Rusland: Ukrainske venstrefløjsaktivister dømt til hhv. 10 og 20 års fængsel.

Et interview med advokaten Swetlana Sidorkina fra den russiske menneskerettighedsorganisation ’Agora’.
Hun forsvarede den ukrainske filminstruktør Oleg Senzov og den ukrainske postbud og libertære antifascist Alexander Koltschenko, der blev anholdt på Krim-halvøen i 2014.
Swetlana Sidorkina har ligesom de to dømte aktivister deltaget i demonstrationer mod den russiske intervention på Krim. 

 • Hun betegner retsprocesserne mod de to ukrainske aktivister, der i august 2015 blev idømt hhv. 20 og 10 års fængsel som "en skamplet på den russiske justits“.  
Moskva, d. 29. maj 2016 Lille solidaritetsdemo for filminstruktøren Oleg Senzov og den ukrainske libertære antifascist Alexander Koltschenko
Moskva, d. 29. maj 2016 Lille solidaritetsdemo for filminstruktøren Oleg Senzov og den ukrainske libertære antifascist Alexander Koltschenko

______________________

INTERVIEW med Swetlana Sidorkina
Hun er forsvarsadvokat fra menneskerettighedsorganisationen AGORA (på tysk og på russisk)

 

 • Oleg Senzov sagde fornyligt til en besøgende i fængslet, at de mange fængselsflytninger bragte ham ud på en yderst interessant rejse gennem den russiske føderation. Hvordan går det med dem?

Swetlana Sidorkina: Oleg Senzov og Alexander Koltschenko har ikke indbragt klager over fængselsforholdene. Alexander er pt. i Tscheljabinsk på den anden side af Ural. Oleg er fængslet i Jakutsk i Det Fjerne Østen.

 

___________________________

Jakutsk-fængslet ligger mere end 8900 km fra Krim, hvor Oleg Senzov kommer fra”

 • Hvorfor er Oleg Senzov fængslet så langt væk i det østlige Rusland ?

Swetlana Sidorkina: At Oleg Senzov er fængslet i Jakutsk er ulovligt. Ifølge de juridiske bestemmelser, må dømte der afsoner der straf ikke fængsles mere end 200 km fra deres bosted.
- Jakutsk ligger mere end 8900 km fra Krim, hvor Senzow kommer fra. At flytte fanger til så afsidesliggende egne har den funktion at minimere den offentlige opmærksomhed på deres sag. Det bliver også vanskeligere at få adgang til fangerne, Jeg har således endnu ikke talt med Oleg personligt.  

 • Findes der i Rusland overhovedet en uafhængig justits?

Swetlana Sidorkina: I politiske sager er der ikke meget håb om, at sagen kan dømmes til de anklagedes fordel. Der findes ingen uafhængige domstole fri for politiske interesser. Vi advokater sætter som regel vores lid til 'Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol'.

- Men efter Yukos-processen mod (proces mod oliekoncernenYukos ) er lovene blevet lavet om, således at den russiske forfatningsdomstol har det sidste ord – også ift. domme fra Menneskerettighedsdomstolen. Derfor er nogle af vores ankesager mislykkedes.  

Filminstruktøren Oleg Senzov
Filminstruktøren Oleg Senzov

____________________________ 

”Der findes ingen uafhængige domstole fri for politiske interesser i Rusland...”

 

 • Man har anklaget både Oleg Senzov og Alexander Koltschenko for at være medlemmer af "Den højre sektor ", en fascistisk ukrainsk organisation?

Swetlana Sidorkina: Medierne har fremstillet begivenhederne på Krim som om 'Den russiske Føderation' har forhindret et andet Maidan på Krim. Og Maidan ses i denne kontekst som iscenesat af "Den højre sektor“. Oleg og Alexander har altid betonet, at de intet har at gøre med denne organisation og der findes ingen beviser på deres angivelige medlemskab.

- Det blev nu heller ikke nævnt i dommen, selvom det egentlig var grundlaget for hele anklagen. Alexander Koltschenko betegner iøvrigt sig selv som antifaschist og under hele processen har han fået støtte fra russiske antifascister og anarkister.  

 • Hvordan har Ruslands justits forandret sig de seneste år ? 

Swetlana Sidorkina: Jeg har været advokat siden 2002 og har som repæsentant fra Agora forsvaret mange aktivister ved retten.
I denne tid er der sket nogle markante forandringer. Tidligere har domstolene benyttet sig af paragrafferne om 'optøjer', og strafferammen var maksimalt 6-7 år.

- Så kom paragrafferne om terrorisme, med en maksimum straf på 20 år. Indenrigspolitiske begivenheder som demoer efter genvalget af Putin i 2012 har ført lovstramninger med sig ift. terrorisme og ekstremisme paragrafferne.

Pussy Riot aktivist Jekaterina Samuzewitsch
Pussy Riot aktivist Jekaterina Samuzewitsch

- Retssagen mod Pussy Riot medførte derudover indførelse af paragraffer mod at "såre religiøse følelser“. Der kører flere af den slags processer i øjeblikket.

- Efter begivenhederne på Krim kom loven mod at "såre den territoriale integritet“. Den nye trend er anklager pga. meningsytringer på de sociale medier.
En af mine klienter er i øjeblikket anklaget, fordi han har postet en artikel om Krim på V-kontakte, der er den russiske pendant til Facebook.

 • Du har omtalt fanger som Oleg Senzov eller piloten Nadija Sawtschenko som "gidsler i den ukrainske konflikt“. Hvad mener du med det ?

Swetlana Sidorkina: Jeg kan kun formode, at de ukrainske fanger i Rusland, og de russiske fanger i Ukraine holdes i fangenskab med det formål, at man endelig kommer til enighed på højere politisk plan. Det er noget, alle håber på – at det løses ved en fangeudveksling eller ved at fangerne hjemføres til afsoning i deres respektive hjemlande.  

Dette interview er oprindeligt offentliggjort i det tyske ugemagasin "Jungle World“ nr. 21, d. 26. maj 2016. Oversat og let forkortet ogredigeret af ikh/autonom infoservice)   

_______________________________________________________

 • Autonomous Workers Union:

Join international solidarity campaign for Alexander Kolchenko

 • " Alexander Kolchenko is a Crimean anarchist, social activist and antifascist who is held in captivity by the Russian authorities. Along with other Crimean activists, he has been kidnapped by the Russian FSB (ex-KGB) and is now detained as a political hostage in Lefortovo jail in Moscow. He is charged with committing “acts of terrorism” and “belonging to a terrorist community ...”  Læs hele teksten hos Autonomous Workers Union

indymedia-linksunten: "Die Solidaritätskampagne für Alexander Kolchenko geht weiter“  

   ____

Relateret

Anarkosyndikalistisk Føderation i Saporoshje i Ukraine
Anarkosyndikalistisk Føderation i Saporoshje i Ukraine

Relateret
autonom infoservice