”EU har solgt kurdernes sag”

Kurdisk guerillakæmper
Kurdisk guerillakæmper

Den tyrkiske regering har under dække af ”terrorbekæmpelse” de seneste 10 måneder eskaleret deres krig mod den kurdiske del af befolkningen.

Ifølge det kurdiske presseagentur Firat har det kostet flere end 650 civile kurdere livet. 450.000 kurdere er blevet tvunget til at forlade deres boliger.

EU-regeringerne forholder sig tavse, de har solgt kurderne for en flygtninge-stopklods ved landets grænser.

 • I et interview fortæller den tyrkiske journalist Duygu Yildiz om hendes rejse gennem de krigshærgede kurdiske områder. 
 • Ved en pressekonference onsdag d. 9. marts 2016 opfordrede parlaments- medlemmer fra det pro-kurdiske parti HDP EU-parlamentet til at tage stilling til den tyrkiske regerings massakre i det østlige Tyrkiet. HDP-parlamentarikeren Osman Baydemir beskrev sitationen som ”en krigstilstand med systematiske brud på menneskerettigheder”. Han opfordrede EU til at sende en delegation til de kurdiske områder for selv at kunne være øjenvidner til den tyrkiske regerings krigsførelse imod den kurdiske befolkning.  

 

_____________________

Interview med den tyrkiske journalist Duygu Yildiz fra medieportalen siyasihaber.org 

 

 • De sidste tre måneder har du opholdt dig i Kurdistan. Hvilke erfaringer har du gjort dig som journalist der?

Duygu Yildiz: Det var et chok. I den vestlige del af Tyrkiet ved vi i princippet, at der hersker krig i det østlige Tyrkiet, men at se det med egne øjne er noget helt andet. Du hører bomber, geværskyderi, hver eneste dag. Hver nat vågner du af lyden fra eksplosioner.

- Jeg har besluttet mig for at flytte hertil og blive her, så længe jeg kan, skønt omstændighederne ikke er lette. Engang var jeg for eksempel i byen Nusaybin i et kulturcenter, da riot-politiet pludseligt dukkede op. De kom med pansrede køretøjer og vandkanoner og omringede os – de havde et særligt øje på journalisterne.

__________________________________

"...et øjeblik troede jeg, at nu skulle jeg dø"

- Der var kollegaer fra de kurdiske presseagenturer JINHA og DIHA tilstede. Politifolk holdt deres geværer direkte mod vores ansigter, og et øjeblik troede jeg, at nu skulle jeg dø. De kunne ganske enkelt dræbe dig der og derefter erklære dig for terrorist. De behøver ikke frygte  konsekvenser. I Kurdistan har politiet for tiden ret til at gøre alt, hvad de selv anser for rigtigt. 

- Et andet eksempel:

For nogle dage siden var jeg sammen med en anden kvindelig journalist i Diyarbakir- Sur (billede th.), i den del som ikke er underlagt udgangs- forbud. Jeg står og fotograferer børn og kvinder i gaden og er glad, fordi jeg i lang tid ikke har set nogen mennesker udenfor husene.

_______________________________

"... beskylder os for at være medlemmer af 'terroristiske grupper' "

Pludseligt dukkede et dusin svært bevæbnede politifolk fra specialstyrkerne op. De ser os, presser os hen mod muren og undersøger os. De tager vores kameraer og beskylder os for at være medlemmer af 'terroristiske grupper'.

Min kollega er kurdisk, derfor påstår de, at hun sikkert er medlem af PKK (det forbudte ”Kurdiske Arbejderparti”). Jeg bliver som tyrker beskyldt for at være sandsynligt medlem af en terroristisk organisation, de nævner DHCP-c eller MLKP (To forbudte marxistisk-leninistiske venstrefløjsgrupper).

- De fastholder os i to timer, sletter samtlige fotografier og kontrollerer vores identitet. Da de pludseligt skal et eller andet sted hen for at anholde nogen, siger de til os: ”I er heldige. Vi har et andet job at gøre, ellers ville I ikke være kommet så let fra det her.”

- Samme dag så vi, hvordan disse specialstyrker pryglede børn på gaden – og vi kunne intet gøre ved det. Det var meget deprimerende. 

_________________

"I gaderne lugter der af død"

 • For nyligt var du i Cizre, som vel er den mest ødelagte kurdiske by. Hvordan ser der ud i øjeblikket?

Duygu Yildiz: Cizre har i 80 dage været underlagt udgangsforbud. I bydelen Cudi er samtlige bygninger fuldstændigt ødelagt. Man kan ikke længere leve der. Sikker- hedsstyrker har beskudt husene og derefter sat ild til dem for at brænde alt inventar.

I gaderne lugter der af død. Stanken fra ligene blander sig med lugten fra brandene.  Folk tumler rundt i ruinerne og søger efter resterne af deres ejendele, møbler, glas, service:  

(Forstør ved at klikke på billedet)

                          - Billederne er fra ANF | Ajansa Nûçeyan a Firatê -

- I et af de nedbrændte huse mødte jeg en kvinde, som sad midt i ruinerne og drak the. Hun sagde: ”Jeg går ingen steder hen. Jeg er ikke bange. Jeg vil vente her, fordi dette ødelagte hus er mit hus og jeg vil ikke give det væk.” Jeg har hørt mange mennesker sige det samme.

