Spaniens grænsepolitik koster flygtninge livet

Spanske menneskerettigheds- organisationer anklager grænse- myndighederne i den nordafrikanske spanske enklave Melilla for at have forårsaget mindst syv kvinders død i sidste uge.                                           Den 'Internationale Organisation for Migration' har dette år registreret mere 2.400 mennesker, der er omkommet under deres flugt over Middelhavet til Europa. I havet mellem Marokko og Spanien døde mindst 34 mennesker i år ...   

  • Båden kæntrede – mindst syv kvinder druknede

NGO organisationen ”Caminando Fronteras” informerede i weekenden offentlig- heden om, at den paramilitære spanske politienhed Guardia Civil i torsdags tilbage- holdt en lille træbåd med 45 flygtninge ud for Melillas kyst.                                           27 personer kastede sig i havet i et forsøg på at svømme ind til kysten. 13 af disse blev bragt i land af grænsemyndighederne, de øvrige blev hentet op af vandet af en marrokansk patrulje og bragt tilbage på båden, de var sprunget ud fra. Båden blev taget på slæb af marrokanerne for at blive bragt tilbage til en havn.                              Men i denne forbindelse kæntrede båden – mindst syv kvinder druknede. Fire af de syv kvinder, som stammer fra Den Demokratiske Republik Congo, er de eneste ofre, som hidtil er blevet identificeret.  

Helena Maleno Garzón fra ”Caminando Fronteras” offentliggjorde i weekenden fotos af disse fire kvinder (billede tv.) og skrev på Twitter:

” Fire af de modige kvinder, som er druknet i havet. Deres hjemegn græder, mens regeringen nægter at anerkende deres død”.

På Facebook gjorde Maleno de spanske myndigheder ansvarlige for døds- faldene: ”Den efterhånden udbredte spanske metode om ”afvisning på stedet”, der betyder at flygtninge afvises direkte ved grænsen, så de ikke får mulighed for at ansøge om asyl, er morderisk. De spanske grænsemyndigheders skib har blokeret flygtningenes båd, indtil marrokanerne nåede frem. Hvad vi på nuværende tidspunkt ved med sikkerhed er, at hvis den spanske stat fort- sætter denne praksis vil det betyde flere menneskers død”, skrev Maleno.  

Først i maj måned i år indrømmede den spanske regering, efter forespørgsel fra senator Maribel Mora fra venstrefløjsalliancen Unidos Podemos, at ved ”redningsaktioner” venter man på, at marokanske skibe skal tage de skibs-brudne ombord. Konkret betyder det iflg. ”Caminando Fronteras” , at de spanske grænsemyndigheder blokerer bådene med flygtninge, indtil marokanerne er nået frem til dem.                                  Spaniens ombudskvinde Soledad Becerril, der tilhører Ministerpræsident Mariano Rajoys højreorienterede regeringsparti Partido Popular, kritiserede denne praksis. Migranter skal have mulighed for at søge om asyl, så snart de opdages af spanske embedsfolk , også når de ikke befinder sig i det centrale Spanien, udtaler Soledad Becerril, hvis myndigheder har til opgave at overvåge, at menneskerettighederne overholdes i Spanien.

Det paramilitære Guardia Civil kommer jævnligt i fokus pga. Spaniens menneske- foragtende grænsepolitik. Tragedien på stranden ved Tarajal i den spanske nord- afrikanske enklave Ceuta er endnu ikke tilstrækkeligt opklaret. I 2014 skød politifolk fra Guardia Civil med tåregas og gummikugler på flygtninge, der svømmende nærmede sig kysten. 12 mennesker døde.                                                                   

 Den 'Internationale Organisation for Migration'  (IOM) har dette år registreret mere 2.400 mennesker, der er omkommet under deres flugt over Middelhavet til Europa. I havet mellem Marokko og Spanien døde mindst 34 mennesker i år.   (ikh./autonom infoservice)  

         kilder

 

 

___________

For spansk kyndige: