Wien: Store protester imod højreekstremisternes årlige ”Akademikerball”

Hvert år i starten af februar byder højreekstreme studenter sammen med det højrepopulistiske parti FPÖ op til dans. Det såkaldte ”Akademikerball” finder sted i den tidligere kejserresidens ”Hofburg” i Wiens historiske bydel.                  Ballet er samlingssted for den østrigske højrefløjselite samt deres ligesindede fra hele Europa.

  • Omkring 4000 demonstranter forsøgte i fredags, d. 3. februar, at blokere for højreekstremisternes fest med spontane blokader.
Med musik og paroler markerede demonstranterne deres modstand mod højreekstremisme i alle dens former.
Med musik og paroler markerede demonstranterne deres modstand mod højreekstremisme i alle dens former.
  • Det højrepopulistiske parti FPÖ byder op til dans

Det årlige ”Akademikerball” i Hofburg samlede en række højrenationale korps- studenterforeninger, deriblandt en del nazier, der siden 1952 har organiseret en årlig fest med betegnelsen ”Wiener Korporationsball” (WKR).

I de første mange år for at samle de ’familiære’ bånd med henblik på gensidige ’vennetjenester’ i forhold til fremtidige politiske og erhvervsmæssige karrierer. Således har for eksempel Norbert Hofer (billede ovenfor), medlem af parlamentets nationalrådspræsidium samt højrepopulisternes succesløse præsidentkandidat i fjor, siden sin gymnasietid været tilknyttet korpsforeningernes miljøer.

Omkring 1500 personer deltog i år i  højreekstremisternes 'Akademikerball'
Omkring 1500 personer deltog i år i højreekstremisternes 'Akademikerball'
Demonstrationen foran 'Hofburg'
Demonstrationen foran 'Hofburg'

Fra 2008 blev de årlige protester betydeligt mere omfattende af to grunde: Højrepopulisterne vandt stadig større til- slutning i dele af landets befolkning og WKR-ballet blev i stadig højere grad samlingssted for kendte folk fra den europæiske ekstreme højrefløj. Deriblandt repræsentanter fra den franske ”Front National”, fra Geert Wilders ”Partij voor de Vrijheid”, belgiske ”Vlaams  Block”, det tyske naziparti NPD, mv.

Da WKR-ballet på grund af de omfattende demonstrationer med op til 10.000 del- tagere samt en stadig voksende kritik i offentligheden kom i kraftig modvind, overtog det højrepopulistiske FPÖ i 2013 værtsfunktionen for korpsstudenternes årlige bal, som nu blev omdøbt til ”Akademikerball”.  

  • Mangfoldig demonstration og nålestiksaktioner mod ”Akademikerball”
Nogle aktivister kunne udklædt i elegante aftenkjoler smugle sig ind til festen og udrulle et banner med teksten : ”Willkommen zum Burschenschaft – Hysteria Ball”
Nogle aktivister kunne udklædt i elegante aftenkjoler smugle sig ind til festen og udrulle et banner med teksten : ”Willkommen zum Burschenschaft – Hysteria Ball”

Omkring 2800 politifolk i kampuniform beskyttede deltagerne i ”Akademiker- ball”, da de ankom til ”Hofburg” – den tidligere residens for Habsburger- dynastiets kejsere.

Omkring 4000 demonstranter fra Wiens venstrefløjsspektrum bevægede sig i gennem byen hen til politiets af- spærringer.  

Hele området omkring Hofburg blev af- spærret og erklæret for sikkerheds- zone, som demonstranterne ikke måtte overskride. Da nogle  aktionsgrupper forsøgte at blokere festdeltagernes taxa’er, kom det til de første mindre skæmydsler med politiet. Andre mobile aktionsgrupper forsøgte forsk. steder at etablere sit-down blokader. 


I flere timer lød der genlyd af antiracistiske og antikapitalistiske paroler gennem hele Wiens centrum.  (Forstør ved at klikke på billedet): 

Sporvogn som blokadevåben

På et trafikeret knudepunkt i nærheden af demonstrationen standsede et par maskerede aktivister en sporvogn ved at trække i nødbremsen. Da sporvognens konduktør løb bagom for at se, hvad der skete kastede andre en røgbombe ind i den tomme førerkabine. Sporvognen stod et stykke tid midt på kørebanen og blokerede dermed politiets fremrykken.

Kendt højreekstremist skød mod aktivister  

En anden episode skete senere i forlængelse af demonstrationen, da nogle venstrefløjsaktivister på hjem- vejen stødte på en landskendte leder af den højreekstremistiske "Identitären Bewegung Österreich" Martin Sellner (billede th.). Det udviklede sig til et håndgemæng, højreekstremisten trak en 6mm signal- pistol og affyrede to skud, før aktivisterne kunne fravriste ham pistolen. Da politiet indtraf, var aktivisterne borte forlængst. Højreekstremisten blev midlertidigt anholdt af politiet for ulovlig våbenbesiddelse. 

  • Vrede paroler mod konservativt udspil om at indskrænke demonstrationsretten

Demonstranterne brugte også lejligheden til at udtrykke deres vrede over den konservative indenrigsminister Wolfgang Sobotka, som dagen før demonstrationen mod ”Akademikerball” kom med et udspil om en "nødvendig reform” af demon- strationsretten. Med det formål fremover at kunne forbyde demonstrationer, hvis de bl.a. ”skader økonomiske interesser”. Efter en storm af protester i medierne, bl.a. fra den socialdemokratiske koalitionspartner i regeringen, trak han dette udspil nu tilbage igen.

I visse situationer har statsapparatet indbygget en undtagelseslovgivning, der giver mulighed for at forbyde demonstrationer. Således blev der ifølge officielle statistikker alene i Wien anmeldt 8100 demonstrationer og offentlige forsamlinger i 2016 - heraf blev 26 ikke tilladt. Politiet har forsøgt at forbyde flere demonstrationer, men dette blev efterfølgende afvist af domstolen.

(al./ autonom infoservice) 

Relateret

autonom infoservice:

Østrig hvorhen? - en kommentar

____

Tidsdoku. 12. februar 1934: Arbejderopstanden i Østrig