USA: ”Act up! Fight hate! Fight Trump!”

Efter Trumps valgsejr har de sociale bevægelser og den organiserede venstrefløj fået et mærkbart opsving i USA.

I forbindelse med indsættelsen af Donald Trump som USAs 45. præsident den 20. januar 2017, er der planlagt store protester og aktioner over hele USA og i flere lande i verden, herunder Danmark. 

Lørdag, d. 21. januar vil ”Million Women March” indtage Washington DC. Denne  dag vil der være kvindedemonstrationer mod Trump på globalt plan.

  • USA: "Don't cooperate - Don't normalize: DISRUPT!" (Forstør ved at klikke på billedet): 
  •     Million Women March' imod Trump

SISTER MARCHES

Sister Marches are solidarity events inspired by the Women's March on Washington, and organized by volunteers around the world. If you can't make it to Washington, D.C. on January 21, join or host a Sister March near you

 

USA hvorhen?

Donald Trumps præsidentskab bygger på en autoritær republikansk ”Lov og orden” – stat.

I såvel Senatet som i repræsentanternes Hus dominerer den konservative højrefløj. Flertallet af guvernørerne i de enkelte staters parlamenter, borgmestrene og lokale politiledere (sheriffer) er republikanere.

Deres fælles nævner er, at de i den kommende tid vil dreje USA ind på en markant højrekurs i de centrale samfundsrelevante anliggender.

Trumps sejr ved præsidentvalget har udløst om- fattende protester i hele USA. Hundredetusinder af mennesker har været på gaden for at manifestere deres angst, vrede og fortvivelse.

Protesterne er blevet ledsaget af kontroversielle diskussioner og mange forsøg på at forstå de dyberliggende årsager til valgresultatet.

Politisk højredrejning over hele linjen ...

USAs brogede venstrefløj forventer en skarp politisk højredrejning og en massiv social nedskæringsbølge. Ifølge den amerikanske forfatter Barbara Kingsolver’s essay i det britiske dagblad ”The Guardian”  vil dette omfatte talrige vitale områder:

”Tale – og pressefrihed, til- kæmpede kvinderettigheder, mindretalsrettigheder og LGBTQ- miljøet (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer) international samarbejde ifm. klimaspørgsmålet, videnskab og forskning, privat våbenbesiddelse, rigdoms- akkumulation til fordel for de øverste lag i samfundet på bekostning af mellemlagene, kapitalinteressernes indflydelse på lovgivningen, mv.”

____________________________

"Trump står til højre for tidl. præsident Ronald Reagan"

I samtaler med forskellige venstreorienterede der allerede var aktive i præsident Reagans regeringstid, hedder det i Barbara Kingsolver’s i essay: ”Reagan ville i relation til den aktuelle udvikling fremstå som en moderat republikaner. Hele det republikanske spektrum er rykket til højre.”

Mange betegner udviklingen som ”præfascisme” eller sågar som "neofascisme". Situationen er meget anspændt og dette giver forskellige udslag. Således berettes der om amerikanske kvinder, som opkøber præventionsmidler, mens og aidssyge køber medicin i store mængder før de risikerer at miste det statslige medicintilskud ...

  • Gang i de sociale bevægelser

Efter Trumps valgsejr har de sociale bevægelser og den organiserede venstrefløj fået et mærkbart opsving. Det kommer til udtryk i et væld af politiske aktiviteter. Både den progressive fløj i det Demokratiske Parti omkring Bernie Sanders og dens allierede i nogle fagforeninger samt den udenomsparlamentariske venstrefløj får øget tilslutning i denne tid. 

"Housing is a Human Right"
"Housing is a Human Right"

Således har den største socialistisk orienterede organisation i USA – ”Democratic Socialists of America” – DSA (2) øget sit medlemstal til over 10.000 og er nu præsent i over 30 forbundsstater (billede th). Noget som er ganske bemærkelsesværdigt i forhold til USA.

Skønt organisationen oversat til europæiske forhold nærmest har venstresocialdemokratiske positioner, er DSA meget engageret i opbygningen af allerede eksisterende eller nydannede anti- fascistiske og socialpolitiske borgerinitiativer. DSAs hjemmeside 

  • LGBTQ-bevægelsen

Et andet lyspunkt er LGBTQ- bevægelsen, der bygger på mange års modstandserfaringer, bl.a. under de homofobe regeringer under ledelse af Reagan og Bush. I kølvandet af Trumps valgsejr har LGBTQ-bevægelsen udvidet den militante Aids-bevægelse ACT UP og mobiliserer til modstand under parolen ”Act up! Fight Hate! Fight Trump!”.

Solidarity Sundays

Mange initiativer indenfor LGBTQ –spektrummet er i fuld gang med mobiliseringer, da de med rette frygter, at Trump-administrationen vil vedtage love, som indskrænker homoseksuelles, biseksuelles og transpersoners rettigheder. Dertil kommer frygten for udhuling af det i forvejen skrantende statslige sundhedsvæsen og afskaffelse af tilskudsordningen for aids-medikamenter.

Et af de første initiativer er ”Solidarity Sundays”, hvor folk over hele Californien mødes for at diskutere og planlægge politisk modstand og gensidige støtteaktioner.

(ikh. og al. / autonom infoservice)

    ________

Demoer mod Trump

Både i USA og flere lande i verden, herunder Danmark, vil der i forbindelse med indsættelsen af Trump-administrationen den 20. januar 2017 finde demonstrationer og protestmanifestationer sted.  

  • Danmark

20. januar 2017. "Build Bridges - Not Walls!" Østerport Station, kl. 17-19 , Oslo Plads 8 * Arrangør: Party Rebels

* Infos på facebook

 

20. januar 2017. "Stop Trump! Demonstration mod racisme, sexisme og højrepopulisme"

Foran USAs ambassade, kl. 16 – 19 , Dag Hammarskjölds Allé 24, København - Østerbro * Arrangører: Marxistiske studerende og Socialistisk Ungdomsfront (SUF) '

* Infos på facebook

21. januar 2017: "Women’s March Copenhagen" Demoen går fra USAs  ambassade, Dag Hammarskjölds Allé 24 til Folketinget (kl.14-17)

* Infos på facebook

  • USA

 

 

______________

21. januar 2017: "Women's March on Washington"

2 Lincoln Memorial Circle, NW, Washington, District of Columbia 20037