         ___________________________

”I en af kældrene blev 33 mennesker myrdet” 

Mehmet Tunc
Mehmet Tunc

- Jeg var også i de kældre, hvor beboere er blevet massakreret. I en af kældrene blev 33 mennesker myrdet – deriblandt Mehmet Tunc (Han var medlem af den kollektive ledelse af Cizres folkeråd, aut.inf).

- Kælderen var fyldt med brændte kropsdele. Det så ud til, at de dræbte var blevet hakket i stykker, før de var blevet brændt, for vi fandt ingen større lig dele, men kun små dele, fingre, knæskaller og lignende. Der var også knogler af børn.

 • Hvordan reagerer menneskene? Er de fortvivlede, er de angste, har de håb, vil de blive ved med at gøre modstand?

Duygu Yildiz: I Cizre hersker først og fremmest en voldsom vrede på regeringen. Den danner grobund for, at modstanden breder sig. De fleste er ikke fortvivlede, skønt de har mistet alt, de vil ikke overgive sig.

- Deprimerede er først og fremmest de mennesker, som har mistet en pårørende. Og for børnene er situationen særlig slem. De er udsat for ekstreme belastninger. Man ser dem løbe rundt i gaderne, hvor de forsøger at indsamle resterne af bomberne. Det sker, at femårige børn sælger tomme ammunitionshylstre til skrothandlerne for at få lidt penge til familien. Det sker, at de derved støder på nogle ikke eksploderede sprængladninger, men de er ligeglade med det, de har mistet enhver angst- fornemmelse, for politiet og for døden. Dette er noget af det mest sørgelige, jeg har set.  

 • Børn i den ødelagte kurdiske by Cizre

        ________________________________________________________

”Efter alle de massakrer, lidelser og mord vil befolkningen i

Kurdistan ikke nogen fred med den tyrkiske stat”

 • Forventer menneskene,at PKK-guerillaen griber ind?

Duygu Yildiz: Ja, helt klart. ”Foråret vil komme” siger folk på gaden. Dermed mener de, at guerillaen vil komme fra bjergene til byerne, så snart vejrfor- holdene tillader det.

 • Tror du, at det vil komme til fredsforhandlinger eller er en udvidelse af krigen i vente?

Duygu Yildiz: Efter alle de massakrer, lidelser og mord vil befolkningen i Kurdistan ikke nogen fred med den tyrkiske stat. De ønsker uafhængighed og demokratisk autonomi. Og så vidt jeg kan vurdere det, vil de kæmpe indtil dette mål er nået. Den demokratiske autonomi er i øjeblikket det vigtigste fælles ønske blandt kurderne.

- Hvis der ikke opnås et politisk kompromis til gavn for kurderne og guerillaen strømmer til byerne, så vil krigen brede sig til andre byer. (..)  Derudover må man ikke glemme, at der lever mange kurdere i den vestlige del af Tyrkiet, i Istanbul, Izmir, Ankara. Også her vil konflikten brede sig. 

 • Guerilla-enheder fra det forbudte 'Kurdiske Arbejderparti' (PKK):

       ___________________________

"Erdogan tilstræber oprettelsen af et diktatur"

- Den eneste mulighed for at undgå en eskalering af kampene, er at regeringen indgår en overenskomst med Abdullah Öcalan* og ledelsen af PKK. Lige nu ser det dog ikke ud til, at noget sådant vil ske.

- Statpræsidenten Recep Erdogan tilstræber oprettelsen af et diktatur, og hans sidste store hyrdel er den kurdiske modstand. Det er grunden til, at han bekæmper den så ihærdigt. 

              ______________________________________

 • * Abdullah "Apo" Öcalan er grundlægger af Kurdistans Arbejderparti (PKK), som siden 1984 har ført væbnet kamp i Tyrkiet. Med den hensigt at skabe en selv- stændig kurdisk stat i blandt andet de kurdisk dominerede områder i det østlige Tyrkiet. PKK er forbudt i Tyrkiet og er blevet sat på terrorlisten af EU og USA.  Abdullah Öcalan er i Kenya blevet bortført af en tyrkisk specialkommando med hjælp fra CIA. Siden 1999 har han været fængslet på øen İmralı i Marmara havet. 
 • Hvilken rolle indtager EU i alt dette?

Duygu Yildiz: Menneskene i Kurdistan er meget vrede på EU. De mener, at man lader dem i stikken. De havde håbet på, at EU ville presse den tyrkiske regering til at stoppe massakrene.

- Jeg ser det på samme måde: EUs regeringer har, i takt med tilblivelsen af flygtningeaftalen med Tyrkiet, solgt kurdernes sag. EU forholder sig tavs i dette spørgsmål. Jeg er glad for, at der kommer journalister hertil for at afsløre, hvad det er der sker.

- Men det er åbenbart ikke nok til at kunne øge presset på regeringen i Ankara. For ingen vil høre og ingen vil vide, hvad der sker her ...

____________________________

(Interviewet er oprindeligt offentliggjort i dagbladet ”Junge Welt” , d. 10.marts 2016. Oversat,  forkortet og let redigeret af autonom infoservice) 

Feministisk 8. marts demo i Istanbul d. 6. marts 2016
Feministisk 8. marts demo i Istanbul d. 6. marts 2016

        __________

        Relateret

        

          ______

          Links 

Kurdistan
Kurdistan