Valg i Nicaragua: Ortega-klanens alliance med højrefløjen og kirken

Protester mod Ortega-regeringens anti-abortlov
Protester mod Ortega-regeringens anti-abortlov

* UPDATE. 
Som forventet blev Daniel Ortega den 6. november 2016 genvalgt for tredje gang i træk som Nicaraguas præsident.

Han fik 72,5 procent af de afgivne stemmer. Ortegas kone Rosario Murillo, der indtil nu fungerede som regeringens talskvinde er valgt til landets vicepræsident ...

 

  • Ifølge Daniel Ortega er regeringen ”socialistisk, kristelig og solidarisk”. I realiteten drejer det sig om at stadfæstelse af familieklanens politiske kontrol over landet...

UPDATE

 

"Valget var en ren farce"

- Ernesto Cardenal

(Han er en af de mest fremtrædende oppositionelle sandinister)

  • "Danielisterne"

Den Sandinistiske Nationale Befrielsesfront (FSLN), der af venstreoppositionelle sandinister  - deriblandt folk fra den tidligere guerillabevægelse, så som Henry Ruiz, Dora María Tellz, Mónica Baltodano, forfatteren Sergio Ramirez, poeten Ernesto Cardenal - betegnes som en degenereret frontorganisation af ”danielisterne”, fik 72,1 procent af  stemmerne.

Daniel Ortegas kone Rosario Murillo, der indtil nu fungerede som regeringens tals- kvinde er valgt til landets vicepræsident. Den borgerlige opposition fik 14,2 procent af stemmerne, mens venstreoppositionen blandt sandinisterne har opfordret til boykot af valget, som de betegner som en farce.

Fest i Managuas gader efter valgsejren
Fest i Managuas gader efter valgsejren
  • ” Gabende tomme valglokaler”

På grund af Ortega-familieklanens kontrol med de statslige toppositioner er det foreløbigt ikke muligt at registrere den nøjagtige stemmeprocent , der varierer mellem 22 procent (iflg. oppositionen) og 65 procent (iflg. den af Ortegafamilien kontrollerede ”Øverste Valgkommission” (CSE). Tilstedeværende journalister fra forskellige internationale medier beretter samstemmende om ”gabende tomme valglokaler” ...

  • Økonomisk opsving i neoliberalismens tegn

Nicaragua betegnes i dag som en ”et-familie-stat”. Ortegas søn Rafael leder Nicaraguas olieselskab, mens sønnerne Maurice, Daniel og Juan leder landets    vigtigste TV-kanaler. Sønnen Laugesto er leder af ’ProNicaragua’ der afvikler al handel med udlandet.
Døtrene Luciana og Camila er ansat som præsidentens officielle rådgivere. Ledelsen i militæret, politiet og domstolen er blevet besat af enten familiemedlemmer eller trofaste tilhængere af Ortega-klanen.
Den ekstreme fattigdom og arbejdsløsheden er under Ortega-klanens regerings- periode markant faldet og sidstnævnte ligger nu officielt på 6,8 procent. Skønt mange jobs er lavtlønnede, så har store dele af befolkningen fået det bedre i de sidste ti år. Vækstraten har de sidste år varieret mellem fire og fem procent.

Socialprogrammerne finansierer Ortega-regeringen med en investeringsfremmende politik. Således finansierer Quatar hospitaler, tyske firmaer fremstiller billigt tilbehør til biler, kinesiske konsortier engagerer sig i infrastrukturelle projekter, mv. Nicaragua er i dag kendt som et skatteparadis for internationalt opererende koncerner. 

(shaggie og  al./ autonom infoservice) 

  • Anklages for nepotisme
Daniel Ortega og Rosario Murillo's valgkampagne 2016
Daniel Ortega og Rosario Murillo's valgkampagne 2016

Der kurserer mange bitre anklager imod Daniel Ortega. Han var en af de ledende medlemer af den sejrende sandinistbevægelse, der i 1979 styrtede USAs trofaste allierede, diktatoren Anastasio Somoza. Nu kritiseres Ortega for at have kopieret Somozas korrupte adfærd.
Det er en stående anklage, som fremføres af mange af Ortegas tidl. kampfæller fra sandinstbevægelsen. De påpeger samstemmende Ortegas åbenlyse nepotisme. Således har han sørget for, at syv af hans egne børn enten er med i regeringen eller sidder på politiske nøglepositioner. Klanen kontrollerer en del TV-kanaler og de centrale radiostationer. Daniel Ortegas kone Rosário Murillo opstiller nu til posten som landets vicepræsident.

