Spanien: Venstrefløjsalliancen ’Unidos Podemos’ fik et skuffende valg

Skønt meningsmålinger havde forudsagt det, så lykkedes det ikke for venstrefløjsalliancen ’Unidos  Podemos’ (’Sammen kan vi’ ) at fortrænge det social- demokratiske PSOE  fra anden pladsen som andet største parti i landet.

Unidos Podemos fik ved søndagens valg 21,1 procent af stemmerne og 71 mandater – hvilket gør dem til tredjestørste parti i Spanien. PSOE fik 22,69 procent af stemmerne og 85 mandater. Det er det dårligste valg nogensinde for spanske socialdemokrati. 

 

  • Valget søndag d. 26. Juni 2016 gav ikke nogen afklaring

Det er nu et halvt år siden,der sidst blev afholdt parlamentsvalg i Spanien. Resultatet blev dengang i december 2015, at ingen partier formåede at danne en regering eller en regeringskoalition. Valget søndag d. 26. Juni 2016 gav heller ikke nogen afklaring af flertalsmuligheder i det ny sammensatte parlament.

Søndagens valg resulterede blot i, at det konservative folkeparti (PP/Partido Popular) formåede at udligne noget af det tab, partiet led ved decembervalget 2015. Med 33 procent af stemmerne og dermed 137 mandater i parlamentet forbliver PP fortsat det største parti i Spanien. De har dog langt fra et absolut flertal .

For at besidde det, skal der 176 mandater til. Det kan PP heller ikke opnå via en alliance med de højreliberale fra Ciudadanos (Borgerne), da disse gik tilbage ved søndagens valg og fremover kun har 32 mandater i parlamentet.  

  • ”Vi havde andre forventninger“ 

Spidskandidaten fra Podemos, Pablo Iglesias (billede ovenfor), betegner valget som "utilfredsstillende“ for partiet. "Vi havde andre forventninger“ erklærede han ved en pressekonference søndag aften i Madrid. Pablo Iglesias betonede dog, at Podemos nu har konsolideret sig som politisk kraft.

Udviklingen af Podemos, der knap nok eksisterede for to år siden, er imponerende. Og den er langt fra afsluttet, forsikrede han. Podemos fortsætter kampen for at blive den stærkeste politiske kraft i Spanien. Skønt alliancen mellem Podemos, Det forende Venstre (IU) og en række regionale venstrefløjsalliancer ikke fik flere stemmer end ved valget i december, så holder Podemos fast i alliancen. Han mindede om, at Podemos blev det absolut stærkeste parti i hhv. Baskerlandet og i Katalonien.

En konservativ – socialdemokratisk koalition?  

Efter søndagens valg ser det ud til , at det fortsat bliver vanskeligt at danne regering i Spanien.Flertal kan kun opnås af en alliance mellem det reaktionære folkeparti PP og det neoliberale socialdemokratiske PSOE (Spaniens Socialistiske Arbejderparti).

                         - På billede th. ses regeringschefen Mariano Rajoy (i midten) -

Indtil videre har PSOE afvist et regeringssamarbejde med de konservative. Men pga. PSOEs traditionelle fokus på regeringsmagten kan denne variant alligevel ikke udelukkes... Det er derudover usandsynligt, at de forskellige regionalpartier vil støtte en regeringskoalition mellem de konservative og de højreliberale Ciudadanos.

Podemos i Baskerlandet
Podemos i Baskerlandet

Især regionalpartier som ERC ( Kataloniens republikanske Venstre / 9 mandater), CDC (Kataloniens demokratiske konvergens / 8 mandater) og den baskiske venstrefløjsalliance EH Bildu med 2 mandater kan næppe finde nogen fælles synspunkter med det spanske nationalistiske PP.

Og mandaterne fra de konservative partier PNV (Baskisk nationalparti, 5 mandater) og CC (Kanarisk koalition, 1 mandat) rækker ikke til et flertal.

(shaggie, ikh. og al./ autonom infoservice) 

____________ 

            - Efter valget: Unidos Podemos' gadefest på 'Plaza Reina Sofia' i Madrid -

Relateret