Valg i Frankrig: De etablerede partiers politiske fallit

Fagforeningsaktivist Philippe Poutou, kandidat for NPA
Fagforeningsaktivist Philippe Poutou, kandidat for NPA

Søndag d. 23. april 2017 afholdes den første runde i det franske præsidentvalg. Valgkampen har været præget af mange korruptions-sager, som flere af kandidaterne er involveret i.  
Et interview med Olivier Besancenot, aktivist i venstrefløjspartiet Nouveau Parti Anticapitaliste (NPA).

____
Update
 

Den første rundes valgresultat , 
d. 23. april 2017:
* Emmanuel Macron
(neoliberalist) 23.75% * Marine Le Pen (højreekstremist)  21.53% * Francoise Fillon (konservativ) 19.91% * Jean-Luc Mélenchon (venstre-socialdemokrat) 19.64% * Benoit Hamon (socialdemokrat ) 6.35% * Nicolas Dupont-Aignan (national- konservativ) 4.75% * Jean Lassalle (centrumsliberal) 1.22% * Philippe Poutou (venstrerevolutionær) 1.1% * Francois Asselineau (nationalliberal) 0.92% * Nathalie Arthaud (trotskist) 0.65% * Jacques Cheminade (højreliberal) 0,2% 
                   _______________________________________________

Blandt store dele af befolkningen hersker en udbredt ligegyldighed overfor de velkendte tomme valgløfter og floskler.

Et af de få opløftende indslag i valgkampen kom fra fabriksarbejderen Philippe Poutou (billede tv.)under en TV-debat med samtlige 11 kandidater.

Han er fagforeningsaktivist og repræsenterer den revolutionære venstrefløjsorganisation Nouveau Parti Anticapitaliste (NPA). Philippe Poutou var den eneste, der på åben skærm direkte og respektløst angreb det politiske establishment og dets korrupte kandidater. Dette udløste en storm af begejstring på de sociale medier.

Olivier Besancenot
Olivier Besancenot
  • Interview med Olivier Besancenot

Besancenot var kandidat for Nouveau Parti Anticapitaliste (NPA) ved præsidentvalget i bl.a. 2007. Ved dette valg opnåede han omkring 4 procent - svarende til næsten 1,5 millioner stemmer.
I interviewet beskriver han den samfundsmæssige grundstemning, som valget 2017 afholdes i. Derudover fortæller han om de revolutionæres kampagne og hvilke bidrag, de kan levere i kampen mod den organiserede højrefløj specielt mod Front National.  

  • Den 23. april 2017 finder den første runde i præsidentvalget sted. Kan du kort opridse profilen på de kandidater, der forventes at få flest stemmer? Mange af dem opstiller jo slet ikke for de store etablerede partier ...

Olivier Besancenot: Dette er ikke bare udtryk for de etablerede partiers dybe krise. Det er udtryk for krisen i hele det politiske system som sådan og det rammer alle politiske lejre. Den traditionelle højrefløj er indbyrdes dybt splittet. Også det socialdemokratiske parti PS (Parti Socialiste) er splittet.

- Socialdemokratiets tilpasning under præsident François Hollande til en decideret prokapitalistisk og neoliberal politik er blevet så gennemført, at det er ved at rive partiet fra hinanden. Dette sker i takt med den traditionelle arbejderbevægelses fremskridende forfald.

- Det er løsgængernes tid. Det er tiden for kandidater, hvis mærkesager netop er ikke at blive slået i hartkorn med de etablerede partiapparater.

- Der er opstået et slags tomrum, hvor en figur som Emmanuel Macron – en neoliberalist, der foregiver at stå mellem venstre og højre - kan spille rollen som en lille Bonaparte. Det minder alt sammen meget om sammenbruddet i det gamle partisystem i Italien i sin tid.

- Jean-Luc Mélanchon fra Parti de Gauche (Venstrepartiet) er gået til valgkamp med sin republikanske venstrefløjsnationalisme under mottoet La France insoumise ( ubøjelige Frankrig) – og med en profil, der minder meget om Parti Socialiste (PS) under Francois Mitterand i 1980erne. Med dette formår han tilsyneladende at trække mange tidligere PS-vælgere til sig.  

  • Hvordan vurderer du valgkampagnen for kandidaten fra Nouveau Parti Anticapitaliste (NPA) , Philippe Poutou? Hvorfor har han fået sådan en succes i medierne? Formår han at ødelægge Front Nationals image som et modstandsparti?  