  • Valget - en ren farce

En af de mange tidligere sandinistas, der er i opposition til Ortega-alliancen, er Mónica Baltodano. Hun kæmpede i den sandinistiske guerilla mod Somoza og var den ansvarlige minister for regionerne i sandinisternes regeringsperiode 1985 – 1990. 
Mónica Baltodano betegner det kommende valg som en ren farce, fordi Ortega-familien har fået såvel valgkontrolmyndigheden som landets øverste domstol under deres personlige kontrol.

Oppositionen er blevet demonteret af Ortega-klanens massive kontrol med medierne og er derudover håbløst opsplittet. Baltodano er sammen med større grupper af gamle veteraner fra guerilla-tiden blevet ekskluderet af det sandinistiske parti på grund af deres kritik af karrierefløjen, der trofast grupperer sig omkring Ortega-fløjen i partiet og samfundet. 

  • I alliance med alskens reaktionære fra politik, erhverslivet og kirken 
Protester mod Ortega-regeringens anti-abortlov
Protester mod Ortega-regeringens anti-abortlov

Daniel Ortega sluttede op til valget i 2006 en alliance med den indflydelsesrige, stærkt højreorienterede forhenværende borgmester i Managua, Arnaldo Alemán, som blev landskendt for at være indblandet i flere korruptionsskandaler. Med denne alliance i ryggen lykkedes det Daniel Ortega at blive valgt til Nicaraguas præsident.

I perioden efter udbyggede han systematisk sin indflydelse. Med hjælp fra alliancen med Alemán fik Ortega-klanen kontrol over justitsapparatet og parlamentet.

Støtten fra landets indflydelsesrige kirkelige institutioner fik klanen ved bl.a. at vedtage en anti-abortlov, der er så repressiv, at selv kvinder der er blevet voldtaget ikke får tilladelse til abort.

  • Nicaraguas feminister på gaden imod Ortega-regeringens anti-abortlov (Forstør ved at klikke på billedet): 
  • Regeringen slår hårdt ned på enhver uafhængig faglig aktivitet

Daniel Ortega har også sikret sig virksomhedsejernes støtte ved at indrømme dem en næsten ubegrænset personalepolitik. Bl.a. ved at slå hårdt ned på enhver faglig aktivitet, der er udenfor den regeringsvenlige fagbevægelses kontrol.

På grund af Ortega-regeringens neoliberale politik har den sikret sig både Verdens- bankens og den Internationale Valutafonds velvilje.

At Ortega-klanen alligevel har opbakning hos en betragtelig del af landets befolkning, skyldes ifølge oppositionelle sandinisters mening, at landet for tiden gennemgår et generelt økonomisk opsving og at situationen i landet i sammenligning med nabostaterne Honduras, El Salvador og Guatemala er forholdsvis sikker og stabil. 

  • Regeringens væbnede motorcykelbander sættes ind mod demonstranter

Repressionen er således kun mærkbar hos grupper og personer, der engagerer sig oppositionelt imod de eksisterende forhold. Således har Ortega-klanen ifølge Marco Carmora – leder af menneskerettighedskommissionen CPDH  - oprettet en væbnet motoriseret enhed, der plejer at skræmme demonstrationsdeltagere ved at omringe dem med deres motorcykler.  

Blev Daniel Ortega ifm. hans besøg i Iran  inspireret af de motoriserede "Basij“-militser ...?
Blev Daniel Ortega ifm. hans besøg i Iran inspireret af de motoriserede "Basij“-militser ...?
  • Strejkende fagforeningsfolk risikerer at blive fængslet
Pårørende til fanger foran "El Chipote" fængslet
Pårørende til fanger foran "El Chipote" fængslet

Arbejdere der aktionerer for bedre arbejdsvilkår og højere løn bliver forfulgt. Således bliver strejkende  fagforeningsfolk ofte anholdt og overført til landets mest berygtede fængsel ”El Chipote”.
I følge en rapport fra menneskerettigheds- kommissionen bliver der i mange af fængslerne anvendt tortur mod de indsatte. Mange af ofrene for politi - chikaner og tortur henvender sig til organisationens lokaler i Managua for at indberette deres erfaringer fra fængselsopholdet.  
(al. / autonom infoservice)

                              _____________________________

"Sandinisternes forhenværende socialrevolutionære samfundsvisioner er idag intet andet end nostalgiske minder... "  Gioconda Belli , nicaraguansk forfatter og feminist