Boganmeldelse: ”Heteroseksualiteten vil blive som en drøm, der slutter. Som et dødsbo”

Den 15. januar 2018 udkom bogen ”UPASSENDE OPFØRSEL. 100.000 ord imod Den Heteroseksuelle Verdensorden”  - af Mads Ananda Lodahl.

Jeg tør vædde med, at de fleste som har fulgt med i de senere års queer debat er stødt på Mads Ananda Lodahl. Nu har Mads samlet 50 af sine tekster om sex, normalitet og modstand.

  • Det er blevet til en bog, der stritter i alle retninger og kommer vidt omkring. Bogen indeholder essays, interviews, kronikker og historier baseret på oplevelser fra Mads’s eget liv. Det er en saftig, klog og medrivende bog.

Mads Ananda Lodahl er vedholdende og har længe været til stede med sin stemme på de sociale medier, i aviser og tidsskrifter, ved offentlige møder, i chatfora og blogs, bla. på den tidligere venstrefløjsportal Modkraft.

  • I forordet skriver forfatteren:

Det er tekster til refleksion og undren og til at tænke videre ud fra. Det er en rejse og der er ikke noget mål, og det handler aldrig om at få ret, men altid om at være nysgerrig og undre sig og have det sjovt og passe på sig selv og hinanden undervejs. Du er velkommen her ”.   Dette lever bogen fuldt ud op til. Den er en interessant rejse, som skærper dine sanser og ikke kan undgå at gøre klogere. 

_____________________________________

"Det handler også bare om mit eget liv. Om vold, sex og offentlighed ..."

Bogen er skrevet i et dejligt usnobbet, ikke-akademisk sprog. Her kan alle læse med og blive grebet, for Mads er bestemt ikke nogen tørve-triller. Om bogens indhold siger han:

” Den handler om queer teori og 4000 års queer historie, der tager pusten fra dig. Om mænd, bøsser, trans, køn og kroppe. Om dem, der er ude efter os, og dem, som vi selv er ude efter. Om omsorg og ensomhed og den måde, vi forandrer os på, når vi lærer folk at kende. Det handler også bare om mit eget liv. Om vold, sex og offentlighed. Om ikke at fatte en skid og være forvirret og fare vild i labyrinten. Og om virkeligheden”.

Mads ved, hvad han taler om, for han har været der selv: Som ganske ung fik han tæsk på ’Crazy Daisy’ i Herning, fordi han er bøsse. Senere drog han til Berlin, blev receptionist i diverse sexklubber for mænd.

I København arbejdede han som råd- giver på Sexlinjen for Unge hos Sex og Samfund.                                              Han var medstifter af aktionsgruppen Queer Jihad og var med til at igangsætte Queer Film Klub og Copenhagen Queer Festival. Han har den ballast, der skal til for at skrive vedkommende, virkeligheds-nært og visionært imod Den Hetero-seksuelle Verdensorden. 

  • Hvad er en mand?

Bogen starter med en 75 siders intro til teorier om køn. Under overskriften ” Definitionen på en mand” prøver Mads at besvare spørgsmålet: Hvad er en mand? Han tager afsæt i kønsforskeren Judith Butlers udsagn om, at køn er noget vi gør, ikke noget vi er. Det gør han ganske pædagogisk. For eksempel skriver han om påstanden ’Mænd det er dem, der har en penis’: 

” Hvad sker der med en mand, hvis han mister sin penis i en ulykke? Er han så ikke nogen mand mere? Og hvis han ikke er det, hvad er han så blevet? ( ... ) At mænd er defineret ved at have en penis er også et sjovt bud, for når jeg uden tøven udpeger mænd i menneskemylderet på gaden, kan jeg jo ikke se, om de har en penis. Jeg antager det bare. Og det skal man passe på med...”  

_________________________________________________

”De fleste i en eller anden udstrækning er begrænset af de forventninger der er til os på baggrund af vores kropstegn”

Sådan går det derudaf, Mads demonterer den ene definitionen på en mand efter den anden. Spørgsmålet ”Hvad er en mand?” forbliver ubesvaret. Det kan ikke besvares. Det er pointen, som understøtter den røde tråd i hele bogen: Hvis nogen siger noget simpelt om køn, så er det løgn” (citat s. 35). 

introkapitlet gennemgår Mads forskellige kønsteorier og lægger især vægt på at forklare og fortolke to hovedværker i nyere queer teori: Judith Butlers bog ”Gender Trouble” og Dorte Marie Søndergaard’s   ”Tegnet på kroppen”.                             Med statistik og diagrammer visualiserer han den hierarkiske heteroseksuelle verdensorden, som de fleste i virkelighed er i konflikt med, også selv om de ikke er bevidst om det. Fordi ”de fleste i en eller anden udstrækning er begrænset af de forventninger der er til os på baggrund af vores kropstegn” (citat s. 85)

  • Homoægteskaber? Nej tak!

