Kunstnerpar trodser naziterror i den østtyske provins

I den lille landsby Jamel i den østtyske delstat Mecklenburg-Vorpommern bor mange organiserede nynazister.

Her bor også kunsternerparret Birgit og Horst Lohmeyer, som driver den lille feriepension ”Forsthof” på deres gård. I de næsten 11 år de har boet i landsbyen, har de aktivt modsat sig nazisterne. Blandt andet ved at arrangere den årlige musik- festival: ”Forstrock - for tolerance og demokrati”!

De fleste beboere i landsbyen møder disse initiativer med åbenlys fjendtlighed. Onsdag nat, den 12. august 2015, blev der sat ild til kunstnerparrets store lade (se billede ovenfor). Politiet går ud fra, at brandstifterne må søges blandt nazikredse...

    ”De vil her uforstyrret udleve deres intakte naziverden”

I 2004 flyttede kunsternerparret Birgit (krimi-forfatter) og Horst Lohmeyer (musiker) fra Hamburg (billede tv. ) til den lille landsby Jamel i nærheden af Østersø- kysten. Her ville de leve deres 3. livsperiode, midt i naturen.

Det som de ikke vidste var, at landsbyen næsten udelukkende består af neonazier og deres pårørende.

Et vægbillede på et skur med teksten: ”Landsbyfællesskab Jamel, fri-social-national” giver stedfremmede et fingeprej om, hvad det er for folk, som bor i disse landlige omgivelser. Der er nazi-runer malet på de fleste huse i landsbyen.

”De vil her uforstyrret udleve deres intakte naziverden”, siger Birgit Lohmeyer til lokale tyske medier efter branden på deres store lade. At skabe offentlighed er for de to ukuelige antifascister ensbetydende med at skabe et minimum af beskyttelse. Birgit Lohmeyer har derfor regelmæssigt i medierne berettet om diverse aktiviteter fra og omkring denne kuriose ”nationalsocialistiske mønsterlandsby”. Hun har blandt beskrevet, hvorledes en nazi-hjemmeværngruppe med skarp munition har øvet sig i ”opstanden” i skovene omkring landsbyen.

Nazi-vægmaleri i Jamel
Nazi-vægmaleri i Jamel

”Frilandsmuseum for nazikulten”

I et interview med den nordtyske radiokanal NDR fortæller Birgit Lohmeyer: ”Man ser med det samme, at det her er en nazilandsby, for de er idiotiske nok til at male deres nazi-emblemer på stort set hver eneste husmur. Jamel er blevet et slags frilands-museum for nazikulten”.  

"Forst Rock" - festival

Som modpol har kunsterparret hvert år siden 2006 arrangeret en rockfestival i Jamel, for at manifestere et alternativ med mangfoldighed. Dog kan det en gang imellem være meget svært med tolerancen i byen:

”Hvis vi ser, hvor agressivt nazierne vender sig imod enhver, der ser anderledes ud eller har et andet syn på verden, så slutter vores tolerance”, siger parret samstemmende til radiokanalen. 

Antinazi rockfestival 2011 i Jamel
Antinazi rockfestival 2011 i Jamel

”Thinghuset”

En af de dominerende nazister i og omkring Jamel er entreprenøren Sven Krüger. Han blev i 2014 løsladt efter en længere fængselsstraf. Han var blandt andet dømt for illegal våbenhandel og hæleri. Politiet fandt dengang en maskinpistol og en mængde tilhørende ammunition hos ham.

Han er nu igen aktiv i naziernes centrale mødested ”Thinghuset” i nabolaget Greves-mühlen. På en af nazimiljøets talrige hjemmesider meddelte han "til mændene og kvinderne fra den nationale modstand”, at han efter sin løsladelse agter at "gen- optage sit arbejde” ....

Billeder: "Thinghuset"  i Grevesmühlen ved Jamel. Regionalt samlingssted for alskens nazier. Deriblandt nazipartiet NPDs 'borgerbureau'.


Vejskiltet med nazistiske mindesteder

I Jamel har de lokale nazister opstillet et vejskilt, der angiver distancen fra Jamel til Hitlers fødeby Braunau ved floden Inn i Østrig.

Efter en anmeldelse fra kunstnerparret blev vejskiltet afmonteret af politiet, men nazierne vandt den efter- følgende retssag og vej- viseren er blevet opstillet igen.

Særligt bekymrende er det ifølge kunstnerparret, at naziernes børn bliver sektagtigt indoktrineret. Uden at nogen blander sig i det - heller ikke skolen.

