Østtyskland: Racistiske voldsorgier foran flygtningehjem

Lørdag aften eskalerer det racistiske amokløb i Heidenau
Lørdag aften eskalerer det racistiske amokløb i Heidenau

To dage i træk er organiserede racister og andre såkaldte ”forargede borgere” gået amok i voldsorgier foran et flygtninge- hjem i den lille by Heidenau nær Dresden i det østlige Tyskland.

Det hele startede fredag, den 21. august 2015. Nazipartiet NPD (’Nationaldemokratische Partei Deutschlands’) havde mobiliseret til en march gennem Heidenau, hvor de støttet af en del af byens borgere blokerede tilkørselsvejen til det improviserede flygtningehjem. De tilstedeværende 130 politifolk kunne allerede i fredags ikke magte den racistiske pøbel.  

  • Partierne 'Die Linke' og 'Die Grünen' protesterede imod den åbenlyse passivitet fra den konservative regerings side i delstaten Sachsen ... 

Nazimarch som optakt til weekendens racistiske optøjer

Forud for de racistiske optøjer i den forgangne weekend havde nazipartiet NPD organiseret en flygtningefjendtlig march gennem byen Heidenau, beliggende ved Dresden i den østtyske delstat Sachsen. I Heidenau, som har ialt 16.000 indbyggere, fik NPD ved sidste kommunalvalg i 2014 7,5 procent af stemmerne.  


 - Fredag aften, d. 21. 8. 2015 : NDP organiserer marchen til flygtningehjemmet i Heidenau -

Kun få af Heidenaus beboere har protesteret imod de umenneskelige forhold, som omkring 600 flygtninge skal indkvarteres under, i en nedlagt 600 kvm stor lagerhal. Derimod er rigtig mange af byens borgere forarget over, at der overhovedet kommer flygtninge til deres by... 

Omkring 1000 nynazister og deres sympatisører drog med Tysklandsfaner og en masse nazi- symboler frem til lagerhallen, hvor de første flygtninge skulle ankomme i weekenden. Hundrede racister blokerede tilkørselsvejen og fra en mængde af omkring 600 nynazister blev der kastet ølflasker, sten og kanonslag mod

de knap 130 tilstedeværende politifolk. Disse svarede med tåregas og peberspray for at holde den amokløbende racistpøbel på afstand.

Kort efter midnat indtraf de første busser med flygtninge. Under politibeskyttelse kunne flygt- ningene, deriblandt mange børn, trække ind i hallen, mens de blev overdænget med skældsord og spyt fra nynazisterne.

Nattens bilans: 31 sårede politifolk og – nul anholdelser...


Flygtninge i Heidenau:

Lørdagens racistiske voldsorgie

Lørdag aften eskalerede situationen. Den racistiske pøbel samlede sig i Heidenau og var atter på vej til hallen med de indkvarterede flygtningene. Det mindede meget om de racistiske pogromer i Rostock-Lichtenhagen for 23 år siden. Mange deltagere var tydeligvis fulde, de heilede og brølede nazi-paroler, mens de i en slags masse- psykoserus gik amok på alt, hvad der kom i vejen for dem. 

Autonome antifascister ilede flygtninge til hjælp

Autonome antifascister foran flygtningehjemmet i Heidenau.
Autonome antifascister foran flygtningehjemmet i Heidenau.

Der var blot 170 politifolk tilstede for at holde den racistiske hob på distance fra flygtningehjemmet. Kun med hjælp fra nogle hundrede autonome antifascister, der denne dag ankom til Heidenau, blev et stormløb mod flygtningehjemmet forhindret.

Enkelte flygtninge vovede sig ud af bygningen og takkede anti-fascisterne for deres støtte og solidaritet. Ifølge nogle af de tilstedeværende autonome antifascister, var politiets opmærksomhed til tider mere rettet mod dem end mod de amokløbende hooligans og nynazister, der igen og igen forberedte vilde, konfuse angreb imod såvel politiet og som imod antifascisterne. 

Lørdag nat den 22. august 2015: Autonome antifas (billede) i kamp mod den racistiske pøbel
Lørdag nat den 22. august 2015: Autonome antifas (billede) i kamp mod den racistiske pøbel

”Politiet holdt sig meget i defensiven, de var tydeligt i undertal og bange”

Lørdag ved 23 tiden eskalerer den racistiske amokløb i Heidenau
Lørdag ved 23 tiden eskalerer den racistiske amokløb i Heidenau

I løbet af aftenen blev situationen mere og mere truende. Ikke mindst mod de tilstede- værende journalister. Politiet opfordrerede alle til at trække sig tilbage, da de ikke længere kunne garantere deres sikkerhed.

Kort før klokken 23 angreb flere hundrede nynazister politiet og antifascisterne med sten, flasker og farligt fyrværkeri. ”Politiet holdt sig meget i defensiven, de var tydeligt i undertal og bange” , udtalte et øjenvidne til medierne. Det lykkedes kun politiet at anholde én eneste fra den racistiske pøbel.  

  • Racistiske optøjer i Heidenau, lørdag nat, d. 22. august 2015:  

Brutalt politiangreb på antifascister

Politiet gik søndag aften brutalt til angreb på antifas der kom i slagsmål med racister.
Politiet gik søndag aften brutalt til angreb på antifas der kom i slagsmål med racister.

Dagen efter, søndag eftermiddag, mobiliserede byens antiracistiske initiativer ”Dresden nazifrei” og ”Heidenau ist bunt” til en solidaritets-demonstration ved flygtningenes tilholdssted.

Søndag aften kom det igen til mindre racistiske angreb på flygtningenes bosted. Mens omkring 400 antiracister stillede sig foran flygtningehjemmet, jagtede omkring 200 autonome antifas nazibanderne væk fra området. I denne forbindelse kom det ved en tank- station til en heftig konfrontation med politiet. 

Roija (56) og Larissa (16) Weidhas fra  Dresden fordeler hjemmebagt æblekage til flygtninge i Heidenau.
Roija (56) og Larissa (16) Weidhas fra Dresden fordeler hjemmebagt æblekage til flygtninge i Heidenau.

Kritik af Sachsens konservative regering

Også ledende socialdemokrater, så som socialdemokratiets formand Sigmar Gabriel, har nu meldt deres besøg i Heidenau. Han udtalte til de tyske nyhedsmedier, at der vil blive ”grebet hårdt ind med alle til rådighed stående retsstatslige midler” for at beskytte flygtninge mod den racistiske højrefløj.

Imens protesterede venstrefløjspartiet Die Linke samt Die Grünen imod delstaten Sachsens konservative regerings åbenlyse passivitet overfor den racistiske mobilisering. De henviste bl.a. til den kendsgerning, at der var flere politikræfter i indsats ved samtlige venstrefløjsinitiativer end ved weekendens racistiske optøjer.

(al./autonom infoservice)

_______

RelateretDer Tagesspiegel, d. 24.01.2014

"Danke, liebe Antifa!"