Syrien: En Aktivist fra byen Kafranbel beretter om de russiske bombetogter

Den 15. oktober 2015 angreb russisk militær for anden gang de oprørskontrollerede byer Talbiseh og Kafranbel i den syriske provins Idlib. 

Begge byer er kontrolleret af ikke-sekteriske oprørsgrupper mod Assad-regimet.

I interviewet med internet-mediet “Adopt a Revolution“ påpeger en aktivist fra den belejrede oprørs- by Karanbel, at hverken ”Islamisk Stat” (”Daesh”) eller ”al-Nusra Fronten” (syrisk gren af al-Qaida) er tilstede i byen.

  • Video: Kommentar af Tariq Ali "The World Today - SYRIAN DISASTER"
  • 17. oktober 2015: Russiske fly bombarderer for anden gang den oprørskontrollerede by Talbiseh

_____________________

Interview

med en aktivist fra Kafranbel

Beboere i byen Kafranbel
Beboere i byen Kafranbel

 

Byen Kafranbel er kendt som folkeopstandens ”kreative centrum”.

Ligesom Talbiseh er Kafranbel kontrolleret af oprørsstyrker fra ”Den Frie Syriske Hær”  (FSA) og omringet af Assad-regimets militær.

 

 

 

  • “Adopt a Revolution“: Hvor langt er der fra Karanbel til den nærmeste militære stilling fra Daesh eller Nusra?

Aktivist fra Kafranbel: Daesh’s stillinger ligger 100 km herfra. Nusra er ligeledes en hel del km væk herfra. Vores område er kontrolleret af forskellige FSA-brigader (’Den Frie Syriske Hær’)

  • Hvorfra vidste I , at det var russiske kampjets, som bombarderede Kafranbel - og ikke bombefly fra Assad-regimet?

Aktivist fra Kafranbel: Vi har udstyr, hvormed vi kan aflytte samtalerne mellem de enkelte fly og deres samtaler med lufthavnen. Under bombardementerne af Kafranbel har vi kun registreret russisk tale i vores lydoptagelser.

- Derudover forholder det sig sådan, at flyene fra Assad-regimet altid kun flyver enkeltvis, et efter et. Når russerne er presente flyver de altid med fire flyvemaskiner ad gangen. I Talbiseh var det sådan, at først har russiske fly bombarderet og derefter kom Assad-regimets bombefly.

  • Var det det samme mønster hos jer?

Aktivist fra Kafranbel: Nej, regimet har ikke bombarderet her. Russerne har i første omgang bombarderet ruinbyen (centrum af Kafranbel) og derefter, om aftenen, bombede de hospitalet i bydelen Jabal al Zawiya og derefter al-Habeet (forstad til Idlib-by, aut.info).

  • Hvordan har de bombarderet?

Aktivister fra Kafranbel: De anvendte raketter, som vi aldig har set før. De borede sig ind i jorden og efterlod enorme grøfter og tilintetgjorde alt omkring sig.

  • Blev der dræbt nogen?

Aktivist fra Kafranbel: I første omgang var der, såvidt jeg ved, ikke nogen menneskelige ofre. Men om aftenen, da russerne angreb hospitalet i Jabal al Zawiya, var der en del civile ofre. Først og fremmest kvinder og børn.

- Dagen før blev Den frie Syriske Hærs stillinger ved 'Tajammu´ al Azz‘ bombarderet af russerne. 

Demonstration mod Assad-regimet i byen Kafranbels sønderbombede centrum
Demonstration mod Assad-regimet i byen Kafranbels sønderbombede centrum
  • Hvordan er den medicinske forsyning?

Aktivist fra Kafranbel: I starten var det ikke engang så ringe. Vi var sådan nogen- lunde godt udstyret. Men idag har vi et stort antal ofre, som kræver behandling og vi ved ikke, om vi har den kapacitet og de ressourcer, der er nødvendige. De russiske bombefly har bragt antallet af ofre i vejret.

  • Sidste år forsøgte Al-Nusra at blande sig i det civile liv i byen ...

Aktivist fra Kafranbel: De forsøger stadigvæk. Men vi har altid gjort modstand mod disse forsøg. (...)

  • Hvorfor bliver jeres område bombarderet (af russerne)?

Aktivist fra Kafranbel: ... Målet er klart. De vil sætte en stopper for revolutionen. De vil forhindre, at folk kæmper mod Bashar al-Assad. De vil, at han forbliver i sin embede og at oprøret bliver afsluttet.(...)

_____________________________________________

(Interviewet er oprindeligt offentliggjort hos “AdoptRevolution“, oktober 2015. Oversat og let forkortet af autonom infoservice). 

Om ”Adopt a Revolution“ (foruden arabisk, på engelsk og tysk): ” På trods af ved- varende bombardementer fra forskellige parters side, findes der stadig væk aktivister, som engagerer sig i byerne for en retfærdig og fredelig fremtid i Syrien. ”Adopt a Revolution” har siden 2011 støttet disse lokale aktivister. ”       

         Relateret

__________________________________ 

Assad-regimets krig mod sin egen civilbefolkning. Her byen Aleppo's Saif al-Dawla distrikt. Marts 2015:

   

"The European Refugee Crisis and Syria Explained" (Med danske undertekster!):