Bolivia: Vrede minearbejdere protesterer med dynamit

De bolivianske minearbejderes repræsentanter afbrød onsdag den 22. juli 2015 forhandlingerne med regeringspartiet "Bevægelse for socialisme” (MAS). Minearbejdernes 50 repræsentanter forlod i protest Indenrigsministeriet. Foran bygningen ventede flere hundrede vrede minearbejdere. Da de fik at vide, at forhandlingerne med regeringen måtte afbrydes, fordi politikerne nu på tredje uge blot forhalede forhandlingsprocessen, gik de i aktion: Med deres medbragte dynamitstænger sprængte demonstranterne ministeriets døre og knuste en del vinduer.... 

Demonstrerende minearbejdere i La Paz i slutningen af juli 2015
Demonstrerende minearbejdere i La Paz i slutningen af juli 2015

Minearbejdere lammer La Paz

I flere dage lammede de omkring     500 tilrejste minearbejdere fra det privatejede minekooperativ ”Fede- comin” og deres støtter trafikken i centrum af Bolivias hovedstad La Paz.

Minearbejderne kom fra den gamle bolivianske mineby Potosí, som er en af de højest beliggende byer i verden (4.090 meter over havet). Byen er det administrative centrum for provinsen af samme navn.

I minearbejdernes protester deltog også en del aktivister fra ”Borger-komitéen Potosi” (Comcipo). Komitéen organiserer hovedsagligt fagforeningsfolk, beboere og erhvervsdrivende. I modsætning til de højrekonservative borgerkomitéer fra de borgelige oppositionelle højborge, så støtter Comcipo regeringen under ledelse af Evo Morales. (1)  

Borgerkomité 'OMCIPO' i La Paz
Borgerkomité 'OMCIPO' i La Paz

Regeringspolitikernes ugelange forhalingstaktik

Minearbejderne var kommet til La Paz for at stille krav til regeringen. De kræver flere jobs og iværksættelse af infrastruktur-projekter samt finansielle midler fra stats-kasserne, som har fået tilført mange penge fra nationaliseringen af den naturgas- befordrende industri.

I flere uger har minearbejdernes og regeringens repræsentanter forhandlet om disse krav. Den 22. juli eskalerede situationen, da minearbejdernes repræsentanter afbrød forhandlingerne på grund af regeringspolitikernes åbenlyse forhalingstaktik. 

Billede: Konfrontationer mellem minarbejdere og politistyrker:  

De vrede minearbejdere sprængte de lukkede døre i Indenrigsministeriet og knuste en del vinduer i bygningen. Ministrene flygtede sammen med flere journalister fra presserummet til et beskyttelsesrum, hvor de gik i dækning, indtil de tilkaldte politistyrker dukkede op. I den efterfølgende konfrontation med politistyrker blev 49 personer anholdt, deriblandt to radiojournalister :

I de bolivianske medier udtalte Johnny Llally, talsmand fra borgerkomitéen Comcipo, der sammen med 50 arbejderdelegerede deltog i forhandlingerne med regeringens repræsentanter:

”Hvis fangerne ikke bliver løsladt igen, må vi konstatere, at vi igen er landet i en epoke med politistat. (...) Jeg selv har familie, jeg er stolt over at høre til proletariatet, jeg er ikke medlem af noget parti.”

Tidligere har han og de fleste andre aktionerende stemt på ”Evo”, men idag er de skuffede over hans politik ”uden ægte forandring”.  

Minearbejdere demonstrerer i byen Potosi d 17. juli 2015
Minearbejdere demonstrerer i byen Potosi d 17. juli 2015

Den venstreorienterede borgerkomité ”Comcipo” kæmper for, at Morales-regeringen investerer i udbygningen af byen Potosis infrastruktur. Således kræver komitéen bygning af en cement-, kalk- og glasfabrik, en international lufthavn, flere sygehuse, vand- værker, vindmølle – og genbrugs anlæg.

Komitéen kræver sammen med den lokale minarbejderfagforening investeringer i den engang største sølvmine i verden samt flytning af den statsejede minekoncern ”Comibol”s hovedkontor fra La Paz til Potosi. På trods af højlandprovinsens enorme rigdom på mineralier er den stadig væk Bolivias mest fattige område. 

Byen Potosi med bjerget Cerro Rico i baggrunden
Byen Potosi med bjerget Cerro Rico i baggrunden

Tusinder af aktivister gennemfører solidaritetsaktioner

Ifølge lokale medieberetninger blokerede tusinder af aktivister indfaldsvejen til byen Potosi i protest mod politiets brutale adfærd mod de demonstrerende minearbejdere og deres støttere i La Paz (se billede tv.).  

Det kom til heftige konfrontationer mellem demonstranter og politi- styrker. Byens sygehuse oplyser, at flere sårede demonstranter er blevet indleveret til behandling af deres kvæstelser. 

(shaggie og al./ autonom infoservice)

___ 

Note

1) Juan Evo Morales Ayma er Bolivias præsident siden 2006. Han er medlem af det reformsocialistiske parti ”Bevægelsen for socialisme” (MAS), som bl.a. har nationali- seret olie- og gasindustrien. Evo Morales har vundet tre præsidentvalg i Bolivia. 


Kommentar schreiben

Kommentare: 0