Frankfurter Buchmesse 2017: Protester og tumulter omkring højreekstremistiske forlag

Hvert år i oktober finder verdens største internationale bogmesse sted i den tyske metropol Frankfurt am Main. I år viste de tilstedeværende højreekstremistiske forlag med Antainos-forlaget i spidsen tydeligt, hvad de står for. 

Forlagsfolk fra venstreorienterede forlag blev chikaneret og slået i gulvet. Journalister og protesterende blev sparket og truet af agressive nazibøller.

  • Bogmessens ansvarlige ledelse enedes om et intetsigende statement: 

”Vi fordømmer enhver form for vold. Den forhindrer udveksling af politiske positioner. Vi vil ikke tillade dette som en måde at håndere diskursen på ...”   

7150 udstillere fra 106 lande,  omkring 278.000 besøgende og 10.000 akkrediterede journalister ...
7150 udstillere fra 106 lande, omkring 278.000 besøgende og 10.000 akkrediterede journalister ...
  • Overfaldet af nazibølle

Da bogmessen den 13. oktober 2017 åbnede for publikum, sørgede de tilstede-værende højreekstremistiske forlag for en del tumulter.

Denne fredag eftermiddag kom den 74-årige Achim Bergmann (billede tv.), der er chef for et venstrefløjs bog – og musik-forlag, tilfældigvis forbi en bogbod fra  ”Junge Freiheit” (en højreekstremistisk forening med akademisk anstrøg).    Achim Bergmann så Karlheinz Weißmann - en af de centrale figurer fra det såkaldte ”Nye Højre” - i en samtale ved en forsamling. Temaet for denne samtale var ”68-bevægelsen og dens mafia-metoder”. Achim, der selv var aktiv i 1968-oprøret mod de herskende magtforhold, råber til foredragsholderen, at han skal klappe i, når han ikke ved, hvad han taler om. 

Venstrefløjsforlaget TRIKONTs bod
Venstrefløjsforlaget TRIKONTs bod

Ved siden af Achim står en mand, som råber ham ind i ansigtet og giver ham et hårdt slag i ansigtet. Manden slår en gang til og Achim falder om på gulvet. Nazibøllen var klædt i sort smart jakkesæt - et typisk outfit for mandlige medlemmer af ”Junge Freiheit”.

En kvinde fra Trikont forlaget så det hele og ilede Achim til undsætning. Hun blev ligeledes slået omkuld og hendes mobiltelefon blev revet ud af hånden på hende og kastet langt væk.

Mens publikum og foredragsholderen fuldstændigt ignorerede hændelsen, ilede to unge fyre fra tegnserie / zine-boden ved siden af til hjælp. Nazibøllen flygter og de to unge fyre løber efter ham. Det lykkedes dem at få fat i nazien og efter et kort håndgemæng, hvor han forsøger at bruge en peberspray mod dem, bliver han passiviseret. Politiet dukker op og efter oplysningen om hans brutale overfald, bliver nazien anholdt og messeledelsen informeret om hændelsen. 

 

  • Trikont-forlagets chef Achim Bergmann skildrer overfaldet på ham således:
  • Antiracistiske protester på bogmessen  

Dagen efter arrangerede det højreekstremistiske Antaios-forlag  læser – og PR-møder. 

Omkring den kendte højrefløjsforlag ”Antaios Verlag” mødte der et publikum op, som man ellers kun støder på i forbindelse med had-demonstrationer og offentlige racistiske ytringer. 

Her var medlemmer af ”Junge Alternative”  - ungdomsorganisationen af det højre- ekstremistiske parti AfD (”Alternative für Deutschland”); der var smartklædte aktivister fra kryptonazigruppen ”Identitäre Bewegung”, der var nynazister med arier/SS-tatoos,  mv.

Hovedtalere var Martin Sellner og Mario Müller, to ledende figurer i den identitære bevægelse fra henholdsvis Østrig og Tyskland. Blandt publikum var også lederen af AfD’s ideologiske neonazifløj Björn Höcke. 

Protester mod nazi forlag på Frankfurter Buchmesse 2017 (Forstør ved at klikke på billedet): 

Omkring hundrede antiracister protesterede foran ”Antaios Verlag”. De råbte paroler som ”Es gibt kein Recht auf Nazipropaganda” og opfordrede bogmessens arrangører til at smide de åbenlyst racistiske forlag ud. Højreekstremisterne svarer igen med hadeparoler, slag og spark.

Journalister bliver frataget ders mobiltelefoner, kameraer får voldsomme skub og en del journalister kendt fra kritiske medier, bliver mandsopdækket af jakkesæt klædte bøller.

