkiet: Omfattende protester efter mordet på Özgecan Aslan

Kvindebevægelsen i Tyrkiet: "Vi sørger ikke, vi gør oprør!“

Demonstrationer over hele landet. Det brutale mord på den unge kvindelige studerende, Özgecan Aslan, har udløst store protester i Tyrkiet.

Over hele landet gik tusindvis af mennesker på gaden, på Taksim Pladsen i centrum af Istanbul forsamledes hundredevis af kvinder, som blandt andet krævede, at familieminister Aysenur Islam træder tilbage.

  • Kvinderetsaktivister har flere gange påpeget, at antallet af kvindemord og voldtægter er steget massivt i den periode, AKP har haft regerings-magten. 

Özgecan Aslan

Özgecan Aslan
Özgecan Aslan

Fredag d. 13. februar 2015 blev liget af den 20-årige kvinde fundet ved en flodbred i det sydlige Tyrkiet.

Hun var steget på en bus, hvor buschaufføren forsøgte at voldtage hende, efter alle de øvrige passagerer var steget af. Özgecan Aslan forsvarede sig, blandt andet med peberspray – og blev stukket ihjel . Bagefter hjalp faderen og en ven til bus- chaufføren med at brænde liget af Özgecan til ukendelighed.

Begravelsen af Özgecan Aslani weekenden
Begravelsen af Özgecan Aslani weekenden

Tilknytning til ”Grå Ulve” – kredse?

De tre mænd er anholdt og har tilstået deres uhyrlige forbrydelse. Mændene hører ifølge forskellige medieberetninger angiveligt til miljøet omkring de berygtede fascistiske ”Grå Ulve”. Özgecan Aslan var alevitisk kurder og sandsynligvis af den grund et oplagt offer for disse ultranationalistiske mænd.  

Kvindebevægelsen til kamp mod regeringen

Efter mordet blev kendt i offentligheden, mobiliserede den tyrkiske kvindebevægelse straks til protester i mange af de større byer i Tyrkiet. ”Vi sørger ikke, vi gør oprør!” lød det fra de mange manifestationer.

”Det er ikke nok at græde over Özgecan Aslan. For at forhindre ugerninger som dette brutale kvindemord, er det nødvendigt med grundlæggende politiske forandringer i Tyrkiet”, lyder det fra kvindebevægelsen.

”Det vil ikke ske under en AKP-regering. Og små forbedringer så som øget beskyttelse af kvindekrisecentre er ikke nok ” udtaler kvinde-retsaktivister. Dermed er der lagt op til en direkte konfrontation med regeringen. 

  • Regeringspartiet AKP vender sig offensivt mod enhver form for kvindefrigørelse

Mordet kan ikke ses isoleret fra den samfundsmæssige kontekst: Et Tyrkiet, der mere og mere domineres af AKP-regeringens autoritære og reaktionære politik. Kvinders rettigheder er under angreb og først og fremmest AKP vender sig offensivt mod enhver form for kvindefrigørelse.

Kvinderetsaktivister har flere gange påpeget, at antallet af kvindemord og voldtægter er steget massivt i den periode, AKP har haft regeringsmagten.  

Kvinderettigheder under angreb

Gerningsmænd til voldtægt og mord på kvinder føler sig bekræftet i den stigende kvindefjendskhed i de store medier. Ledende medlemmer af AKP bidrager også med deres udtalelser imod ligestilling mellem mænd og

kvinder og deres krav til kvinder om at hellige deres liv til hjem og famile. Et yderligere problem er, at der hvor kvinde-rettigheder er nedfældet ved lov, bliver de ofte undermineret og brudt på forskellige måder.

Det gælder eksempelvis retten til abort. Efter gældende lov kan kvinder i Tyrkiet få foretaget abort indtil den 10. svangerskabsuge – også uden dokumentation af nød- vendigheden af hensyn til moderens helbred.  

Mindedemo for Özgecan Aslan i Istanbul
Mindedemo for Özgecan Aslan i Istanbul
  • ”Erdogan - regeringen ligestiller abort med mord og ”krigsforbrydelser”... ”

Men kvindeorganisationen 'Mor Cati' har under- søgt de reelle forhold og konkluderer, at næsten alle statslige hospitaler afviser at foretage aborter.

Årsagen er først og fremmst, at præsident Erdogan og ledende politikere til stadighed ligestiller abort med mord og ”krigsfor-brydelser”.  (ikh./ autonom infoservice)

Relateret