Chikaner og trusler

Beboerne i Jamel vil ikke snakke med medierne. En undtagelse er det lokale post- bud. Hun siger om Jamel: ” Nå ja, de højreorienterede i byen forstyrrer mig overhovedet ikke. De er altid meget høflige og venlige. Jeg har intet at kritisere dem for.”

At kunstnerparret Lohmeyer jævnligt bliver udsat for trusler og chikaner af forskellig slags, kender hun ikke noget til. I de seneste år har de oplevet mange ydmygelser: Tyveri, materielle skader, åbne fornærmelser, forsøg på at køre dem over med en bil, etc. Og nu kom så ildpåsættelsen.

Branden 

Det skete onsdag den 12. august 2015 ved midnatstide. Feriegæsterne på ’Forsthof’ ser en ukendt person snige sig over gårdspladsen. Kort tid efter brænder den 240 kvm store gamle lade.

Det tilkaldte brandvæsen fra nabo- landsbyerne kom for sent, laden brænder ned til sin grundvold. Det er rent held, at flammerne ikke slår over til bolighuset ved siden af og at ingen mennesker kommer til skade.

____________________

Billede tv.: Birgit og Horst Loh- meyer foran deres nedbrændte lade

Mange af de redskaber som bliver brugt til musikfestivalen befandt sig i laden og de er nu blevet ødelagt. At der på trods af de høje flammer og brandbilernes sirener ikke blev tændt lys i nogle af nabohusene, er for kunstnerparret et indicium for, at beboerne i de omkringliggende huse ikke er blevet overrasket af branden. 

Ifølge Südwestdeutsche Zeitung – svz (14.08.2015), har politiets sporsikringsafdeling fundet tændnings- væske i den nedbrændte lade.
Ifølge Südwestdeutsche Zeitung – svz (14.08.2015), har politiets sporsikringsafdeling fundet tændnings- væske i den nedbrændte lade.

”Hvide ariske zoner”

Meget tyder på, at nazierne målrettet satser på at overtage små landsbyer og erklære dem for ”hvide ariske zoner”. Birgit Lohmeyer beretter til lokalradioen:

”Vi har for eksempel kontakter til en landsby i ’Wendland’, hvor der manifesterer sig lignende problemer som her i Jamel, eftersom to nazi-par er flyttet dertil. For nazierne drejer det sig om at flytte til små landsbyer og majorisere dem ved at infiltrere og overtage de lokale foreninger, opkøbe ejendom, m.v”.

Dette blev også bekræftet af delstatsregeringen i Mecklenburg-Vorpommern. Men på tros af mange løfter, er der ifølge Birgit Lohmeyer ikke blevet truffet nogen somhelst modforanstaltninger.  

Nazioffensiv mod flygtninge

Ifølge det tyske forbundsindenrigsministerium er der de første seks måneder af 2015 officielt blevet registreret 173 racistisk motiverede angreb på flygtningehjem. Tre gange så meget som på samme tidspunkt sidste år.
Ifølge det tyske forbundsindenrigsministerium er der de første seks måneder af 2015 officielt blevet registreret 173 racistisk motiverede angreb på flygtningehjem. Tre gange så meget som på samme tidspunkt sidste år.

Brandanslaget i landsbyen Jamel indgår i rækken af de stadigt flere angreb på flygtninge og deres tilholdssteder samt på antifascister eller personer, som åbent vender sig mod racister og nazister og forsvarer flygtningenes rettigheder. Sidstnævntes situation er yderst prekær.

Myndighederne er inkompetente ift. at skaffe tilstrækkeligt med boliger til de nytilkomne flygtninge og griber stadigt oftere til menneskeuværdige foran- staltninger. Således udsættes mange flygtninge for at blive ’indkvarteret’ i telte - eller de får simpelthen bare udleveret soveposer og besked på, at de kan overnatte i et åbent omhegnet areal.

Karakteristisk for den fremmedfjendtlige grundstemning i statsapparatet er, at fri- villige flygtningehjælpere i for eksempel Berlin bliver åbenlyst chikaneret af politiet og den offentlige forvaltning besværliggør aktivisternes støttearbejde med uigennem- skuelige bureaukratiske hyrdler.

(ikh. og al. / autonom infoservice)

____________________________

Birgit og Horst Lohmeyer er flere gange blevet prisbelønnet for deres engagement mod nynazisterne. Således vandt parret for eksempel titlen ”Nordens helte 2011”, initieret af den nordtyske mediekanal NDR i sam- arbejde med fire nordtyske lokalaviser. 

________

Den planlagte årlige rockfestival finder sted på Birgit og Horst Lohmeyers mark d. 28. – 29. august 2015 i Jamel. No Pasaran! 

Kommentar schreiben

Kommentare: 0