Ruslands dobbeltstrategi i Syrien

Beboerdemo mod Assad-regimet i  Aleppo, d. 4. marts 2016.
Beboerdemo mod Assad-regimet i Aleppo, d. 4. marts 2016.

De skiftende, dramatiske militære konfrontationer mellem det syriske regime og de forskellige grupper af oprørere dækker over, hvem der er blevet den afgørende aktør i denne krig:

Putin-regeringens militære indgreben sidste efterår har bevaret Bashar al-Assad-regimets udmattede militær for et kollaps.

Slaget om byen Aleppo har siden hen dannet ramme for krigens udfald. Alt tyder dog på, at Rusland anser en belejret by som mere værdifuld end en af Assad-militæret generobret by. På den måde kan Rusland opretholde sin centrale rolle i og omkring konflikten ... 

Russisk flybase i Hmeimim, Syrien
Russisk flybase i Hmeimim, Syrien

Med en massiv militærintervention har Putin-regeringen sidste efterår bevaret Bashar al-Assad-regimets udmattede militær for totalt kollaps.

Således har det russiske luftvåben foretaget tusinder af bombetogter mod de af oprørerne kontrollerede områder og presset den samlede modstand i en defensiv situation. 

 

Assad-regimet fortsætter sine bombardementer af beboelseskvarterer i Aleppo
Assad-regimet fortsætter sine bombardementer af beboelseskvarterer i Aleppo

Det er åbenlyst, at den russiske regerings egentlige mål er på den ene side at holde Assad-regimet ved magten for at sikre Ruslands strategiske indflydelse i området og på den anden side at opnå en international forhandlingsløsning, da Rusland under ingen omstændigheder ønsker at blive låst fast i en opslidende krig, som ligner den i Afghanistan for 30 år siden.

Dette kunne være grunden til, at Ruslands luftvåben har holdt sig tilbage, da den libanesiske shia-islamiske Hisbollah bevægelse – en af Assad-regimets vigtigste hjælpetropper – led store tab, da de uden russiske bombefly gennemførte en offensiv mod de oprørskontrollerede bydele i Aleppo.  

Klorgas-angreb på Aleppos belejrede bydele

Uden permanente russiske tæppebombardementer fra luften er Assads militser ikke i stand til at holde de allerede erobrede områder. Dette viste sig også, da det lykkedes for de forskellige væbnede oprørsgrupper at gennembryde belejringen og få forsyninger ind til den sultende befolkning i området.* Ifølge forskellige humanitære hjælpeorganisationers udsagn, svarede Assad-regimet igen med at gennemføre klorgas-angreb på bydelene.

__________________________________________________

* Når en international konvoj med nødhjælp en sjælden gang får lov til at komme forbi regeringssoldaternes checkpoints, bliver vigtigt medicinsk udstyr, antibiotika og mad til behandling af underernæring ofte fjernet fra lasten.  

  • Hverdagen i de af oprørerne kontrollerede bydele i Aleppo (Forstør ved at klikke på billedet):  
  • Ruslands magtpolitiske kalkyle

Den eksilerede russiske Mellemøst-ekspert Yury Barmin’s udtaleler på Twitter :

”I Ruslands strategiske kalkyle er et belejret Aleppo mere værdifuldt end en af Assad generobret by. For så længe der hersker denne uafgjorte situation, så længe vil Rusland spille en central rolle, som en alle har brug for. Såvel Assad-regimet som Vesten”.

Imens tæppebomber det russiske luftvåben Idlib provinsen – og har for nyligt ødelagt provinsens største fødeklinik. Det kostede utallige døde og sårede blandt patienter og personale...

________________________

Billede tv. : "USA & Russia - imperialists! Get out of Syria & take Assad with you

  • Her fortæller sygeplejerske Adriana fra ”Læger uden grænser” om sit arbejde som udsendt under krigen i Syrien:
  • Over halvdelen af landets befolkning er på flugt

Konflikten i Syrien har på sit femte år udviklet sig til et mareridt for alle. I 2015 registrerede ”Læger uden grænser” omkring 154.000 sårede og over 7.000 døde på de hospitaler og sundhedsklinikker i Syrien. Hele 30-40 procent af de dræbte og sårede var kvinder eller børn.

Omkring 13,5 mio. syrere har brug for humanitær hjælp. Flere end 10,9 mio. syrere, dvs. over halvdelen af landets befolkning, er på flugt: 6,6 millioner syrere er på flugt i deres eget land. Omkring 4,3 millioner registrerede syrere er ifølge FN flygtet til nabolandene Jordan, Libanon, Irak, Egypten, Tyrkiet og Nordafrika. Andre prøver at få asyl i Vesteuropa.   (autonom infoservice)         

_______________________________________________

Udstilling om krigen i Syrien i Aalborg

”Orangeriet” danner rammen om en udstilling i Folkekirkens Hus, Gammel Torv 4 i Aalborg. Udstillingen giver et helt anderledes indblik i den tragiske virkelighed, som krigen i Syrien skaber. Det er en udstilling, der består af 12 malerier, som viser 12 skæbner fanget i en grusom krig, de fleste ikke forstår konsekvensen af.

Ved hvert maleri, vil der være et uddrag af Jan Pêt Khorto’s digte. Han er en kurdisk eksil- forfatter fra Syrien og har været politisk flygtning i Danmark siden 2009. Jan Pêt Khorto har skrevet tre digtsamlinger, hvoraf den tredje er oversat til dansk i 2011. 

_______________

Relateret

autonom infoservice

________________________