(Fra NPAs valgkampagne i Paris): 

Olivier Besancenot: Nej, det kan han naturligvis ikke, for Front National er alt for stærkt forankret i brede dele af befolkningen. Men Philippe har fået meget sympati, fordi han optræder som politisk aktivist og ikke som levebrødspolitiker. Han siger det højt, som mange går rundt og tænker.

- Dermed er det også lykkedes ham at spænde ben for Marine Le Pen og Front National, fordi han beviser, at deres påstand om at være ”imod systemet” er en løgn. Front National er også et etableret parti, de udnytter også systemet til egen fordel og de praktiserer også en politik til gavn for kapitalen.  

- Da valgkampen startede blev Philippe spået 0,5% af stemmerne, men jeg tror, der bliver tale om flere. Det bliver ikke et valgpolitisk gennembrud.
Men det der er vigtigt er, at flere mennesker kommer til vores arrangementer og mange flere mennesker lytter til os, når vi taler om solidaritet med indvandrere og flygtninge. Det giver håb for fremtiden.   

  • Det kan være, at Marine Le Pen i anden valgrunde kommer til at stå overfor en konservativ, neoliberal kandidat. Sådan var konstellationen også, da hendes far Jean-Marie Le Pen i en anden valgrunde stod overfor gaullisten Jacques Chirac.
    Vil ’Nouveau Parti Anticapitaliste’ i dette tilfælde så opfordre til stemme ”imod Le Pen og Front National”, altså de facto for en borgerlig kandidat?
Front Nationals leder Marine Le Pen
Front Nationals leder Marine Le Pen

Olivier Besancenot: Det var en meget ubehagelig situation dengang. Idag kan ingen forudsige, hvem der står overfor hvem i anden valgrunde.

- I mellemtiden ligger venstresocialdemokraten Mélanchon med 18% sågar en procent foran den højreorienterede republikaner Francois Fillon. Så Mélanchon kunne også komme med i anden runde.

- Ifølge meningsmålinger er det imidlertid Macron og Le Pen, der fører med hver 24%. Men det kan hurtigt forandre sig. Mange vælgere beslutter sig først i sidste øjeblik. Situationen er meget ustabil og uberegnelig. Hvis konstellationen i anden runde bliver som du har beskrevet, så må vi diskutere os frem til, hvordan vi skal forholde os.

  • Ser du tegn på, at Front National støder på sine grænser – sådan som det er tilfældet med FPÖ i Østrig og Geert Wilders i Holland eller til en vis grad AfD i Tyskland, der i følge meningsmålingerne er gået markant tilbage ?

Olivier Besancenot: Det er også muligt. Le Pen ville sandsynligvis tabe mod Macron, men måske oplever hun allerede inden da et valgpolitisk fald. Front National kan også blive offer for den politiske ustabilitet, som de selv har været med til at fremkalde.

- Det afhænger af, hvormange af deres hidtidige vælgere, der indser, at Front National også er del af det etablerede system og at de vil handle imod lønarbejdernes, de arbejdsløses og de små folks interesser, hvis de kommer til magten. Alle varianter kan tænkes, alt er i bevægelse.                                                           
(Forstør ved at klikke på billedet):

  • Overvejer Nouveau Parti Anticapitaliste (NP) at tage initiativ til en europæisk, grænseoverskridende mobilisering imod højrefløjen, mod racisme, for solidaritet med immigranter og flygtninge – eller har NP allerede sat noget i denne retning i gang ?

Olivier Besancenot: Solidaritet med immigranter og flygtninge spiller en stor rolle i vores valgkamp, og vi har sammen med dem organiseret og gennemført en lang række demonstrationer og aktioner.

- Internationalisme er hjertet i vores kampagne og vi går helt klart ind for, at vi i Europa slår os sammen for at kunne handle aktivt og med fælles fodslag. Internationale, europæiske aktioner imod racisme og fremmedfjendtlighed og imod højreekstremisterne er ubetinget nødvendigt, og vi vil fortsat arbejde for det for fuld kraft.

  • Lige som i Tyskland ser det ud til, at også dele af venstrefløjen i Frankrig svømmer mod strømmen, når det gælder temaet Syrien. Jeres kandidat Poutou har fordømt USAs militære angreb på en af Assad-regimets lufthavne,og har samtidigt også fordømt Ruslands intervention for at redde Assad-regimet.

Olivier Besancenot: Ja, også i Frankring er der mange venstreorienterede, som er fastlåst i ”bloktænkning” og tror, at Assad-regimet må forsvares og at der må dækkes over Putin-regeringen for at man kan kæmpe mod den vestlige imperialisme.

Østaleppo, december 2016
Østaleppo, december 2016

Vi synes, det er fuldstændig forkert at støtte reaktionær og imperialistisk politik, bare fordi den er kommet i konflikt med ”Vesten”.

I Syrien kom kontrarevolutionen fra to sider: Fra Assad-diktaturet og fra de islamistiske kræfter, hvis værste udforming er IS. Internationalisme betyder for os først og fremmest solidaritet og fælles kamp med alle de mennesker, der gør modstand mod udbytning og under- trykkelse – uanset i hvilken geopolitisk konstellation.

Olivier Besancenot fastslår:

"Hvis vi ikke bringer den berettigede vrede ind i antikapitalistiske baner, så vil højreekstremisterne indtage dette rum og bringe en elite til magten, som foregiver at repræsentere flertallet af befolkningen“.

(Interviewet med Olivier Besancenot er oprindeligt offentliggjort i 'Sozialistische Zeitung'- SOZ), d. 11. april 2017. Oversat og let forkortet af ikh. og al. / autonom infoservice)    _________________________________________________________________

Olivier Besancenot er en af flere talspersoner fra Nouveau Parti Anticapitaliste (NPA). Han er født i1974. Han har været aktiv i organisationen SOS Racisme og i JCR, ungdoms- organisationen af Ligue Communiste Révolutionnaire (LCR), sektion af Fjerde Internationale. Han er universitetsuddannet historiker og har siden 1997 arbejdet som postbud.
På et tidspunkt var han den mest populære politiker i Frankrig, selvom hanaltid har betragtet sig selv som aktivist . Ved præsidentvalget i 2007 fik hannæsten 1,5 Millioner stemmer – svarende til 4,08%.
Det var en spektakulærsucces og fik LCR til at tage initiativ til at grundlægge et revolutionært samlingsparti: Nouveau Parti Anticapitaliste – NPA, hvori LCR opløste sig selvi 2009. I den følgende tid har NPA oplevet en del tilbageslag, uden at de doghar mistet evnen til at være en vigtig kraft i de sociale bevægelser og deres kampe.
 

  • De 11 opstillede kandidater til præsidentvalg 2017

(For at blive opstillingsberrettiget i Frankrig kræver det 500 underskrifter af valgte politiske repræsentanter så som parlamentarikere, borgmestre, etc. i mindst 30 forskellige Departements). 

I følge meningsmålinger bliver der ved præsidentvalgets første runde den 23. april 2017 tale om tæt løb mellem den tidligere højrefløjssocialdemokrat og bankrådgiver, neoliberalisten Macron og den ekstreme højrefløjs kandidat Marine Le Pen. Begge vil sandsynligvis gå videre som kandidater ved anden valgrunde den 7. Maj, hvor Macron vil være klar favorit.

På tredjepladsen kommer den konservative Fillon og venstresocialdemokraten Mélenchon. Socialdemokraten Hamon er rutsjet ned under de 10 procent. De andre kandidater ligger iflg. meningsmålingerne alle på under 5 procent.

Det gælder således de to kandidater fra den revolutionære venstrefløj:
Philippe Poutou fra Noveau Parti Anticapitaliste Nathalie Arthaud fra Lutte Ouvrière (arbejderkamp), det centrum-liberale parlamentsmedlem Jean Lassalle, den uafhængige liberale Jacques Cheminade, højrenationalisten Asselineau og den højrekonservative Dupont-Aignan. 

Philippe Poutou, født 14 marts 1967 i Villemomble, Seine-Saint-Denis, tilhører den franske radikale venstrefløj. Han er fag-foreningsaktivist og industriarbejder i en bilfabrik. I 2007 spillede han en afgørende rolle i fagforeningens forhandlinger med bilkoncernen, der ville afskedige 2.000 arbejdere og Philippe Poutou var talsperson ift. pressen.

Han opstillede som kandidat for Ligue Communiste Revolutionaire (LCR) ved valget i 2007, hvor partiet fik 2,7% af stemmerne. I Nouveau Parti Anticapitaliste (NPA), partiet der fulgte efter LCR, stod Philippe Poutou i spidsen for partiet i hans hjemegn Aquitaine ved de regionale valg i 2010. Her fik han 2,52 % af stemmerne. 

Nathalie Arthaud, den anden kandidat fra den revolutionære venstrefløj, repræsenterer Lutte Ouvriere (traditionalistisk trotskistisk organisation)