Den tilstedeværende politienhed er åbenlyst ude af stand til/uvillig overfor at tackle disse overgreb. Omkring 18:40 meddelte den ansvarlige politileder, at foredraget ved Antaios Verlags bod bliver afsluttet. Derefter trak demonstranterne sig tilbage. (kilde: "Münchner Abendzeitung“ og tv-kanalen Arte, d. 14. oktober 2017)

 

"De booker overdimensionerede boder ved centrale steder i messehallerne, de grupperer security-folk omkring deres boder ..." 

  • Journalisten Margarete St. skriver på sin blog ”Die Tageszeitung – taz” om hendes oplevelser ved Frankfurter Buchmesse:

"Jeg har de seneste dage undgået at berette om nazierne på bogmessen, fordi det er jo det, de ønsker sig. Højre- orienterede forlag og medier fordeler flyers, der skal give læseren indtryk af, at de og deres sympatisører forlængst dominerer bogmessen.

De booker overdimensionerede boder ved centrale steder i messehallerne, de grupperer security-folk omkring deres boder og fordeler plakater i store mængder, hvori de annoncerer deres pr-møder (Sidstnævnte er sket i væsentligt større omfang på Leipziger Buchmesse end nu i Frankfurt).

I realiteten er det kun nogle ganske få boder i forhold til de flere tusinde boder på messeområdet. (Dette skal ikke opfattes som en negligering af problemet, men blot oplyse dem der ikke besøger bogmesserne om , at  højreekstremisterne ikke har den overmagt, de prøver at bilde andre ind, at de har).

Efter flere hændelser af vold mod antifascistiske demonstranter på bogmessen i Frankfurt, findes der nu en statement fra bog-messens arrangører. Den er ikke fulstændig forkert, men der mangler en klar distancering til højreekstremistiske positioner. Naturligvis distancerer dette statement sig fra volden i eget hus, men det er langt fra tilstrækkeligt. 

  • Jeg ville have ønsket, at stamentet fra bogmessens arrangører havde lydt sådan her:

" Bogmessen i Frankfurt lever af meningernes mangfoldighed og er ’et sted for den frie dialog’  . Det er den uforanderlige holdning bag Frankfurter Buchmesse.

- Vi har såvel i fortiden som i dette år ud fra denne holdning forsøgt også at tillade forlag fra det ’Nye Højre’ på bogmessen. For dermed at fremme den frie dialog. Det er på baggrund af den aktuelle situation ikke længere tilfældet.

- Da det på flere af det 'Nye Højres' forlagsmøder kom til fysiske overgreb, har vi besluttet, at vi i fremtiden ikke længere vil tillade, at forlag der tilhører det 'Nye Højre' kan udstille. Bogmessen i Frankfurt /M. skal være et arrangement, hvor had ikke har nogen plads – også i ordets bogstaveligste betydning. At gå ind for mangfoldighed betyder ikke at give alle positioner et rum, selv når disse er menneskefjendske.

- Mangfoldigheden må beskyttes overfor dem, som truer den. Her på messeområdet møder 7150 udstillere fra 106 lande omkring 278.000 besøgende og 10.000 akkrediterede journalister. De skal allesammen føle sig sikre på, at Frankfurter bogmessen ikke er et sted for racisme og nationalchauvinistisk tankegang, men et rum for den frie tankeudveksling.

- Vi ønsker samtlige sårede, at de snart bliver raske igen og vi vil i fremtiden gøre alt, hvad der står i vores magt for at undgå  voldelige konfrontationer på Frankfurter bogmessen. ”  ...

(ikh. og al. / autonom infoservice)

Links

Relateret 

 

____________________

Bøger & musik, der er udgivet af TRIKONT-forlag

* Karl Heinz Roth’s bog ”Den ’anden’ Arbejderbevægelse” fra Trikont Verlag blev udgivet på dansk af GMT-forlaget, forsynet med et efterord af Alfred Lang.

Karl Heinz Roth var en af de fremtrædende aktivister i 1968 - bevægelsens centrale organisation SDS (Sozialistischer Deutscher Studentenbund) i Hamburg. Han var en af grundlæggerne af den autonome bevægelses mediale flagskib: “AUTONOMIE – Materialien gegen die Fabriksgesellschaft“.                   Han er uddannet som læge med speciale i arbejdsmedicin samt forfatter til en række bøger. I 1970’erne var Karl Heinz Roth involveret i en væbnet konfrontation med politiet og blev alvorligt såret. Ved hjælp af selvdiagnose kunne han gennemtrænge fængselsmyndighedernes indifference – og dermed redde sit liv. 

Aktivister fra partiet Venstresocialisterne (VS) og kollektivet ”Rosa Luxemburg”  startede på dette tidspunkt en solidaritetskampagne for ham i Danmark. Aktivt støttet af dagbladet Information / med Knud Vilby som daværende chefredaktør (!) ... 

(Forstør ved at klikke på billedet):