I resten af bogen bevæger Mads sig ind på meget forskellige temaer. For eksempel homoægteskaber og hans budskab er klart: Ægteskab hjælper kun de mest priviligerede homoer og tvinger queers til at leve heteronormative liv. Kæmp for rettigheder og ikke for ægteskab, det er Mads’s slogan.

På s. 110 skriver han:

I sommers afholdt (USAs) ambassadør en reception for VIPerne i det danske LGBT-miljø og jeg var også inviteret. Jeg takkede nej med et opslag på min facebookside, hvor jeg forklarede, at jeg så receptionen som en del af en fortælling om ”Det tolerante Vesten mod Det Intolerante Resten”, hvor rige, hvide, gifte bøsser fejrer sig selv og deres krigsførende torturstater

  • Normalitet og kategorisering. Nej tak!

”Upassende opførsel” er på den ene side en nutidig bog, der handler om hverdag og fester, musik og diskoteker, undergrund og BZ-miljøer. Det er også en historisk bog med vægtige kapitler om kønsoverskridernes historie fra forhistorisk tid i Mesopotamien til antikken og frem til nu.

I kapitlet ”Himmlers Helvede” beskrives forfølgelsen af homo-seksuelle i Nazityskland. Den var ekstrem brutal og bliver for ofte glemt eller udeladt.

Bogen handler i vid udstrækning om Mads’s personlige oplevelser og hans helt eget univers. Men han lader også andre komme til orde i en række interviews med bla. folk fra LGBT-Asylum, Kapow-kollektivet, Queer Film Klub, Mads’s veninde og en gruppe transmænd.

Altsammen med det formål at revoltere mod de kønsnormer, der fastlåser og under-trykker. For at gøre op mod den stadige og umulige kategorisering af mennesker, hvis køn i virkeligheden er en flydende størrelse.   

  • Aktion! 

”Upassende opførsel” er også en bog om aktioner, sammenhold og solidaritet. I 2006 deltog han selv i kampen for at bevare Ungdomshuset på Jagtvej 69. Han skriver bla. på side 195 : 

For man kan synes, hvad man vil om Ungdomshuset og de folk, der brugte det, men det er svært at benægte, at kampagnen for at redde huset, og for at skaffe et nyt efter rydningen, var en succes.

- Tusinder og atter tusinder af mennesker i store dele af verden engagerede sig, og jeg kan huske, at jeg engang i en tale opremsede alle de byer, hvor folk havde holdt solidaritets-demonstrationer for os, og det tog flere minutter at nævne dem alle sammen. Tokyo var med, kan jeg huske. Aktionskodekset var simpelt. Det gik ud på, at vi i Ungdomshuset ville værdsætte støtte i enhver form og med ethvert udtryk og fra hvem som helst. Det eneste vi bad om var, at ingen tog afstand for andre aktivister og aktionsformer. Simpelt og inkluderende. ” 

”Man vil se tilbage på det hele og smile overbærende af naiviteten og den angst, folk bar rundt på”

Mads er optimist med oprigtige intentioner. Det gennemsyrer bogen, at han tror på, at forandring er mulig og det er ret opløftende i sig selv. Det smitter faktisk og det er ikke værst. Han har en klar vision for fremtiden efter den heteroseksuelle verdensordens sammenbrud:  

Heteroseksualiteten vil blive som en drøm, der slutter. Som et dødsbo. Engang boede der nogen, men nu er de væk. Mænd og kvinder forsvinder. Men også homoseksualitet vil gå væk. Trans- og ciskønnethed vil falde bort. 

- Vi vil kunne læse bøger om den parantes i menneskenes historie, hvor man troede, at tingene kunne gøres simple og ukomplicerede. Hvor man troede , der var dele af et menneske – såsom kønnet og seksualiteten – der ikke ændrede sig gennem et helt liv, selv om alt andet gjorde. Huden, kroppens størrelse, vennerne, jobbet, drømmene, omstændighederne.

- Man vil se tilbage på det hele og smile overbærende af naiviteten og den angst, folk bar rundt på. For det handler om angst. Angsten for kaos. For at tingene flyder sammen og bliver uoverskuelige. Angsten for, at man ikke længere kan skille folk fra hinanden og dermed heller ikke kan være helt sikker på, hvem man selv er.

(ikh./autonom infoservice)

”Upassende opførsel. 100.000 ord imod Den Heteroseksuelle Verdensorden”, af Mads Ananda Lodahl. Med forord af Christian Graugaard og 15 tegninger af Halfdan Pisket.                                     Udg. af Forlaget Solidaritet, 2018. 434 sider, 200 kr.  ISBN: 978-87-93572-11-9. Bogen kan købes direkte hos forlaget  

            ______________________________

  • Billedet nedenfor er fra bogreceptionen med Mads Ananda Lodahl (og Nikolaj Tange Lange: "Livet er en fest og så dør man" ), i mandags, d.  22. januar 2018, i 'Litteratur-haus' i Møllegade / Nørrebro (fra Mads facebook – side ) :