Mexico: Mordet på en ung kvinde udløser omfattende protester

Søndag d. 17. september 2017 gik tusindvis af mennesker på gaden i Mexico City for at protestere mod den udbredte vold mod kvinder.

Demonstranterne gik til stats- advokaturets hovedsæde for at kræve opklaring af mordet på den 19-årige kvindelige studerende Mara Fernanda Castilla. Mordet fandt sted i delstaten Puebla den 8. september 2017. 

  • Aktivister anklager de mexicanske myndigheder for at gøre for lidt eller ingenting for at forhindre de senere års eskalation i antallet af kvinde- mord. 
"Ikke en mindre"
"Ikke en mindre"
  • Volden mod kvinder i Mexico slår rekord

Hver dag er der i gennemsnit syv kvinder i Mexico, som bliver myrdet eller ”forsvinder”. Mere end 112.000 kvinder bliver ifølge de officielle statistikker voldtaget.                      Det Nationale Kvindeinstitut påpeger, at mere end 80% af disse tilfælde bliver fortiet og der rejses ikke sigtelse mod voldtægts- manden.                                                        Det er kun i sjældne tilfælde, at voldtægts-sager efterforskes og der rejses tiltale mod gerningsmanden.  

Mara Fernanda Castilla (billede th.) blev sidst set i live fredag d. 8. september 2017, da hun efter samvær med en gruppe venner forlod en club i byen Puebla og steg ind i en taxi fra dele-tjenesten Cabyfi. (En pendant til Uber). 

I følge dagbladet The Guardian kørte taxichaufføren Mara hen til hendes lejlighed, modtog betaling og sendte en kvittering til hendes mail. Men overvågningskameraerne ved huset, hvor Mara boede viser hverken, at hun stiger ud af bilen eller går ind i bygningen. Mara blev bortført til et motel, hvor hun blev voldtaget og derefter kvalt. Taxi- chaufføren er pt. anholdt.

  • ”Vi vil leve!”  

Søndag d. 17. september 2017 gik tusindvis af mennesker på gaden i Mexico City og andre større mexicanske byer for at protestere mod den udbredte vold mod kvinder. Demonstranterne råbte paroler som ”Ni una Menos” (Ikke en mindre) og ”Vi vil leve!”, da de rettede deres vrede mod staten, som systematisk praktiserer utilstrækkelig strafforfølgelse af mænd, der myrder kvinder. 

Vi går på gaden for at vise vores vrede, fordi kvindemord ikke bliver taget alvorligt af regeringen, undtagen det bliver til overskrifter i medierne. Vi har disse problemer i alle delstater” , udtaler Maricruz Ocampo, femi-aktivist i delstaten Querétaro, til The Guardian. ” Ifølge regeringen er der hver dag syv kvinder, som bliver myrdet. Simpelthen fordi mænd kan slippe afsted med det. Der er ingen anden  grund. "

I Puebla, hvor Mara flyttede til for at studere, er der indtil videre registreret 83 kvindemord i år 2017.                               Civile borgerrettighedsgrupper kræver, at regeringen i delstaten iværksætter en ”gender alert” – en alarm mekanisme, der blev indført i juridisk kontekst i 2007 som konsekvens af en bølge af hadforbrydel- ser mod kvinder i den nordlige grænseby Ciudad Juárez. Den 7. juli 2017 afviste delstatsregeringen i Puebla denne anmodning fra borgerrettighedsgrupperne.

  • 2/3 af alle kvinder i Mexico har været udsat for fysisk, psykisk eller seksuel vold

Den 18. august 2017 offentliggjorde den mexicanske statsinstitution INEGI (Institut for Statistik og Geografi ) en rapport om mænds vold mod kvinder i Mexico. I følge denne rapport har 2/3 af alle kvinder i Mexico været udsat for fysisk, psykisk eller seksuel vold. Ud af de 30,7 millioner berørte kvinder, har 29,6 millioner ikke anmeldt de voldelige angreb.                                                                                                       Først og fremmest på grund af trusler, skamfølelse og forventningen om, at en anmeldelse ikke får nogen konsekvenser for gerningsmanden.                                   (ikh./ autonom infoservice) 

                                  _____________________________

                     Demo 17. september 2017 i Mexico City:  

Kilder

                              ____________________________________

Offentligt møde                                              When the state kills women: a presentation from México 

Den 28. september 2017, kl. 17.00 holder den mexicanske feminist Mafer oplæg med titlen “When the state kills women: a presentation from México”

Det sker i Internationalt Forum, Griffenfeldsgade 41, 2200 Kbh. N. * Læs mere på Facebook

                               _____________________________________

 

Kommentar schreiben

Kommentare: 0