USA: Vi mindes Heather Heyer

Det er tre år siden, den 32-årige Heather Heyer - antifascist og IWW-sympatisør (Industrial Workers of the World) - blev myrdet af en hvid racist, der kørte sin bil direkte ind i en antifascistisk demonstration i Charlottesville i forbundsstaten Virginia.

Heather blev dræbt og mange blev alvorligt såret. 

  • I den anledning bringer vi en beretning om hændelserne i Charlottesville den 12. august 2017. 

 

  • Fascister angriber den antiracistiske demo i Charlottesville, d. 12. august 2017 (Forstør ved at klikke på billedet):  
  • ”Heil Trump”  /  ”Make America Great Again“

Nogle tusinde neonazier, folk fra Ku-Klux-Klan og ”Alt Right"- bevægelsen, m.fl. marcherede den 12. august 2017 gennem universitetsbyen Charlottesville i Virginia. 
Med paroler som ”Heil Trump” og ”Make America Great Again“ drog de gennem byen. Grupper af racister startede igen og igen brutale angreb på den antifascistiske mod-demonstration. 

  • Den 32-årige antiracist Heather Heyer blev dræbt og 19 andre såret, da en neonazi kørte sin bil ind i antifascisternes demo: 

Attentatsmanden bag rattet er den 20-årige James Alex Fields (billede tv.) fra USAs forbunds-tat Ohio.                                  Ifølge regionalbladet ”Toedo Blade”  skal han have fortalt sin mor, at han ville deltage i op-marchen i Charlottesville. Dette udsagn er blevet bekræftet på de sociale netværk, hvor der har figureret et (nu slettet )billede, hvor han sammen med folk fra den højreekstremistiske organisation ”Vanguard America” marcher i Charlotteville i lørdags.  

  • ”You will NOT replace us”

Allerede dagen før deres store opmarch drog hundrede neonazier med fakler gennem Charlottesville, en mindre by med omkring 47.000 indbyggere i USAs delstat Virginia. De råbte slagord som ”Blod og Jord”  og You will NOT replace us”.


  • Statuen af sydstatsgeneralen Robert E. Lee

Foranledningen for højreekstremisternes opmarch var bystyrets beslutning om at fjerne en statue af sydstatsgeneralen Robert E. Lee fra bykærnen. Generalen ledte konføderationshæren i den amerikanske borgerkrig (1861-1865), der kæmpede for at bibeholde slaveriet.
Der findes hundredevis af sådanne monumenter og mange af disse statuer er i dag omgærdet af heftige konflikter. USAs nye højre starter målrettet konflikter af denne slags. Således også i Charlottesville. Hvad der skete i byen sidste weekend, er ifølge forskellige antiracistiske kilder betegnende for udviklingen af USAs nationalistiske højrefløj og for en ny slags konfrontation i et stærkt polariseret samfund.

Demonstranter mod naziopmarchen i Charlotteville
Demonstranter mod naziopmarchen i Charlotteville

Højreekstremisterne opfordrede forud for deres opmarch i Charlottesville til at komme væbnet. Dette er dokumenteret af en research fra den venstreradikale hjemmeside ”ItsGoingDown”  der følger neonaziernes mobilisering på tæt hold. 
I den forbindelse stødte aktivisterne på et indlæg fra det racistiske ”Podcast-netværk ”The Right Stuff”. I en optagelse kunne man lytte til, hvordan en neonazi (Mike Peinovich) opfordrer deltager- ne til ikke at komme ubevæbnet til Charlottesville: 
”Tag med, hvad du end råder over, hvad du tror, du behøver til dit forsvar” og ” Vi vil ikke, at (moddemonstranterne) får det indtryk, at vi ubevæbnet dukker op der... ”. 
Og sådan blev det også: Øjenvidner og en mængde billedmateriale dokumenterer, at medlemmer af højreekstremistiske borgerværn og militser i Charlotteville ikke kun medbragte stokke og peberspray men ogsa talrige skydevåben.

