”Trump har vundet valget – men kampen er først begyndt”

Den amerikanske præsident Donald Trump fik i weekenden sit første nederlag.

En domstol i New York indefrøs lørdag nat foreløbigt Trumps dekret om bl.a. et indrejsestop for  borgere fra syv stater med et overvejende muslimsk flertal. 

Med denne domsafgørelse opnåede borgerretsbevægelserne en første vigtig delsejr i kampen mod Trumps fremstød mod mindretalsrettigheder.

  • Tusinder demonsterede i landets lufthavne for at løslade flere hunderede tilbageholdte såvel flygtninge som rejsende fra muslimske lande. 
  • Trumps dekret

Præsident Trump undertegnede i fredags et lovdirektiv med betegnelsen ”Protecting the Nation From Foreign Terrorist Entry Into the United States”, der iværksætter et indrejse- forbud mod forskellige grupper.

Dekretets formål skulle være at ”beskytte nationen mod udenlandske terrorister”.

Ifølge statistiske oplysninger er antallet af terroranslag i USA meget få og gernings- mændene til disse er gennemgående folk, der har levet længe i USA og er amerikanske statsborgere.

           _____________________

Hovedpunkterne i Trumps direktiv er

  • Et 120-dages indrejseforbud for alle flygtninge, ligegyldigt fra hvilket land de kommer.
  • Et generelt indrejseforbud for alle syriske flygtninge, undtagen dem der kan dokumentere, at de er kristne.
  • Et 90-dage gældende indrejsestop for alle borgere fra Iran, Irak, Sudan, Jemen, Syrien, Libyen og Somalia. Dette gælder også personer, der allerede har modtaget et gyldigt visa til USA.
  • Fastskrivning af en maksimumgrænse for optagelse af flygtninge i 2017 med 50.000.
  • "Et klart brud på den amerikanske forfatning..."

Domstolen i New York har besluttet, at de omkring 200 flygtninge og besøgende i lufthavnene i NewYork, Chicago og andre storbyer, som i weekenden blev tilbageholdt i første omgang ikke må sendes tilbage.

Forudsat at de er i besiddelse af et gyldigt visa eller et såkaldt Greencard, eller har status som del af et flygtningeprogram.

Domsafgørelsen betegnede dekretet som et klart brud på den amerikanske forfatning. En endelig afgørelse herom forventes om nogle uger.

Dommeren forholdt sig ikke konkret til, om de tilbageholdte vil blive sat fri. Derimod bliver Trump-administrationen pålagt at offentliggøre en liste over de anholdte.

Dagbladet 'Washington Post' citerer dommeren Ann M. Donnellys domsafsigelse: ”Med den manglende begrundelse for udvisningen foreligger der en umiddelbar fare for alvorlige og irreparable skadelige konsekvenser for flygtninge, visa-ejere og individer fra nationer, der er omfattet af det præsidiale dekret af den 27. januar 2017.”

  • Labours formand Kræver indrejseforbud for Donald Trump

En del politikere reagerede på Trumps islamofobe udspil. Deriblandt det britiske Labour Partys formand Jeremy Corbyn, der som et modsvar foreslår at udstede et indrejseforbud for Donald Trump eller Canadas premierminister Justin Trudeau, der straks tilbød at hilse de afviste flygtninge i USAs lufthavne velkommen i Canada....

"No ban. No wall. Sanctuary for all"

Flere tusinder aktivister demonstrerede i går søndag mod indrejseforbuddet. Protesterne koncentrerede sig i lufthavnsområderne i New York, Chicago, mv.

En bred venstrefløjsbevægelse er ved at formere sig. Omkring 2,6 millioner demonstrerede alene den 21. januar i 50 forbundsstater. (1) Trump har lidt sit første nederlag. Det viser, at modstand og civil masseulydighed kan nytte noget. ”Resist” og ”Disobey” (ulydig) er nogle af de mest populære slogans blandt den oprørske del af USAs befolkning. Som en demonstrant på gaden i New York udtalte til medierne: ”Trump har vundet valget – men kampen er først begyndt”.        (julie/autonom infoservice)

  • Følge med i protesterne mod Trump "Protest to OPPOSE the Refugee Ban" på facebook

   _____

Noter

1) autonom infoservice: ’Women’s March’ mod højrepopulisme og sexisme 

(Forstør ved at klikke på billedet):