Tyrkiet: Sultestrejker med livet som indsats

I tyrkiske fængsler er over 100 fanger gået i en ikke-tidsbegrænset sulte- strejke.

Fangerne protesterer mod deres umenneskelige fængselsbetingelser og de systematiske brud på elementære menneskerettigheder.

Ifølge ’Human Rights Watch’ er de politiske fanger konstant udsat for fra- tagelse af søvn, jævnlige prygl, seksuelle overgreb og voldtægtstrusler.

 • København: Sultestrejke i solidaritet med de indsatte i Tyrkiet på Nytorv d. 12. april, kl. 12 til d. 15. april, kl. 20
Solidaritetsdemonstration med de sultestrejkende i Paris, d. 9. april 2017
Solidaritetsdemonstration med de sultestrejkende i Paris, d. 9. april 2017
 •  Over 50.000 mennesker blev fængslet efter kupforsøget i sommers

Menneskerettighedsforeningen 'İnsan Hakları Derneği' oplyser, at over 50.000 mennesker er blevet fængslet efter det militære kupforsøg den 15. juli 2016. Deriblandt omkring 5000 politiske oppositionelle.

De bliver fra statslig side beskyldt for at have deltaget i kuppet. For nyligt blev der udstedt en omfattende amnesti for fængslede småkriminelle, men heller ikke dette kunne løse problemet med de totalt overfyldte fængsler.

 • Sultestrejker siden den 15. februar

13 fanger har nu sultestrejket i 56 dage. Den 15. februar 2017 startede således den første sultestrejke i Şakran-højsikkerhedsfængslet i byen Izmir. Snart derefter sluttede fanger fra mange andre af landets fængsler sig til sultestrejken.

Ifølge ’Human Rights Watch’ indtager de sultestrejkende kun vand, the, sukker og salt og vitamin B1. De helbredsmæssige konsekvenser er yderst alvorlige.

Fangerne protesterer mod deres umenneskelige fængselsbetingelser og det systematiske brud på elementære menneskerettigheder.

Ud over forbedringer af deres fængsels- betingelser kræver de sultestrejkende en øjeblikkelig løsladelse af samtlige fanger, der er fængslet alene på grund af deres politiske arbejde.

Rozerin Kalkan er blevet groft seksuelt chikaneret. Hun er pt. i Niğde-fængslet.
Rozerin Kalkan er blevet groft seksuelt chikaneret. Hun er pt. i Niğde-fængslet.

Efter kupforsøget er fangerne blevet konstant udsat for vold og forskellige former for tortur, beretter folk fra menneskerettighedsforeningen 'İnsan Hakları Derneği'.

'Human Rights Watch’ kritiserede allerede i en beretning fra oktober 2016, at Erdogan-regeringens undtagelsestilstand har sat hidtidige bestemmelser om fangernes rettig- heder ud af kraft. I beretningen er der tale om ” fratagelse af fangernes søvn, jævnlige prygl, seksuelle over-greb og voldtægtstrusler”.

 

 • De sultestrejkendes helbredstilstand er alvorligt truet

Ifølge 'İnsan Hakları Derneği' findes der sultestrejkende fanger, der nu har tabt 16 kilo - og de nægtes lægelig behandling. Det tyrkiske justitsministerium har indtil nu ikke reageret på fangernes krav. Menneskerettighedsforeningen anklager de statslige instanser for at være ligeglade med de sultestrejkendes liv.

Fælles med andre organisationer opfordrer 'İnsan Hakları Derneği' justitsministeriet til at tillade fangerne en regelmæssig helbredskontrol og til at indgå i en dialog med de sultestrejkende om deres krav.  

Den fængslede kurdiske HDP-leder Selahattin Demirtaş
Den fængslede kurdiske HDP-leder Selahattin Demirtaş
 • Sultestrejken fortsætter

Sultestrejken breder sig i øjeblikket og der findes nu i næste samtlige af Tyrkiets fængsler folk, der i solidaritet med de sultestrejkende går i en fem-dags sultestrejke.

I starten af april var den fængslede leder for det pro-kurdiske HDP-parti (Folkets Demokratiske Parti), Selahattin Demirtaş og det ligeledes fængslede HDP-parlamentsmedlem Abdullah Zeydan gået i en tidsbegrænset sultestrejke. Efter at ledelsen i Edirne-fængslet har opfyldt de sultestrejkendes krav på stedet, har de to HDP-ledere afsluttet deres sultestrejke-aktion.

Imens fortsætter fangerne i 8 fængsler deres protest for at kæmpe mod de horrible fængselsbetingelser, som især de politiske fanger til dagligt er udsat for. Sulte- strejkekampen er fangernes sidste mulighed for at gør opmærksom på deres situation. Med deres helbred og liv som indsats.   (ikh., al./ autonom infoservice)

 • Forstør ved at klikke på billedet: 
 • Det sker i København

Sultestrejke i solidaritet med de indsatte i Tyrkiet: På Nytorv d. 12. april, kl. 12:00 til d. 15. april, kl. 20

Herboende kurdere indgår i en roterende sultestrejke i solidaritet med de indsatte i de tyrkiske fængsler, der sultestrejker på 55. dag (mandag den 10. april). 
Fra på onsdag og frem til lørdag går 5 kurdere i sultestrejker, mens én person dagligt og på skift tager del hverdag. Strejketelten slås op på Nytorv. Samtidigt inviteres der til optog på lørdag fra Vesterbros Torv kl. 13.00. 

 • Mer' info følger her på facebook
  Solidariske hilsner,
  FEY-KURD, Sammenslutning af Kurdiske Foreninger i Danmark

_____

Relateret                                                                                                                    autonom infoservice

___________________________________________

StockholmCenterForFreedom: “Jailed and wanted journalists in Turkey – Updated List" (April 03, 2017)