Kurdernes præsidentkandidat fører valgkamp fra fængslet

Foran byretten i Istanbul, d. 21. maj 2018: "Løslad Demirtas"
Foran byretten i Istanbul, d. 21. maj 2018: "Løslad Demirtas"

Et INTERVIEW med Selahattin Demirtas som  indtil for nyligt var co-formand for det venstreorienter-ede pro-kurdiske parti HDP.                 Han blev fængslet i november 2016 og ligesom alle andre fængslede oppositionelle beskyldes han for   ”terrorpropaganda”.                          Presset på mit parti er stort. Men vores basis er beslutsom og modig. Med hjælp af frivillige vil vi være optimalt rustede til dette valg...” 

Solidaritet med Selahattin Demirtas
Solidaritet med Selahattin Demirtas

Selahattin Demirtas, som i februar fratrådte sit med-formandskab i HDP, opstiller som partiets kandidat ved præsidentvalget den 24. juni i år.

Selahattin Demirtas brev fra fængselscellen
Selahattin Demirtas brev fra fængselscellen

Tyrkiets ultranationalistiske præsident Recep Tayyip Erdogan har udskrevet valg til præsident embedet før tid, da han i køl-vandet af  den militære invasion af den kurdiske enklave Afrin i Nordsyrien kan mobilisere større dele af landets ekstreme højrefløj for sit kandidatur. For at vinde valget behøver Erdogan 50 procent af de afgivne stemmer. 

Kurdiske solidaritetsdemoer for Afrin (Forstør ved at klikke på billedet): 

 • Over 3000 HDP-medlemmer er fængslet

Hvis ikke Erdogan opnår en sejr i første omgang, vil der blive tale om en anden valgrunde mellem de to kandidater, som har fået flest stemmer.                            I dette tilfælde kan det ske, at den kurd-iske opposition vil stemme på Erdogans stærkeste konkurrent – kandidaten for det kemalistiske højresocialdemokratiske parti CHP .                                                 Erdogans neoliberale pro-islamiske regeringsparti ”Retfærdigheds- og Udviklings-partiet” (AKP) har forsøgt at forebygge dette ved at anholde og fængsle over 3.000 HDP-medlemmer.

Erdogan vil for alt i verden forhindre en gentagelse afvalget fra juni 2015, hvor HDPs gode valgresultat (13,1 procent, svarende til 80 parlamentarikere ud af ialt 550) forhindrede, at Erdogans parti fik et absolut flertal. Umiddelbart efter valget startede Erdogan en kriminaliseringsbølge mod HDP og fængslede flere tusinde HDP-medlemmer samt 12 af partiets parlamentarikere. (1)

Billedet tv. : De fængslede HDP parlamentsmedlemmer * Billedet th.: Meral Danis Bestas, HDPs co-leder, blev dømt til et års fængsel pga. en "fornærmende udtalelse". 

 • Alt er rettet imod at forcere Europas højeste spærregrænse på 10 procent.

Ved nyvalget fem måneder senere, den 1. november 2015, opnåede HDP på trods af massive statslige chikaner og repressionsbølger 10,8 procent af stemmerne og 59 parlamentssæder. HDP forblev således det tyrkiske parlaments tredje stærkeste fraktion med ialt 50 parlamentarikere (februar 2018).

Dette på trods af mandat-frakendelse for 9 af partiets parlamentarikere. HDPs præsi-dentkandidat fører nu valgkamp fra sin fængselscelle. Alt er rettet imod at forcere Europas højeste spærregrænse på 10 procent.                                                                (folk fra autonom infoservice)

HDPs valgfest i Istanbul i 2015
HDPs valgfest i Istanbul i 2015

  ______________

Interview med Selahattin Demirtas

(- et uddrag fra det tyske ugemagasin 'Der Spiegel'. Interviewet er foregået skriftligt, da journalisterne ikke har adgang til fængslet). 

Selahattin Demirtas deler en celle med hans partikammerat Abdullah Zeydan.

(...)

 

 • Kan du skildre din hverdag i fængslet? 

Selahattin Demirtas: Jeg er næsten hele dagen i min celle. To gange om dagen ,om morgen og om aftenen få jeg mad, ellers læser eller skriver jeg.

 • Hvordan ser din celle ud?

Selahattin Demirtas: Det er et hæsligt rum i to niveauer. Ovenpå er der senge og nedunder er toiletterne og bruseren. Derudover findes der en lille bitte gård, omgivet af  høje betonmure og pigtråd.

 • Må du få besøg?

Selahattin Demirtas: Jeg må se min familie en gang om ugen, i en times tid gennem et glasvindue. En gang om måneden tillades det, at have et besøg i et åbent rum.

 • Hvilke bøger læser du i fængslet? 

Selahattin Demirtas: Jeg læser sådan set alt hvad der findes. Jeg har allerede læst hundredevis af bøger, om politik, filosofi, historie. Romaner, digte, korte nyheder.

 • Har du mulighed for at følge nyhederne?

Selahattin Demirtas: Jeg har abonneret på dagblade og ser TV.

 • Kan du beskrive omstændig-hederne, under hvilke du besvarer dette interview?

Selahattin Demirtas: Jeg sidder i min celle ved et plastikbord og besvarer spørgsmålene skriftligt (se billede ovenfor).

 • Hvordan forholder fængselspersonalet sig til dig?

Selahattin Demirtas: De er høflige. De holder sig til regelmentet.

 • Hvem er de mennesker, som befinder sig i dette fængsel?

Selahattin Demirtas: Her er ganske almindelige kriminelle og politiske fanger fra såvel højre – som venstrefløjen. Men det er forbudt for mig at optage kontakt med dem.

 • Du afsluttede i februar din funktion som HDPs partileder, for at lade politiken hvile. Nu opstiller du fra fænglet af som HDPs kandidat til valget den 24. juni. Hvorfor?

Selahattin Demirtas: Mit parti har bedt mig om at opstille til valget. Jeg har altid sagt, at jeg er parat når mit parti og mit folk har brug for mig. Jeg har aldrig opgivet kampen.

 • Hvordan opretholder du kontakten til HDP?

Selahattin Demirtas: Sporadisk gennem mine forsvarer.

 • Du har hverken mulighed for at holde taler, gå fra hus til hus eller optræde på TV. Hvordan vil du nå ud til vælgerne?

Selahattin Demirtas: Jeg henvender mig via breve til offentligheden. Unge folk vil gå for mig fra hus til hus for at overbevise folk. Jeg har tiltro til mit folk og fører ikke denne kampagne for mig, men for frihed og demokrati.

 • Den 8. juni skal du igen foran en domstol. Skulle dommeren erklære dig skyldig, vil partiet to uger før valgets afholdelse stå uden en kandidat.

Selahattin Demirtas: I tilfælde af dette, må domstolen afvikle retssagen i et rekordtempo og samtidig forhindre en ankesag. Hvis det sker, vil det være endnu en justitsskandale.

 • Over 3000 HDP-medlemmer er i fængsel. Er dit parti overhovedet i stand til at føre en valgkamp?

Selahattin Demirtas: Presset på mit parti er stort. Men vores basis er vedvarende beslutsom og modig. Med hjælp af frivillige vil vi være optimalt rustede til dette valg.

 • Præsident Recep Tayyip Erdogan ligger i de fleste meningsmålinger forrest. Hvad giver dig håb om, at et regeringsskift er muligt?

Selahattin Demirtas: Landets befolkning har fået nok af Erdogan. Det kan mærkes overalt. Ved dette valg vil befolkningen sige: ”Det er nok”.

 • Tyrkiets krig i Afrin har gravet grøften mellem tyrkerne og kurderne endnu dybere. Hvad vil du svare de unge kurdere, der siger, at politiken ikke er i stand til at løse vores problemer?

Selahattin Demirtas: Tab ikke jeres håb. Vi vil fortsætte vores kamp med fredelige midler, sådan som vi altid har gjort det. Det er vores princip.

 • Hvad føler du omkring chikanerne mod deres parti? Afmagt? Vrede? Fortvivelse?

Selahattin Demirtas: Det er regeringen som er desperat. Det viser de metoder, den bruger imod os. Vi koncentrerer os om vores egne handlinger og ikke om vores modstanderes.

 • Tror du, at du kan blive løsladt, så længe Erdogan har magten?

Selahattin Demirtas: Menneskenes frihed er vigtigere end min egen. Når menneskene er fri, vil også Erdogans gidseltagning være forbi. Jeg tager ikke konflikten med den tyrkiske stat personligt. Selv hvis jeg vidste, at jeg skulle tilbringe resten af mit liv i fængsel, ville jeg ikke opgive kampen for freden.

 • I 2013 har du sammen med regeringen taget initiativ til fredsprocessen mellem tyrkerne og kurderne. Er et sådant initiativ i dag stadigvæk muligt?

Selahattin Demirtas: Hvis vi skulle danne regering, ville vi løse kurderspørgsmålet med demokratiets midler. Vi forventer intet af Erdogans AKP-regeringsparti. Det repræsenterer den tyrkiske fascisme. 

_______________________________________

(Interviewet er et uddrag af et skriftlig interview med Selahattin Demirtas, i ’Der Spiegel’ printudgave, nr. 23/2.6.2018. Oversat og forkortet af folk fra autonom infoservice).

 ______

Relateret

På dansk: Rojava: ”Man måtte være parat alle døgnets 24 timer ... "  - Interview med den tyske anarkist og udøvende læge Michael Wilk, der har oplevet kurdernes kamp i Nordsyrien på tæt hold. 

Her bliver HDPs parlamentsmedlem Sebahat Tuncel anholdt ifm. en demo foran domstolen i den kurdiske by Diyarbakir.
Her bliver HDPs parlamentsmedlem Sebahat Tuncel anholdt ifm. en demo foran domstolen i den kurdiske by Diyarbakir.

Note

De 12 fængslede HDP-parlaments- medllemer:               HDP Vice Chair İdris Baluken  * HDP Hakkari MP Abdullah Zeydan * HDP Hakkari MP Selma Irmak * HDP Mardin MP Gülser Yıldırım * HDP Diyarbakır MP  Çağlar Demirel  * HDP Muş MP   Burcu Çelik * HDP Şırnak MP   Ferhat Encü * HDP Siirt MP   Besime Konca * HDP Urfa MP and current spokesperson  Osman Baydemir