Ukraine: Højreekstremister angreb Pride-optog

Den 6. juni 2015 blev der for anden gang gennemført et PRIDE-optog i Ukraines hovedstad Kiev.

Over 2000 politifolk måtte beskytte den farverige demonstration mod en større gruppe organiserede højreekstremister fra den såkaldte ”Højre Sektor”.

Nogle Pride-aktivister blev efter optoget var slut overfaldet af homofobe bøller. 

Pride i Kiev - 2015

 

Pride –aktivisterne lod sig ikke kue

Under parolen ”Menneskerettigheder for alle til hver en tid” gik det spraglede optog gennem byens centrum. Både politiet og byens politikere med borgmesteren Vitali Klitschko (tidl. verdensmester i boksning) i spidsen, forsøgte indtil det sidste at presse Pride-arrangørerne til at opgive optoget med henvisning til de massive trusler fra den ekstreme højrefløj. Men Pride –aktivisterne ville ikke lade sig kue og holdt fast i deres ytrings- og forsamlingsfrihed. 

Mens det højreekstreme miljø i Kiev i flyvers og i deres medier opfordrede til at forhindre Pride-optoget med vold, så lovede enkelte progressive medlemmer af det Ukrainske parlament, samt nogle udenlandske ambassadører, deriblandt fra Skandinavien, at de ville deltage i Pride-optoget.

Byens administrative bureaukrati kunne derfor ikke længere ignorere forsamlingens sikkerhed og lovede at udstationere større politienheder til at værne om Pride-optoget. Selv Ukraines præsident Petro Poroshenko meldte sig i sidste øjeblik til orde og udtalte, at han ikke så nogen grund til ikke at tillade Priden, og skyndte sig at tilføje, at han ”dog ikke selv havde tænkt sig at deltage” ... 

 

Højreekstreme forbindelser

Højreekstremisterne fra og omkring ”Højre Sektor” havde åbenbart en god forbind- else til visse folk i Kievs bystyre, da de lynhurtigt fik nys om Pridens rute, skønt den af sikkerhedsårsager havde været hemmeligholdt.

Således fik arrangørerne et par timer før starten af Pride-marchen den 6. juni fra to uafhængige kilder at vide, at grupper af højreekstreme bøller allerede var ved at samle sig langs den ellers hemmeligholdte rute. Mens deltagere i Priden via sms først blev informeret om optogets forløb en halv time før start. Der deltog ca. 300 mennesker i Priden i Kiev. 

  • Billeder af optoget:

________________________

”Vi vil gøre alt for at forhindre denne sodomitiske sabbath i Kiev”...

Skønt homoseksualitet siden Ukraines selvstændiggørelse fra Sovjetunionen ikke længere er ”ulovlig”, så er homofobien i den ukrainske samfund stærkt udbredt. Landets højrefløj har traditionelt et militant had-forhold til alle former for seksualitet, der adskiller sig fra den heteroseksuelle norm.

Således hedder det i en pressemeddelelse fra ”Højre Sektor”, der blev uddelt før og under Pride-optoget: ”Vi vil gøre alt for at forhindre denne sodomitiske sabbath i Kiev”...

Under Pride-optoget forsamlede der sig hundredevis af højreekstremister langs ruten. Mange af disse fascistiske bøller ventede på Pride-aktivisterne allerede ved samlingsstedet:   

Homofobe bøller

Kun fordi over 2000 politifolk beskyttede Priden, kom det ikke til større og massive angreb på optogets deltagere.

Der blev kastet kanonslag og fyrværkeri mod Priden og der fandt enkelte fysiske overgreb sted – også mod politiet. Men i det store og hele kunne politiet afværge bøllernes angreb.

De fleste der forsøgte at komme i clinch med Pride-deltagerne blev omgående anholdt. (se billede ovenfor tv.). Pridens arrangører vurderer politiets ageren som udtryk for den massive tilstedeværelse af internationale medier.  

På hjemvejen blev situationen for Pride-deltagerne betydeligt mere farlig. Transport- selskabet, der skulle stille busser til rådighed for at sikre transport bort fra afslutnings- stedet, trak sig i sidste øjeblik ud af kontrakten og derfor måtte Pride-aktivisterne forlade stedet i mindre grupper.

Det lykkedes for højreekstremisterne at overfalde nogle af disse grupper på vej hjemad. Mindst ti Pride-deltagere blev såret af bøllerne. Også politiet kom i kamp med folk fra ”Højre Sektor”. Bilans: 9 sårede politifolk og over 30 anholdte højre- ekstremister. (Se billederne nedenfor)"Pride 2015 - en succes"

På trods af alle hyrdler og omkostninger anser Pride-arrangørerne optoget for at være en succes. Det var en succes, at Priden overhovedet kunne gennemføres. Sidste år måtte den af sikkerhedsgrunde aflyses.

(ikh. / autonom infoservice) 

______

Relateret

Se også billedereportagen fra Pride i København: Copenhagen Pride 2012