Hamburg: Beboere i  ’Schanzenviertel’ mobiliserer imod boligspekulanter

Beboerne i Hamburgs kulørte bydel ’Schanzenviertel’ ruster sig til aktion.

De går til modværge mod opsigelsen af ”Schanzenhof”, et stort selvfor- valtet kompleks, der har eksisteret i 26 år og rummer mange forskellige initiativer.

Den nye ejer – en socialdemokratisk  partifunktionær – har pr. 31. marts 2016 opsagt lejemålene. Hans planer: At forpagte Schanzenhof til en designsmart hotelkæde.

  • Update d 1. april 2016. Politistyrker har i går, torsdag den 31. marts 2016, ryddet Schanzenhof
  •  Gentrificeringen hærger Europas storbyer

Omformningen af fattige bydele til rigfolkskvarterer har i mange europæiske byer ført til hårde konfrontationer.

_______

København ...

I København kulminerede den første fase af  luksus- byfornyelsen i april/maj 1980 i ”Kampen om Byggeren” .

Op gennem 1980’erne fortsatte luksussaneringen i brokvarterene - med massiv modstand fra BZ- bevægelsen og en lang række beboeraktioner.

I 1990’erne blev gentrificeringen især gennemført på Vesterbro, hvor mange af de oprindelige beboere er blevet presset ud til byens periferi uden kollektiv modstand. Gentrificeringsbestræbelserne fortsætter i dag på alle fronter i København.

Siden 2015 har der været spæde tegn på beboerprotester, blandt andet forsøget på at genoplive ”Reclaim The Street” – aktionerne samt lokale beboerinitiativer imod udbredelsen af de regulære ’partyzoner’ midt i tætte boligområder.

      _______

... Hamburg

I Hamburgs Schanzenviertel har kollektiv beboermodstand en lang tradition. I 1980’erne forhindrede kvarterets aktivister bygningen af et privat, kommercielt musicalteater.

Modstand nytter ...

I stedet for opstod det autonome kulturcentrum ”Rote Flora” (billede ovenfor). Beboermodstanden mod hotelkæden ”Mövenpick”, der ombyggede et tidligere vandtårn til et luksushotel, forhindrede at den populære Schanzenpark blev til et privatområde for hotelgæster.

  • Hamburgs alternative bydele så som Schanzenviertel, St. Pauli og St. Georg er under stort pres af gentrificeringen:

I generationer har disse kvarterer huset beboere med små indtægter og et væld af græsrodsinitiativer har præget bybilledet. Nu moderniseres der for fuld udblæsning. Billige lejelejligheder bliver der færre af og der skabes flere og flere luksusejer- lejligheder. Små butikker og naboskabscaféer bliver fortrængt af dyre forretninger...

__________________________________

Nu er turen kommet til ”Schanzenhof”, der i 26 år har fungeret som et selvforvaltet projekt.

Opsagte lejere fra Schanzenhof informerer på gaden om deres protestinitiativer
Opsagte lejere fra Schanzenhof informerer på gaden om deres protestinitiativer

Schanzenhof - komplekset rummer med dets 6600 kvm et billigt hotel, øko- restaurant og café, bokseklubben ”Epeios” med 175 aktive medlemmer, et alternativt rejsebureau, en del lokaler til udøvende musikere og filminstruktører samt et rådgivningssted for narkomaner.

Med undtagelse af den lille alternative biograf og en aftenskole er samtlige lejemål blevet sagt op pr. 31. 03. 2016.  

  • Det selvforvaltede Schanzenhof-kompleks (Forstør ved at klikke på billedet) :

__________________

”Max und Moritz, ihr seid doof, Hände weg vom Schanzenhof“

Opsigelserne kommer fra den 27-årige ejendomsmægler Maximilian Schommartz og hans kompagnon og bror Moritz Schommartz. Førstnævnte er en kendt social- demokratisk partifunktionær i Hamburg.

Ved bydelens protestdemonstrationer imod opsigelserne er demonstranternes foretrukne slogan: ”Max und Moritz, ihr seid doof, Hände weg vom Schanzenhof“ (Max og Moritz, I er snotdumme, hænderne væk fra Schanzenhof) og ”Schmeisst ihr hier die Mieter raus, besuchen wir euch dann Zuhaus”(”Smider I lejerne her ud, så kommer vi på besøg hos jer“).

 

  • Spekulanterne bag opsigelsen af Schanzenhof

Moritz Schommartz, der repræsenterer ejendomsmæglerfirmaet HWS, er berygtet som en profitbegærlig og skruppelløs forretningsmand. Hans planer for Schanzenhof er at forpagte den til en design-smart hotelkæde.

At ejendomsmægleren har kunnet købe Schanzenhof fra kommunen skyldes begivenheder, der ligger noget længere tilbage i tiden:

Da det konservative parti CDU overtog bystyret fra Socialdemokratiet i 2001, gik de straks igang med at sælge ud af de kommunale ejendomme for at skaffe penge til byens erhvervsliv. Salget af den kommunalt ejede Schanzenhof gav i 2006 ifølge ”Hamburger Morgenpost” omkring 3,5 millioner Euro i kassen til det konservative bystyre. Det betød lejeforhøjelser på op til 65 procent, hvilket var uoverskueligt for en hel del lejere i Schanzenhof. 

  • Dansk boligspekulant købte Schanzenhof for omkring 7 millioner Euro

Efter to år købte den berygtede danske boligspekulant Bent Jensen (Århus) og hans tyske forretningspartner Schanzenhof for omkring 7 millioner Euro. Brødrerne Schommartz, som nu har købt Schanzenhof, vil ikke oplyse til pressen, hvor meget nøjagtigt de betalte til den danske ejendomsmægler og hans tyske kompagnon. Maximiliam Schommartz antydede dog overfor journalister, at beløbet var betydeligt højere end 8,5 millioner Euro ...

  • Udbredt solidaritet med det alternative husprojekt

I slutningen af 2015 bz’atte aktivister ejendomsmæglernes kontorer og holdt det bz’at indtil politiet dukkede op. Lokaliteten har siden hen været mål for en del beboer- protester og demonstrationer – senest den 28.marts 2016.

Den traditionelle ”Schanzenfest”, der normalt afholdes i slutningen af sommeren gennemførtes i år allerede i lørdags, den 26. marts. I solidaritet med Schanzenhof. Flere tusinder deltog i festen – inklusiv tilrejste sympatisører fra hele Tyskland:

Om aftenen kom det til konfrontationer med politistyrker:

Ejendomsmæglerne Moritz og Maximiliam Schommartz går hede tider i møde i tilfælde af, at de ikke trækker deres opsigelser tilbage. Schanzenhof-brugerne kræver, at kommunen tilbagekøber komplekset. 

(al./ autonom infoservice)

            ________

Update

1. april 2016. Politistyrker har i går, torsdag den 31. marts 2016, ryddet Schanzenhof

I forbindelse med ”Schanzenfest” i weekenden, blev Schanzenhof-komplekset bz’at. Da politiet brød døren op i går, fortrak bz’erne sig. Der er planlagt demoer, etc. for de kommende dage. 

Politiets rydning af Schanzenhof i går torsdag, d. 31. marts 2016
Politiets rydning af Schanzenhof i går torsdag, d. 31. marts 2016