Verdens Socialforum i Canada: Over 110 aktivister nægtet indrejse

Det 13. Verdens Social Forum finder sted fra den 9. til 14. august 2016 i Montreal i Canada.

Det forventes, at omkring 50.000 mennesker vil deltage i Verdens Social Forum i Canada i disse dage. Dog er 110 aktivister allerede blevet nægtet indrejse i landet pga. regeringens restriktive visapolitik....

  • International Women's Alliance - demo i Montreal som optakt til Verdens Social Forum, d. 10. august 2016 (Forstør ved at klikke på billedet):
  • ”Uligheden vokser voldsomt hurtigt i Norden..."

Det er første gang, Verdens Social Forum finder sted i et land i Norden. Det første Verdens Social Forum blev afholdt i Porto Alegre i Brasilien 2001. I årene derefter løb det af stablen i forskellige lande i Syden (Latinamerika, Asien, Afrika).

Når Verdens Social Forum i år finder sted i Canada, er det fordi, organisatorerne ønsker også at sætte fokus på de sociale problemer i industrilandene i Norden.

”Uligheden vokser voldsomt hurtigt i Norden, Tyskland er det land i EU, hvor der hersker den største ulighed i indkomster” , udtaler den tyske sociolog Luise Steinwachs fra organisationen ”Brot für alle” (Brød til alle).  

  • Over 100 aktivister allerede blevet nægtet indrejse i landet
Aminata Traoré fra Mali
Aminata Traoré fra Mali

Det forventes, at omkring 50.000 mennesker vil deltage i Verdens Social Forum i Canada i disse dage. Mere end 1.000 organisationer deltager og der er planlagt omkring 1.200 arrangementer i løbet af de 6 dage forummet finder sted.

Dog er 100 aktivister allerede blevet nægtet indrejse i landet pga. regeringens restriktive visa politik. En af deltagerne kommenterer det således: ”Når Canada nægter at give indrejsetilladelse til Aminata Traoré, tidligere minister i Mali og kandidat til posten som FN- generalsekretær efter Ban Ki Moon, så er det endnu et eksempel på Nordens arrogance.”  

  • Nogle af de ansvarlige firmaer for omfattende økologiske problemer har base i Canada

Civilsamfundet i de rige lande beskæftiger sig i stadig højere grad med de samme temaer som aktivister i de fattige lande. Derfor giver det god mening, at Verdens Social Forum nu afholdes i et land i Norden.

Og der er endnu en grund til at Canada er udvalgt til værtsland i år: Nogle af de store koncerner, for eksempel i mine – og olieindustrien, der er ansvarlige for omfattende økologiske og sociale problemer, har netop base i Canada.  

'Shell Canada' ved Fort McMurray i forbundsstaten Alberta
'Shell Canada' ved Fort McMurray i forbundsstaten Alberta

Hovedtemaer på Verden Social Forum i Montreal er ”implementeringen af klimaaftalerne fra Paris (COP 21), fremtidsperspektiver for ungdommen og retfærdighed i beskatning”.

Konferencens overordnede mål er at „skabe opmærksomhed på alternative krav fra neden, en ajourført grund-læggende kritik af kapitalismens globale udbytning af mennesker og natur”. (Grande Conférence: Les peuples et la planète avant le profit ! Voix des résistances).

(shaggie og al. / autonom infoservice)