PARIS: Politivold i forstæderne

Solidaritetsdemo med Théo Luhaka i Paris
Solidaritetsdemo med Théo Luhaka i Paris

Théo Luhaka, 22 år, blev i starten af februar 2017 mishandlet af fire politifolk.

En video-optagelse dokumenterer, hvorledes politiet i forbindelse med en rutinekontrol banker løs på ham, river hans bukser ned, støder en knippel op i hans anus...
Efter presset fra de sidste ugers heftige protester mod politivold, kræver regeringen nu en fuldstændig opklaring af hændelserne.

  • Demonstrationer mod racisme og politivold i Paris og andre større byer i Frankrig
"Hvem beskytter os fra politiet?" - demo mod politivold i byen Nantes
"Hvem beskytter os fra politiet?" - demo mod politivold i byen Nantes
  • ”Brigades spécialisées de terrain” - BST

Forskellige videoptagelser fra hændelserne i Aulnay, en nordlig forstad til Paris, viser hvordan den 22-årige Théo Luhaka den 2. februar 2017 bliver banket af fire politifolk fra den berygtede franske specialenhed ”Brigades spécialisées de terrain” - BST (billede tv.)

Iagttagere beretter til franske medier, at Théo, hvis forældre kommer fra Congo, havde protesteret verbalt mod politiets tilbageholdelse af en bekendt, der nægtede at vise sit id-kort frem.

Théo blev slæbt lidt væk fra de omkringstående lokale beboere og banket brutalt. Da han efter overfaldet senere blev undersøgt på hospitalet, diagnosticerede lægerne et ti cm langt åbent sår i hans anus.

De fire politifolk blev øjeblikkeligt suspenderet fra tjenesten og der blev indledt en forberedende retssag mod dem. En politimand anklages for voldtægt, de andre tre for grov vold med brug af våben.

  • Hollandes statement

I en tweet kræver præsident Francois Hollande en fuldstændig belysning af hændelserne (billede tv.)  

I modsætning til tidligere tilfælde hvor politiet har forårsaget dødsfald, viser den social- demokratiske regering denne gang vilje til at opklare sagen.
Præsident Hollande har  personligt besøgt Théo Luhaka på hospitalet.

Marine Le Pen i samtale med en kendt spansk fascist
Marine Le Pen i samtale med en kendt spansk fascist
  • Marine Le Pen kræver et generelt forbud mod demoer mod politiet

Marine Le Pen fra det højreekstremist- iske Front National nævnte i hendes statement om begivenheden ikke engang politiofferets navn, istedet krævede hun generelt forbud mod demonstrationer, der er vendt mod politiet...  

  • ”Quartiers sensibles” (”problemkvartererne”)

Personkontroller er meget hyppige i de såkaldte ”quartiers sensibles”. Her er ung- domsarbejsløshed og fattigdom som regel dobbelt så høj som landsgennemsnittet. Det sker til stadighed, at politifolk begår voldelige overgreb.  

I juli 2016 døde den 24-årige Adama Traoré efter et kontrolbesøg på en politistation i Paris’s periferi. Omstændighederne omkring hans død er stadigvæk ikke opklaret.

Mindedemo for Adama Traoré i Paris, juli 2016
Mindedemo for Adama Traoré i Paris, juli 2016

Det er et udbredt fænomen, at arbejdsløse og lavtlønnede dele af befolkningen for- trænges til den yderste rand af Paris. Blandt andet til forstaden Aulnay, hvor Théo Luhaka bor. Her lever der omkring 83.000 mennesker og indtil fornyligt, er der ikke nogen boligselskaber, som har investeret i noget som helst i området.

Beboere fra Aulnay kræver en retsforfølgelse mod de ansvarlige politifolk
Beboere fra Aulnay kræver en retsforfølgelse mod de ansvarlige politifolk

Indtil 2013 lå Peugeot's bilfabrik i nærheden og arbejdsløsheden i området var et næsten ukendt fænomen. Da fabrikken lukkede, gik alt ned af bakke for beboerne. Ifølge dagbladet ”Libération” ligger ungdomsarbejdsløsheden i Aulnay nu på omkring 40 procent.

  • Konstant oprustning af politiapparatet

Med den øgede fattigdom steg kriminaliteten og i kølvandet heraf blev politiets fremfærd stadig mere afstumpet og brutal. Da Nicolas Sarkozy var indenrigsminister afskaffede den konservative regering i 2003 bydelens såkaldte naboskabspoliti, hvis primære opgave bestod i at skabe forsoning mellem de forskellige beboergrupper.

I slutningen af 00'erne grundlagdes istedet for politikorpset ”Brigades spécialisées de terrain” (BST), der udmærkede sig med en institutionaliseret racisme og hårdhændet autoritet. Oprustningen af dette politikorps bliver overvejende finansieret på bekostning af sociale projekter, der enten bliver lukket eller vegeterer på randen af økonomisk fallit. 

(Forstør ved at klikke på billedet): 

  • Et varmt forår for magthaverne

Siden politiets brutale overfald på Théo Luhaka er der ikke en dag uden demonstrationer i Paris eller andre storbyer. Så sent som i lørdags, d.18. februar 2017, demonstrerede mange venstrefløjsgrupper på Place de la République.

Flere tusinde deltog i protesten mod politivold. Langs demoen løb aktivister, der malede paroler mod politiet, racisterne og det kapitalistiske system. Det varsler et varmt forår for magthaverne i Paris.

(ikh. , al. / autonom infoservice)