  • Nazier og alskens konservative racister i aktionsfællesskab

Hvis der førhen har eksisteret en vis distance mellem racister og de amerikanske højreekstremister, så tyder alt på, at denne nu er forsvundet. I USA bliver med- lemmer og sympatisører fra de racistiske miljøer betegnet som "white supremacists" eller "white nationalists".
Det er stadig mere vanskeligt at se forskellen på miljøer, der er sammensat af ærke-konservative og dem, der hader minoriteter og ytrer sig voldeligt.

Fælles for miljøerne er to ting: Angsten for at hvide bliver et mindretal i USA og en aktuel opbrudsstemning som resultat af Donald Trumps valgsejr. I centrum af denne uoverskuelighed står ”Alt Right” – bevægelsen.
Den har først og fremmest udviklet sin slagkraft via internettet, hvor den hele tiden nystarter kampagner mod venstre- orienterede og andre progressive aktivister – og i særlig grad mod feminister og gender aktivister. Bevægelsen har spillet en central rolle i Trumps valgkamp.

Demonstrationen i Charlotteville var et spejlbillede af denne nye alliance mellem ærkekonservative og højreekstremistiske kræfter. Således deltog ifølge politiets vurdering følgende højreekstremistiske grupperinger: Ku-Klux-Klan med over 500 medlemmer, 200 - 300 tilhængere af paramilitære militser ( - som i 2016 deltog i en bz’else af et naturområde i forbundsstaten Oregon: Se ”Pacific Northwest News” ) samt nogle hundrede medlemmer af Alt-Knights broderskabet. 

Højreekstremistisk voldspsykopat
Højreekstremistisk voldspsykopat

Alt-Knights og lignende højreekstremistiske grupperinger er kendt for en særdeles voldelig udtryksform.
Mens traditionelle hadgrupperinger som KKK på deres marcher som regel nøjes med at udbrede deres racistiske paroler, så søger Alt-Knight-spektrummet bevidst den fysiske konfrontation med deres ideologiske modstandere: Venstreorienterede, borger- rettighedsaktivister og repræsentanter af alle slags minoriteter. 
Kampen udkæmpes ofte på USAs universitetscampusser. Enten foranlediget af aktioner mod fjernelse af sydstatsmonumenter, eller af hånaktioner vendt mod islam som religion eller af demonstrationer for (deres egen) meningsfrihed.

På den amerikanske aktive venstrefløj diskuteres det for tiden intenst, hvordan man kan forsvare sig mere effektivt mod disse målrettede fysiske angreb.

  • Nazi-hjemside "Daily stormer“:
    "Han (Trump) har ikke angrebet os – Gud velsigne ham!"

Imens politikere fra begge de to borgerlige partier reagerede henholsvist overrasket og chokeret, så distancerede Trump sig ikke entydigt fra neonazierne, men fordømte istedet for fra sin golfclub i New Jersey i generelle vendinger. Gengivet i forkortet form på hans twitter:

Denne udtalelse blev straks modgået af en del politikere. Bl.a. af den republikanske senator Cory Gardner, der skrev på Twitter : ”Det var racister og det handler om indenlandsk terrorisme”. Neonazi-hjemsiden ”Daily stormer“ kommenterede også Trumps statement: "Han har ikke angrebet os – Gud velsigne ham!" ...

Efter stort pres har Trump d. 14. august 2017 afgivet en statement nr. 2, hvori han gentager mange formuleringer fra den 1. statement, men tilføjer en fordømmelse af neonazier og Ku-Klux-Klan, som han betegner som ”afskyelige”.                                  (ikh., shaggie og al., /autonom infoservice. Artiklen er oprindeligt offentliggjort august 2017)  

 

We don't forgive and we don't forget!  
August 2017: 
Udpluk af de første venstrefløjs-reaktioner i kølvandet af nazimordet på en antiracist i Charlotteville 
 
(Forstør ved at klikke på billedet "X" ):

 _______

Relateret