Syriens Demokratiske Styrker: ”Først IS, derefter Assad-regimet!”

Imens der i Geneve forhandles om en politisk løsning for Syrien, fortsætter kurdiske og arabiske enheder den militære kamp mod "Daesh" ("Islamisk Stat”).

Den multietniske militæralliance "Syrian Democratic Forces" – SDF, der består af kurdere, sunnitiske arabere, assyriske kristne og turkmener, har sat "Islamisk Stat" under et massivt pres og nærmer sig nu islamisternes højborg Raqqa.

 

  • Medlemmer af "Syriens Demokratiske Styrker" * Syrian Democratic Forces – SDF * kurdisk: Hêzên Sûriya Demokratîk‎ * arabisk: قوات سوريا الديمقراطية‎       (Forstør ved at klikke på billedet) : 
  • SDF-alliancens mål er med forenede kræfter at befri Syrien fra IS og senere fra Assad  

”Syriens Demokratiske Styrker” tæller omkring 40.000 væbnede kvinder og mænd. Den overvejende del består af kurdere med omkring 30.000 guerillakæmpere. De har på deres militærjakker udskiftet emblemet YPG (”De Kurdiske Folkeforsvars Enheder”) med emblemet fra ”Syriens Demokratiske Styrker”: En gul mærkat med konturene af ”Syrien” – på kurdisk, arabisk og aramæisk.

Skønt de arabiske SDF-medlemmer kun er et mindretal på omkring 4.000 fightere, så spiller de en vigtig rolle ved erobringen af byer i det arabiske kerneland, hvor der ikke bor nogen kurdere. SDF-alliancens mål er med forenede kræfter at befri Syrien fra IS. Senere vil alliancen koncentrere sig om at nedkæmpe Assad-regimet. 

  • Islamisk Stat har i de sidste måneder mistet en femtedel af sit indflydelsesområde 
SDF-styrker kører ind i de fra 'Islamisk Stat' befriede byer
SDF-styrker kører ind i de fra 'Islamisk Stat' befriede byer

I hver eneste landsby, som ”Syriens Demokratiske Styrker” erobrer tilbage fra ”Islamisk Stat”, får SDF tilslutning fra lokale grupper fra ”Den Frie Syriske Hær”  (FSA) - som for eksempel fra FSA-enheden ”De Revolutionæres Hær”.

Forbigået mainstream-mediernes opmærksomhed.

Kilometer efter kilometer presses IS tilbage og ifølge SDF har IS nu mistet en femtedel af sit tidligere område. Dette er stort set forbigået mainstream-mediernes opmærksomhed.

Sidste uge besluttede Putin-regeringen at trække en del af den russiske hær ud af Syrien. I lang tid har den russiske regering foregivet at bekæmpe ”Islamisk Stat”, mens de russiske bombefly overvejende har angrebet oprørerne, der kæmper mod Assad-regimet.

  • Russisk og syrisk militær bombarderede primært byer der er kontrolleret af oprørsstyrker udenfor ISs indflydelseszoner (Forstør ved at klikke på billedet) : 

Relateret: En Aktivist fra byen Kafranbel beretter om de russiske bombetogter

 

  • En mulig model for en fremtidig fredsproces i Syrien?

”Syriens Demokratiske Styrker” kæmper derimod reelt imod ”Kalifatet”. Senest formåede SDF i de sidste dage i februar 2016 at befri byen Shadadi i provinsen Hasaka i det nordøstlige Syrien fra ”Islamisk Stat”. I byen Ain Issa, i provinsen Raqqa, afventer hovedstyrken i SDF på signalet for at starte angrebet på IS-hovedstaden Raqqa.

Politiske iagttagere anser oprørsalliancen under kurdernes ledelse som en mulig model for en fremtidig fredsproces i Syrien. 

SDF-styrker i udkanten af den befriede by Shadadi
SDF-styrker i udkanten af den befriede by Shadadi

Interne kurdiske kontroverser

Den yderst komplicerede situation i Syrien blev endnu mere uoverskuelig, da væbnede kurderenheder, støttet af russiske bombefly, forleden angreb enheder fra ”Den Frie Syriske Hær” i den vestlige kurdiske enklave Afrin.

De kurdiske SDF-enheders ledelse distancerede sig dog fra disse angreb. Den kurdiske enklave Kobanes forsvarsminister Ismet Sheik Hassan sagde til en journalist fra ugemagasinet Der Spiegel (nr.12-2016), at der på ingen måde vil blive tale om et samarbejde med det syriske regime:

”Hvordan skulle man kunne samarbejde med nogen, der har forvoldt så megen død og lidelse? Vores mål er at forandre sytemet i Syrien og afskaffe uretfærdigheden. Ikke kun i Kurdistan”.

  • Tortureret af Assad-regimets efterretningstjeneste

Ismet Sheikh Hassan, der engagerede sig politisk for den kurdiske sag allerede før revolutionen i Syrien, har været anholdt hele ni gange af den syriske efterretnings- tjeneste. I månedsvis har han været fængslet og underkastet tortur.

Skønt Islamisk Stat har lidt mange nederlag i den seneste tid, så råder IS stadig væk over et betydelgt bedre militærteknisk udstyr end SDF gør. Derfor håber SDF-styrkerne på det lovede militære know-how fra Vesten. Kun på denne måde bliver de være istand til at befri byen Raqqa og andre IS-kontrollerede byer.

(al./ autonom infoservice) 

Links

Relateret