Flygtninge hjælpes over EUropas grænser- uden mediebevågenhed

Anonyme østrigske og tyske aktivistgrupper hjælper flygtninge fra den ungarske grænse til Wien og derefter videre over grænsen til Tyskland.

Uden ledsagelse af sensations- journalister og uden aktivisternes selvpromovering på de sociale medier...

  • Læs en beretning om, hvordan det kan lade sig gøre.  En personlig beretning fra aktivister i ”Håbets konvoj”

Det er tidligt om morgenen. Vi er omkring 30 aktivister fra ”Håbets konvoj”, som vågner ret trætte efter en kort nats søvn. Det er ikke så underligt, at vi er trætte. De fleste af os, der kommer fra Leipzig, Berlin og Wien, har været undervejs hele natten for at bringe flygtninge fra den østrigsk-ungarske grænseovergang Nickelsdorf til de to store banegårde i Wien.

Der er ikke nogen, som ved helt præcis, hvor mange flygtninge der er blevet transporteret til den østrigske hovedstad. Sammen med aktivisterne fra Østrig havde vi i vores personbiler og busser plads til omkring 180 flygtninge.

Vi regner med, at omkring 500 mennesker er blevet kørt til Wien den seneste nat, da en række aktivister er kørt flere gange. Når man tænker på, at der i den seneste uge er kommet ca. 40.000 flygtninge fra Ungarn, så er 500 selvfølgelig ikke ret mange. Men for os aktivister gælder det ikke kun om at hjælpe mennesker på flugt, det drejer sig også om at yde konkret modstand mod EUs asylpolitik.

       Billeder: Fæstningen EUropa: Ungarn har lukket sin grænse til Serbien

Nyhederne fra nord er fuld af modsætninger. Officielt er grænsen mellem Østrig og Tyskland lukket. Rygterne siger, at en person der gratis ville køre flygtninge over grænsen, nu sidder fængslet i varetægt. Nogle aktivister er rådvilde.

Der opstår en diskussion, om og hvor langt man bør transportere flygtningene. Er det nok at køre dem til Salzburg ? Er det nok at køre dem tæt til grænsen?

En foreslår at bringe flygtningene til Tyskland ad afsidesliggende veje. En anden foreslår, at man kører flygtningene helt tæt til grænsen, lader dem stige ud af køretøjerne og samler dem op på den anden side af grænsen. Så kan man ikke anklage nogen for menneskesmugling. Men der er ikke opbakning til dette forslag.

Et tredje og mere radikalt forslag går ud på at køre over grænsen i konvoj uden at lade sig standse og dermed gennemføre en bevidst provokation af de tyske myndigheder. Nogle protesterer. Man risikerer ikke kun at bringe chaufførerne i fare, det kan også blive farligt for flygtningene.

      ____________________________________

" Næsten 800 mennesker er fængslet i Bayern, anklaget for at være ”menneskesmuglere"

De fleste er klar over, at Bayern praktiserer en hård kurs mod „menneskesmuglere“. Næsten 800 mennesker er fængslet i Bayern med denne anklage. Hvad skal man gøre?

Tilstedeværelsen af et parlamentsmedlem fra det tyske venstrefløjsparti ”Die Linke” giver en vis grad af beskyttelse. Hun vil ledsage konvojen et stykke ad vejen. Til sidst bliver vi enige om at køre så mange flygtninge som muligt fra Wiens hovedbanegård til den tyske grænse.  

  • 13. september 2015: Grænsekontrol mellem Salzburg og Bayern: 

 ________________________________

”Vi har hjulpet hundrevis af udmattede mennesker”

Flygtninge bliver standset af bayrisk politi
Flygtninge bliver standset af bayrisk politi

Ud på dagen kører vi afsted med ”Håbets konvoj”. Tidligt på eftermiddagen kører aktivisterne fra Leipzig afsted og når frem til grænsen ved Freilassing i løbet af aftenen. De fleste flygtninge går videre til fods.

Da de ankommer til Bayern bliver 30 flygtninge registreret af politiet. En overgang ser det ud til, at man vil anholde aktivisterne med en anklage om menneskesmugling. Men til sidst lader man de ”alternative flugthjælpere” fri.

Ved hjælp af ”Håbets konvoj” lykkedes der for nogle biler med flygtninge at komme helt til den tyske delstat Sachsen. Vi har hjulpet hundrevis af udmattede mennesker. Det er ikke nogen kriminel handling. Det er bare menneskeligt.”

(Beretningen er fra en aktivist i ”Håbets konvoj”. Oversat fra tysk af autonom infoservice)


16. september 2015

Fortress Europe: Behind the worst refugee crisis since WWII:

17. september 2015

Refugee crisis: riot police lose control in Croatia: