Spansk-fransk politi anholder ETA-bevægelsens forhandlingsdelegation

ETA erklærer d. 20. oktober 2011 afslutning af organisationens væbnede aktiviteter
ETA erklærer d. 20. oktober 2011 afslutning af organisationens væbnede aktiviteter

Den 22. september 2015 anholdt det spanske Guardia Civil sammen med et fransk antiterrorkorps to mand og en kvinde fra den tidligere baskiske byguerilla ETA (”Baskerland og frihed”).

Ifølge de spanske medier drejer det sig om medlemmer af ETAs politiske ledelse og forhandlingsgruppe.

 

  • Adskillige politiske kommentatorer, blandt andet fra dagbladene El Pais og det baskiske Gara, betegner anholdelserne af de mulige forhandlingspartnere som yderst ”kontraproduktiv”.
En fransk-spansk politistyrke anholdt tre medlemmer af  ETA
En fransk-spansk politistyrke anholdt tre medlemmer af ETA

I næsten fem år har det spanske politis efter-retningstjeneste ledt efter de folk, der repræsenterede ETAs forhandlingsdelegation. Anholdelsen den 22. september 2015 fand sted i et hus nær byen Saint-Étienne-de-Baïgorryn i den franske del af Baskerlandet.

 

Ramuntxo Sagarzazu er det tredje ETA medlem der er blevet anholdt den 22. september 2015
Ramuntxo Sagarzazu er det tredje ETA medlem der er blevet anholdt den 22. september 2015

Ifølge de spanske medier drejer det sig om to mænd og en kvinde:  Ramuntxo Sagarzazu, David Pla og Iratxe  Sorzabal. 

Angiveligt var to af dem blandt de tre  ETA-medlemmer, der i oktober 2011 i en video erklærede, at organisationen en-sidigt har besluttet at opgive de væbnede aktioner.

David Pla Marin og Iratxe Sorzabal blev ifølge medieberetninger, på trods af deres maskering, hurtigt indentificeret på grund af deres stemmer. Det var angiveligt de to, som fremlæste erklæringen om våben- hvile. Begge aktivister har været aktive i guerillaen gennem meget lang tid.  

Iratxe Sorzabal blev tidligere anholdt i 2001. Hun blev dengang isolationsfængslet og forhørt under tortur. En uafhængig læge attesterede herefter svære kvæstelser: blodansamlinger, hævelser og talrige brand- sår på huden, forårsaget af strømstød med elkabler (se billeder th.).

Den borgerlige domstol måtte frikende Iratxe, da det stod klart, at de eneste beviser politiet fremkom med, var de udsagn, som hun var kommet med under torturen.

Efter løsladelsen tog hun til Frankrig og til- sluttede sig ETA på ny. I 14 år levede Iratxe Sorzabal i illegaliteten, indtil anholdelse den 22. september 2015.

Sammen med Ramuntxo Sagarzazu og David Pla Marin blev hun kørt til Paris, hvor en dommer varetægtsfængslede de tre baskiske revolutionære.

Hans begrundelse var deres ”tilhørsforhold til en terroristisk organisation ”samt angivelige planer om attentater”. Noget som det franske dagblad Liberacion betegnede som en absurd konstruktion i betragtning af, at ETA for 3 år siden har indstillet deres væbnede aktiviteter.  

Iratxe Sorzabal
Iratxe Sorzabal
Iratxe Sorzabal fremviser sin krop efter politiets tortur
Iratxe Sorzabal fremviser sin krop efter politiets tortur

David Pla Marín
David Pla Marín

David Pla Marín, som også regnes til ETAs politiske ledelse, har ligeledes været baskisk aktivist lige siden sin ungdom. Således var han ledende medlem i den baskiske ungdoms- organisation 'Jarrai' i 1990’erne og var opstillet som kandidat for det venstresocialistiske parti 'Herri Batasuna'.

Begge organisationer er blevet illegaliseret af en spansk domstol. På grund af den massive repression mod den legale venstrefløj - der ved regionalvalgene regelmæssigt fik op til 18 procent af stemmerne – tilsluttede David sig ETA.

I året 2000 blev han anholdt og dømt til seks års fængsel for et angreb mod byen Zaragozas borg- mester José Atarés. Efter han blev løsladt, blev han atter aktiv i ETA.  

Protestdemo den 23. september 2015 imod fængsling af de tre Etarras i den franske del af Baskerlandet
Protestdemo den 23. september 2015 imod fængsling af de tre Etarras i den franske del af Baskerlandet
  • Den spanske domstol for terroristiske forbrydelser ”Audiencia Nacional” vil med al sandsynlighed kræve udlevering af de anholdte.

Dette krav vil med sikkerhed blive imødekommet, da samarbejdet mellem det franske og spanske justitsapparat traditionelt forløber gnidningsløst, når det drejer sig om udlevering af ETA-aktivister (Etarras).

Denne udleveringspraksis blev indført under den reaktionære præsident Nicolas Sarkozy (2007 – 2012). Dette var et brud med Frankrigs tradition, der siden den franske revolution havde forbudt udlevering af politiske flygtninge, der levede i Frankrig i eksil.

___________________

”... staten vil blive ved med at forfølge ETA-medlemmerne indtil den fuldstændige tilintetgørelse”

Den spanske højrekonservative regerings indenrigsminister Jorge Fernández Diaz fejrede anholdelsen som ”endnu et skridt mod den baskiske guerillas betingelsesløse kapitulation”. Han mente, som så mange gange før, at dette var ”ETAs dødsattest”...

Han betonede, at der ikke vil blive tale om nogen former for fredsforhandlinger som i Irland. Derimod vil ”staten blive ved med at forfølge ETA-medlemmerne indtil den fuldstændige tilintetgørelse”. Et sprogbrug som er kendt fra det gamle fascistiske Franco-regime.

I en kommentar fra journalisten Luis R. Aizpeolea i dagbladet El Pais kritiseres anholdelserne, der betegnes som indskrænkede og farlige. Han ser en oplagt fare for, at unge aktivister måske vil genoptage ETAs væbnede kampstrategi, når de ser, at enhver forhandling om fredlige løsninger er illusionært – og skæbnesvangert.

Billeder: ETA's statement kom to dage efter at pårørende og kammerater til de fængslede 'Etarras' havde demonstreret deres fangesolidaritet i den største baskiske by – Bilbao – i januar 2011.  

_____________________________

Baskerlandets politiske fanger

Der findes idag 438 baskiske politiske fanger – først og fremmest fra selvstændighedsbevægelsen ETA.

Deriblandt er 58 'Etarras' som er fængslet på øer flere tusinde kilometer fra Baskerlandet. De er totalt isoleret og får meget sjældent besøg fra deres pårørende på grund af de store økonomiske udgifter for sådan en lang tilrejsevej.

Den baskiske menneskerettighedsorganisation Behatokia har i en rapport fra den 28. juni 2011 fastslået, at der i perioden september 2010 til april 2011 var ialt 69 baskiske aktivister, som efter deres anholdelse i flere dage blev holdt totalt isoleret (“incommunicado”) i politiets varetægt. 57 af disse fanger berettede derefter om massive mishandlinger og tortur. (billede th.) 

De blev blandt andet udsat for kvælningsforsøg med plastikposer, spark og slag med knyttet næve. Nogle oplevede at blive sat i en

ekstrem udmattelsestilstand ved at blive holdt vågen i flere døgn. De fik øjnene forbundet og blev tvunget til at høre andre fangers smerteskrig. En del fanger blev klædt helt nøgen og blev udsat for sexuelle overgreb, ofte forbundet med voldtægt.

  • Se også Amnesty Internationals situationsrapport om den spanske stats behandling af sine tilfangetagne politiske modstandere i dette dokument fra 2009  

(shaggie og al./ autonom infoservice)  

      _______________________________

Bilbao, d. 10. januar 2015: Pårørende kræver de politiske fanger fra ETA overført til baskiske fængsler, afskaffelse af isolation, løsladelse af syge Etarras og stop for politiets chikaner og torturpraksis: