G20-topmøde i Hamburg: "Det bliver en festival af protester"

Interview med Emily, en anti-G20 aktivist

Med 'G20-Aktionskonferenz' den 3.- 4. december 2016 faldt startskuddet. 600 aktivister mødtes i Hamburg for at forberede protesterne mod G20-topmødet, der i år finder sted i Hamburg den 7.- 8. Juli 2017.

Mobiliseringen og de konkrete forberedelser skal skabe  rammerne for de titusindvis af aktivister fra hele Europa, der kommer til Hamburg i juli for at konfrontere G20-topmødet med et hav af modstands - og solidaritsaktioner.

  • Læs programmet for den næste forberedelseskonference i Hamburg, d. 11. februar 2017.  

                                           _____________

Interview

  • " Vores udfordring er ikke kun at mobilisere, men også organisere – at opbygge bevægelser der kæmper videre, når topmødet er slut" 

 

Autonom demo i Hamburg til forsvar for det sociale kulturcenter 'Rote Flora' d. 21. april 2016
Autonom demo i Hamburg til forsvar for det sociale kulturcenter 'Rote Flora' d. 21. april 2016
  • Skønt skolens ledelse i sidste minut forsøgte at forhindre det, så lykkedes det d. 3.- 4. december 2016 at gennemføre forberedelses- konferencen til G20- topmødet på "Hamburger Hochschule für Angewandte Wissenschaften" . Hvordan gik det ?

Emily: Konferencen var en succes. Vi var 600 aktivister fra Hamburg og resten af Tyskland samt en del fra andre europæiske lande.

- I 2 dage førte vi intensive debatter, med masser af forglæde i forhold til det, vi vil kaste os ud i de kommende måneder. Forberedelserne er igang i Tyskland og på europæisk plan. Hamburg bliver midtpunkt for en global protestbevægelse.

  • Hvilke grupper kom de deltagende aktivister fra ?

Emily: I 13 workshops med forskellige sværpunkter blev der udviklet aktionsidéer. Det viste sig, at G20 har mange modstandere: Aktivister der vil aktionere mod såvel Donald Trumps klimafjendtlige politik som Angela Merkels afvisning af at afvikle kulkraften; feminister der råber højt når sexisterne Erdogan, Trump, Putin og Co. kommer til Tyskland – og mange beboere fra Hamburg, der i juli ikke vil lade sig fratage deres ret til byen.

- Flugt og grænseregimer var nogle af temaerne på konferencen. Situationen for venstrefløjen i Tyrkiet var der også fokus på. Aktivister fra Rojava, der kom til orde via liveoptagelser, erklærede deres solidaritet.

- Og som venstrefløj er vi naturligvis alle forenet i den indsigt, at G20 står for for- valtning af den globale kapitalisme.

  • I programmet til konferencen står der, at de enorme anti-TTIP demonstrationer i september var ”usædvanligt tandløse”. Brede alliancer havde sørget for omfattende mobilisering, men også for indholdsmæssig udvanding. Hvordan kan det forhindres i forbindelse med G20 protesterne ? 

Emily: Jeg ville ikke have betegnet anti -TTIP-bevægelsen sådan og jeg er først og fremmest imponeret over, hvor mange mennesker der gik på gaden med kravet om demokrati i stedet for grænseløs kapitalisme.

- Men det er rigtigt, at den radikale venstrefløj vil ikke kræve en ”mere retfærdig verdenshandel” . Vi kritiserer selve den globale kapitalisme. Vores udfordring er desuden ikke kun at mobilisere, men også organisere – at opbygge bevægelser der kæmper videre, når topmødet er slut.

  • "Vi erobrer Hamburg tilbage: Med autonom demo aftenen før og hedonistiske raves"  
" Smash G20 - Frihedens fjender er vores fjender"
" Smash G20 - Frihedens fjender er vores fjender"
  • Hvilke aktionsformer blev der diskuteret, så vidt det kan gøres offentligt?

Emily: Vi har besluttet at organi- sere en masseprotest af civil ulydighed ved topmødets start den 7. juli.

- Vi vil besætte samtlige tilkørsels- veje og logistiske knudepunkter for at gøre topmødets infrastruktur til en fiasko.

- Derudover diskuteres blokader i Hamburgs havn . Det bliver en festival af protester. Vi erobrer Hamburg tilbage: Med autonom demo aftenen før og hedonistiske raves. En række bydelsinitiativer har planer om at indrette ’No-cops-zoner’ for at sikre beboernes frie bevægelighed.  

Mobilisering til et bydelsmøde i Hamburg
Mobilisering til et bydelsmøde i Hamburg
  • I slutningen af november 2016 var der et brandanslag mod Messehallen i Hamburg, (1) som skal være centrum for G20 topmødet. Også i Berlin og andre byer har der været militante aktioner i forhold til G20-topmødet. Hvilken rolle spiller temaet militans ved forberedelserne til anti-G20 protesterne i juli?

Emily: Det var slet ikke noget tema ved for- beredelseskonferencen. Det du nævner, var jo ikke vores aktioner – dem forbereder vi sammen og annoncerer offentligt.

- Men de som henter den neofascistiske Trump, diktatoren Erdogan eller den neoliberale kapital- forvalter Merkel og EU til Hamburg, må regne med, at ikke kommer til at gå stille af.

(Interviewet er oprindeligt offentliggjort i dagbladet ”Junge Welt” , d. 7.december 2016, oversat af ikh./autonom infoservice) 

Note

1) Læs interviewet herom i Tageszeitung-taz : Linksradikale über Militanz gegen OSZE- und G20-Gipfel: “Wut auf diesen Staat“   

           ____________________________

  • 2. Aktionskonferenz in Hamburg, 11. februar 2017 Programmet er følgende (Desværre foreløbigt kun på tysk) 

Der Journalist Peter Schaber vom lower class magazin führt uns durch die aktuellen Kriegsschauplätze, insbesondere Ukraine und Syrien, und zeigt auf, mit welchen Mitteln sich die G20 Staaten um die Beute schlagen.

Der Autor Tomasz Konic gibt uns einen kleinen Einblick in die aktuelle Krise des Kapitalismus. Kurz und prägnant zeichnet er Ursache, Verlauf und Perspektive der großen Systemkrise nach. Er stellt seine Theorie von der finalen Krise vor und warum der Kapitalismus untergeht.

Ein Referent vom Revolutionären Aufbau Schweiz geht der Frage nach, wie wir als Aktivist*innen eine revolutionäre Praxis entwickeln können, die im Stande ist das Jetzt aufzuheben und weder vom System integriert wird, noch sich in marginalisierter Stell- vertreterpolitik verliert.

Griechische Anarchist*innen der Gruppe Belini aus Athen berichten uns von ihren all- täglichen Kämpfen und wie sich die Krise in Griechenland zugespitzt hat. Außerdem werden sie über das Scheitern der Syriza-Regierung und dem Erstarken rechter  Bewegungen berichten.

Es wird noch weitere Vorträge und Workshops geben u.a. zu Kurdistan, Rote Hilfe gegen Repression, kapitalistische Krise und Neuaufteilung der Welt (Gruppe ArbeiterInnen-  macht).

Außerdem wird sich auch ganz praktischen Fragen wie einem Blockadetraining oder einem Anreisesolifond gewidmet. Bücher & Infostände bitte anmelden.

Wir freuen uns auf euch! * Veranstaltet wird es von der AA/NO ( "Arbeitslose Akademiker/ Nachwuchsorganisation“ :) ). * Wer Mobi-Material (Flyer, Plakate, Aufkleber) haben will, meldet sich bitte unter:  g20-entern@riseup.net  *Infos auf facebook hier * Infoportal NOG20 - 2017 hier . Einen Tag vorher bitten wir zum Tanz, Konzert und Party im Hafenklang   

G20-topmødet- 2015 i Tyrkiet
G20-topmødet- 2015 i Tyrkiet