Indien: 150 millioner arbejdere i strejke

Bankansatte deltager i generalstrejken i Mumbai, d. 2. september
Bankansatte deltager i generalstrejken i Mumbai, d. 2. september

Den 2. september 2016 gik millioner af arbejdere i Indien i aktion.

Op til 150 millioner arbejdere nedlagde arbejdet. Den landsdækkende strejkeaktion blev koordineret af Center of Indian Trade Unions.

Det blev en historisk dag og muligvis den største strejke i arbejderklassens historie – ikke bare i Indien, men globalt ... 

 

 • Centrale og lokale fagforeninger over hele landet startede strejke-  demonstrationerne kl.18 lokal tid, den 2. september 2016 (Forstør ved at klikke på billedet):  

__________________

Arbejdernes strejkekrav er blandt andet: 

 • Effektiv bekæmpelse af inflationen,
 • Social sikring for alle,
 • Forhøjelse af mindstelønnen,
 • Stop for ændring af arbejdsmarkeds lovgivningen til fordel for arbejdsgiverne,
 • Pensionsgaranti for alle

* Forbud mod salg af landets strategiske sektorer så som jernbaner, forsikrings- selskaber mv. til udenlandske koncerner.

________________________________

Narendra Modi’s neoliberalistiske regeringspolitik

Når strejken blev så omfattende skyldes det den udbredte vrede over den horrible udbytning, Indiens arbejdere er underkastet. Den 2. september 2016 slog de igen. Arbejdere i Indien er de senere år blevet udsat for det ene angreb efter det andet af den højreorienterede neoliberalistiske regering under ledelse af Narendra Modi fra det sekteriske Bharatiya Janata Party.

Således har regeringen fornyligt vedtaget en lovændring som betyder, at arbejds- givere får endnu nemmere ved at ansætte og fyre personale efter deres forgodt- befindende.  

 • Strejkeaktionen den 2. september blev gennemført af mange forskellige befolkningslag:
Kvinder råber slogans fra en politibil, efter de er blevet anholdt i forbindelse med strejkedemo i Ahmedabad, d. 2 september
Kvinder råber slogans fra en politibil, efter de er blevet anholdt i forbindelse med strejkedemo i Ahmedabad, d. 2 september

Organiserede og uorganiserede arbejdere, gamle og unge fra meget forskellige sektorer – bla. mineindustrien, landbruget, elektricitetsforsyningen, den offentlige sektor, sundheds- og uddannelsessystemet, telecom industrien mv.

Strejken var landsdækkende fra Vestbengalen til Uttar Pradesh, New Delhi, Assam, Kerala, Haryana, Punjab osv. Byer blev lukket ned, butikker og veje blev blokeret. Overalt i landet var det strejken, der satte dagsordenen . (ikh. og al. / autonom infoservice)

                                     ___________________________________

INDIA: 150 MILLION WORKERS ON STRIKE! 

    ______

Relateret

          _______________

         autonom infoservice